Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Integrált VGA memóriahasználat...

Integrált VGA memóriahasználata hogyan működik?

Figyelt kérdés

Van egy Lenovo laptoptom, Ryzen 5 procival. Feladatkezelőben a teljesítmény fül alatt 2 GPU-t mutat. Egyik Radeon 540, a másik Radeon Vega 8. Ezt nem igazán értem miért van, én úgy tudtam csak a Vega 8 van benne. Az egyik kérdésem tehát ez lenne, miért jelez kettőt a laptop?

A másik kérdésem a feladatkezelőben található értékekkel kapcsolatban lenne. Ezeket látom a két GPU-nál:

Radeon 540: [link]

Vega 8: [link]

Melyik érték mit jelent? BIOS-ban nem találtam erre vonatkozó beállítást, így gondolom dinamikus allokáció van. A utilization és a dedicated memory nagyjából megvannak, az egyik a kihasználtság százalékos formában, a másik meg a kifejezetten az adott gpu-hoz rendelt memória mennyisége. A másik kettő mit jelent, illetve mi a különbség közöttük? A shared gpu memoryra azt gondolnám, ami összességében a GPU-k számára van fenntartva és azon osztozik a 2 GPU. De akkor mi a sima gpu memory? Először arra gondoltam, hogy az a mennyiség amit maximálisan tud kezelni, viszont ez a Vega 8-nál gyártó oldalán (meg egyéb oldalakon is) 4GB-re van specifikálva, szóval nem nagyon lehetne 6 és 7,8.

Köszönöm a válaszokat előre is!

2022. szept. 23. 15:20
1 2
 1/16 DK-s ***** válasza:
83%
A laptopok "osztott" memóriát használnak a GPU-hoz, vagyis a gép RAM-ját is igénybe veszik ha kell.
2022. szept. 23. 15:45
 2/16 DK-s ***** válasza:
46%
Vagyis a shared GPU memory azt jelzi, hogy elvileg mekkora RAM-ot tud elfoglalni a géped RAM-jából.
2022. szept. 23. 15:51
 3/16 Dongaben ***** válasza:
100%
Fura, hogy 2-t jelez, ha nincs dedikált. A Laptop PONTOS típusát leírnád?
2022. szept. 23. 16:07
 4/16 Dongaben ***** válasza:
100%

Valószínűleg van benne egy dedikált Radeon 540 saját RAM-al, amit nem tudtál.

Segítenék, de ehhez a gép pontos típusa+Op. rendszer ismerete kellene. Kb. 1,5 órát vagyok még itt.

2022. szept. 23. 16:25
 5/16 A kérdező kommentje:
Lenovo Ideapad 330, win10 oprendszer. Kb. 3 éve van meg, azóta csak egy memóriabővítés volt (4GB-ról 12GB-ra), meg évente kitisztítás, újrapasztázás.
2022. szept. 23. 16:33
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezekben van dedikált videókártya is.

A Radeon 540-hez jár 2GB GDDR5, az integrált Vega pedig a RAMot használja.

2022. szept. 23. 17:25
 7/16 DK-s ***** válasza:

John_McClane-nek:

Vagyis elmondtad ugyanazt mint én. XD

2022. szept. 23. 18:04
 8/16 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon nem ugyanazt írtam.
2022. szept. 23. 18:11
 9/16 Dongaben ***** válasza:

Akkor én azt írnám, hogy egyszerre csak 1 videókártyát tudsz használni. Ezen a gépen a dedikált (Radeon 450)-et használd. Ha a rendszer RAM-bóúl veszel el az integrált kártya javára, akkor jóval lassabb lesz a gép.

Pénzbe nem kerül, próbáld ki a BIOS beállításokban, hogy mit használsz.

2022. szept. 23. 18:28
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

A Windows tök jól boldogul a két GPU-val, erre fel van készítve és ha esetleg valami hiba miatt magától nem váltana akkor is be lehet állítani, hogy mely alkalmazásnál legyen kényszerítve a dedikált kártya használata.

Állandóra nem kapcsolnám a Radeon 540-et, mert az sokkal többet fogyaszt, mint a Vega. Normál - nem 3D/compute/render- használatnál csak feleslegesen meríti az akkut. Amit esetleg megspórol a RAM használaton, annál többet bukik az akkuüzemidőn.

2022. szept. 23. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!