Integrált VGA memóriahasználata hogyan működik?
Van egy Lenovo laptoptom, Ryzen 5 procival. Feladatkezelőben a teljesítmény fül alatt 2 GPU-t mutat. Egyik Radeon 540, a másik Radeon Vega 8. Ezt nem igazán értem miért van, én úgy tudtam csak a Vega 8 van benne. Az egyik kérdésem tehát ez lenne, miért jelez kettőt a laptop?
A másik kérdésem a feladatkezelőben található értékekkel kapcsolatban lenne. Ezeket látom a két GPU-nál:
Radeon 540: [link]
Vega 8: [link]
Melyik érték mit jelent? BIOS-ban nem találtam erre vonatkozó beállítást, így gondolom dinamikus allokáció van. A utilization és a dedicated memory nagyjából megvannak, az egyik a kihasználtság százalékos formában, a másik meg a kifejezetten az adott gpu-hoz rendelt memória mennyisége. A másik kettő mit jelent, illetve mi a különbség közöttük? A shared gpu memoryra azt gondolnám, ami összességében a GPU-k számára van fenntartva és azon osztozik a 2 GPU. De akkor mi a sima gpu memory? Először arra gondoltam, hogy az a mennyiség amit maximálisan tud kezelni, viszont ez a Vega 8-nál gyártó oldalán (meg egyéb oldalakon is) 4GB-re van specifikálva, szóval nem nagyon lehetne 6 és 7,8.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Valószínűleg van benne egy dedikált Radeon 540 saját RAM-al, amit nem tudtál.
Segítenék, de ehhez a gép pontos típusa+Op. rendszer ismerete kellene. Kb. 1,5 órát vagyok még itt.
Ezekben van dedikált videókártya is.
A Radeon 540-hez jár 2GB GDDR5, az integrált Vega pedig a RAMot használja.
John_McClane-nek:
Vagyis elmondtad ugyanazt mint én. XD
Akkor én azt írnám, hogy egyszerre csak 1 videókártyát tudsz használni. Ezen a gépen a dedikált (Radeon 450)-et használd. Ha a rendszer RAM-bóúl veszel el az integrált kártya javára, akkor jóval lassabb lesz a gép.
Pénzbe nem kerül, próbáld ki a BIOS beállításokban, hogy mit használsz.
A Windows tök jól boldogul a két GPU-val, erre fel van készítve és ha esetleg valami hiba miatt magától nem váltana akkor is be lehet állítani, hogy mely alkalmazásnál legyen kényszerítve a dedikált kártya használata.
Állandóra nem kapcsolnám a Radeon 540-et, mert az sokkal többet fogyaszt, mint a Vega. Normál - nem 3D/compute/render- használatnál csak feleslegesen meríti az akkut. Amit esetleg megspórol a RAM használaton, annál többet bukik az akkuüzemidőn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!