Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Integrált VGA memóriahasználat...

Integrált VGA memóriahasználata hogyan működik?

Figyelt kérdés

Van egy Lenovo laptoptom, Ryzen 5 procival. Feladatkezelőben a teljesítmény fül alatt 2 GPU-t mutat. Egyik Radeon 540, a másik Radeon Vega 8. Ezt nem igazán értem miért van, én úgy tudtam csak a Vega 8 van benne. Az egyik kérdésem tehát ez lenne, miért jelez kettőt a laptop?

A másik kérdésem a feladatkezelőben található értékekkel kapcsolatban lenne. Ezeket látom a két GPU-nál:

Radeon 540: [link]

Vega 8: [link]

Melyik érték mit jelent? BIOS-ban nem találtam erre vonatkozó beállítást, így gondolom dinamikus allokáció van. A utilization és a dedicated memory nagyjából megvannak, az egyik a kihasználtság százalékos formában, a másik meg a kifejezetten az adott gpu-hoz rendelt memória mennyisége. A másik kettő mit jelent, illetve mi a különbség közöttük? A shared gpu memoryra azt gondolnám, ami összességében a GPU-k számára van fenntartva és azon osztozik a 2 GPU. De akkor mi a sima gpu memory? Először arra gondoltam, hogy az a mennyiség amit maximálisan tud kezelni, viszont ez a Vega 8-nál gyártó oldalán (meg egyéb oldalakon is) 4GB-re van specifikálva, szóval nem nagyon lehetne 6 és 7,8.

Köszönöm a válaszokat előre is!

2022. szept. 23. 15:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

John_McClane +1.

Minek fogyasztani az áramot (75 W), ha már van 12GB RAM, azzal bőven megy a géped gondolom.

[link]

2022. szept. 23. 20:50
 12/16 A kérdező kommentje:

2 beállítás van biosban UMA és Discrete. Jelenleg a Discretere van állítva.

Programozásra, zenekészítésre és néha videojátékra (2018-19-esekre) használom főként ezekre melyik lenne az optimálisabb?

2022. szept. 23. 21:00
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Az az optimális, ha mindent AUTOn hagysz. Amikor nem kell a power akkor megy szépen az integrált, amikor meg kell a power akkor a windows automatikusan átvált dedikáltra. 99,999% így használja a dupla GPU-s laptopot és ez teljesen jól működik évek óta.

Olyan jól, hogy ugyanezt meg tudod csinálni asztali gépen is :D

2022. szept. 23. 21:15
 14/16 A kérdező kommentje:

Szuper, köszönöm a segítséget :)

Még egy utolsó kérdés: Mivel az egyik GPU a rendszermemóriát használja (azt hiszem az integrált), ha bővítem még a memóriát (16-ra mondjuk), az növeli a GPU max teljesítményét is, vagy rosszul gondolom?

2022. szept. 23. 21:21
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Rosszul gondolod. Ezek az IGP-k gyengék, felesleges nekik sok RAMot kiosztani, nem lesznek gyorsabbak( ha meg tempó kell akkor úgy is vált dedikáltra). A több RAM persze jól jön a gépben, a RAM sosem elég :D
2022. szept. 23. 21:24
 16/16 A kérdező kommentje:
Rendben :D Köszönöm a részletes válaszokat
2022. szept. 23. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!