Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Lehet valamit kezdeni a...

SIDLER22 kérdése:

Lehet valamit kezdeni a dilettáns, lusta emberekkel?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Személyes hisztimet szeretném nektek leírni hátha itt valaki átérzi a helyzetet és hozzám hasonlóan meg szeretné váltani a világot. Kicsit hosszú leszek, de ha érdekel egy másfajta informatikai szemlélet akkor szerintem tetszeni fog.

Főleg itt az oldalon, de a való életben is találkozok olyan emberekkel akik nem értenek a számítógépekhez, de nekik a világ összes programja és szoftvere kell és azokból is a legjobbak (mármint azok a legjobbak amire a másik többi hozzá nem értő esküszik).

Nemrég volt itt gyk-n egy kiscsávó akinek 2 program kellett. Egyszer szüksége volt egy mindent IS tudó PROFESSZIONÁLIS effektekkel telerakott IGAZI PROFI videó szerkesztő szoftverre (természetesen crackelve) meg egy szintén über f@sza mindent IS tudó [...] 3D modellező szoftverre. Majd miután felkérdeztük, hogy esetleg egy új Marvel filmen dolgozik-e, közölte, hogy ja nem csak sima gameplay-eket szeretne összevágni pár alap áttűnési effektel. Persze próbáltam lebeszélni róla és a Kdenlive felé terelgetni (amit egyébként én is használok néha napján), de erős maradt és nem hagyta, hogy átverjem. Végül a Sanyi Vegász mellett döntött.

Egy másik ember pedig szeretne venni egy új processzort és hát mi más lenne a legjobb választás játékhoz mint a legújabb 7000-es Ryzen széria. Azt már ő el is döntötte, hogy neki ez kell, a kérdés csak az volt, hogy (emlékeztető: JÁTÉKRA) a 8 vagy 12 magos változatot vegye-e. Próbáltam neki is elmagyarázni, hogy a legfullosabb játék is csak 6 magot használ és gaming pc-t ne processzor prioritással hanem videókártya prioritással vegyen. Mondta, hogy Ő neki ez kell mert ez a legújabb és azt szeretné ha sokáig jó lenne. Én erre mondtam neki, hogy 4K-ban 60FPS-t elérve játszok egy 4 mag 4 szálas i3-mal és a GPU terhelődik 100%-on nem is a proci. Nem baj ez Őt nem érdekli. Sokáig használható gépet szeretne.

TikTok-on van/volt egy csávó (Vadász Gyula). Egy szinte hajléktalan csávó és napról napra él. Állítása szerint szeretett volna egy könyvet írni ezért kártérítési perből nyert 1 millát amiből gyorsan vett egy 260 000 Forintos laptopot és 130 000 forintért megvett hozzá minden eredeti szoftvert (bár mondjuk egy kicsit szerintem át is b@szták, de most ez nem lényeg).

Én Májusban kezdtem el Linuxot használni. Kicsit több mint két hónap alatt a Manjaro-tól eljutottam a tiszta Arch telepítésig. Amióta ezt használom eszembe sem jutott Windowst visszarakni (pedig az elején még dual boot-ban használtam).

A videó és képszerkesztő programommal sincs semmilyen akadási probléma (Kdenlive/GIMP) a régebbi Adobe programjaim viszont állandóan lefagytak. De ahányszor ajánlom ezeket a rendszereket mindig csak a nyögés megy, hogy jajj én inkább a másikat akarom használni. Ő se tudja megmondani, hogy miért csak Ő azt szeretné.

Egyszerűen az emberek lusták megtanulni más dolgokat. Amit egyszer megtanultak azt akarják használni életük végéig és képesek lesznek akár egy új gépet venni csak azért, hogy a retkes Win 11 felmenjen rá mert a 10-nek már nincs támogatottsága és 11-kell, hogy visszakapja a régi megszokott sz@rjait.

Fateromék például új laptopot vettek mert az előző túl lassú volt ezt meg hozzámvágták, hogy adjam el vagy kezdjek vele valamit, az enyém lehet. Én tettem rá egy Arch-ot és gyakorlatilag most én használom másodlagos gépnek úgy, hogy minden használt programom el fut rajta és még gyors is. Egyébként egy 2011-es low-end laptopról beszélünk.

Szóval szerintetek, hogyan lehetne az embereket arra ösztönözni, hogy ne dobjanak ki százezreket az ablakon egy idióta meggyőződés miatt? Vagy titeket ez nem idegesít? És itt most nem arra gondolok, hogy mindenki használjon Linuxot csak legalább próbáljanak meg Windows alapon áttérni ezekre az ingyenes programokra.

Tudom, hogy nem kéne vele foglalkoznom és örülnöm kéne, hogy én értek hozzá és magamnak sok pénzt spórolok vele, de engem idegesít, hogy az emberek ennyire lusták és átb@szhatóak...

2022. szept. 21. 15:17
 1/6 anonim ***** válasza:
És mi a kérdés?
2022. szept. 21. 16:41
 2/6 A kérdező kommentje:
Az utolsó előtti bekezdésben van a kérdés.
2022. szept. 21. 17:44
 3/6 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy, ahogy arról meggyőzni egyeseket, hogy ne csak és kizárólag iPhone-ban gondolkodjanak, vagy legalább ne verjék el 2 havi fizetésüket, csak mert szerintük menő. Vagy beszélhetünk oltásról, választásról, stb. Azaz sehogy, nem tudsz velük mit kezdeni.
2022. szept. 21. 19:21
 4/6 anonim ***** válasza:

Ezekkel csak részben tudok egyetérteni.

Abban a tekintetben, hogy sokan tök feleslegesen használnak illegális (és agyoncrackelt, kétes eredetű) szoftvereket oylasmikre, amiket 100%-ig ki tudnak váltani tök ingyenes, és legális szoftverekkel, ezzel teljesen egyet tudok érteni. Ha valakinek professzionális alkalmazásra kell, akkor vegye meg. Egy gameplay videót megvágni meg az OpenShot is jó. Sőt, egyre több félprofesszinális, és professzinális helyen alkalmaznak pl. Blendert a 3D tervezéshez, vagy Scribust a kiadványszerkesztéshez. Nemrég egy digitális nyomda álláshirdetésébe botlottam, ahol Scribus szerkesztőt keresnek.

De abban, hogy ki milyen gépet akar magának MEGVENNI, kicsit sem tudok azonosulni, hogy te akard megszabni. Főleg, mert ebben nincs semmi illegális. Ráadásul egy felsőbb kategóriás hardver tovább marad használható, mint egy olyan, ami épp, hogy csak megfelel a célra. Azt végképp nem értem, hogy az mi a frászfenéért is baj, ha valaki nem akarja 2 évente cserélni a gépét? Kevesebb macera, kevesebb felesleges elektronikai hulladék, azt meg remélem nem gondolod, hogy majd 10 év múlva is ugyanezen a szinten fog állni a technika. ;-)

A Linuxot illetően: én is azt használok. Csak mondjuk én Mintet. De erről meg az gondolom, hogy az ember magánügye, hogy mennyire szereti mókolni a rendszert. ;-) Az, hogy Arch, Mint, Ubuntu, Debian, Fedora, Bodhi, vagy akármi, részletkérdés, nem ettől lesz valaki jobb, vagy rosszabb. :-)

Az, hogy ragaszkodnak a megszokotthoz, ez igaz (és nem csak rájuk), de csak részben oka a MS-függésnek.

Pusztán a megszokás nem indokolná a Windows pozícióját, hiszen egy-egy verzióváltáskor van, hogy nagyobb eltérések vannak a felületben, mint Windowsról némelyik Linux disztróra váltáskor. Amikor a MS Office bevezette a szalagos eszköztárat, láttuk azt, hogy tömegek váltanának LibreOffice-ra, ahol még elérhető a klasszikus eszköztár? Nem. Hiába volt nagyobb váltás, inkább a Ms Office 2007-re váltottak.

Itt igazából a márkanév az, amihez ragaszkodnak. Mert az Windows, meg Microsoft Office. Ja, hogy a Windows újabban minden verzióváltáskor átszabja a felületét? Nem baj, de legalább Windows. Kicsit fintorognak, de beletörődnek. De mást megismerni kizárt, hiszen az nem Windows.

Ebben én elsősorban nem a felhasználókat tartom hibásnak. Nekem éltem szerves része az informatika, persze, hogy igyekszek kipróbálni, megismerni minél több dolgot. De másnak ez nem ennyire központi téma. Mint ahogy vannak olyan területek is, ami meg számunkra nem központi téma, de másnak meg nagyon is az. Zenész haverom mindig azon van fennakadva, hogy miért olyan fejhallgatót használok, amilyet. Mert hogy abban valamelyik tartomány nem teljesen valósághűen szól. Igen, megértem. De az én fülemnek aztán az édesmindegy. :D

A problémát én abban látom, hogy az oktatási rendszer azt sulykolja az emberekbe, hogy csak a Microsoft létezik, meg esetleg rajtuk kívül még egy-két szoftvermulti, de semmi más. Nem 30-40 évesen kellene megtudniuk, hogy léteztik ám másik oprendszer is, és nem ekkor kellene elkezdeniük kísérletezni, hanem tizenévesen. De ameddig van olyan érettségi szóbeli tétel, ahol kb. azt kell elmondani, hogy amiért nem fizetsz, az biztos, hogy veszélyes, addig min csodálkozunk?

Ettől függetlenül én mások pénztárcájában nem akarok matatni. Az ő dolguk. Mindenkinek megvannak a saját preferenciái és vágyai, hogy miből milyet szeretne, és mennyit hajlandó rá áldozni. Engem inkább a rendszerszintű tudatlanság az, ami zavar. Az iskolákban nem szövegszerkesztést tanítanak, hanem a Microsoft Word használatát. (Aztán ha megemlítem, hogy a szöveget talpas betűkkel kéne írni, néznek rám, mint borjú az új kapura.) Nem adatbáziskezelést tanítanak, hanem a Microsoft Access használatát. Egyszer konkrétan szem- és fültanúja voltam, ahogy egy tanfolyamon (huszonévesek, felnőttképzés) tanulgatják, hogy a Word eszköztárán hányadik gomb mit csinál. És megjegyzi az egyikük, hogy neki otthon ez eggyel odébb van, ezért inkább nem is gyakorolt, nehogy belekeveredjen.

Összegezve: az oktatási rendszer a fő oka annak, hogy az emberek ilyen téren kicsit sem tájékozottak. Mi "külsősként" sokat nem tehetünk, azt leszámítva, hogy feltételezhető igény esetén rámutatunk az egyéb lehetőségekre.

Viszont onnantól hogy ki mire mennyit költ, nem a mi dolgunk.

2022. szept. 22. 10:08
 5/6 anonim ***** válasza:
Én a hardveres kérdéssel is teljesen egyet értek, főleg mert sokan szerintem nem is a saját pénzüket akarják költeni, hanem apuciét/anyuciét. Azt sem hiszem, hogy egy mostani középkategóriás (vagy akár még annál is gyengébb) gép ne lenne kényelmesen használható 10 év múlva az akkori rendszerekkel. 10 évvel ezelőtt ez talán még kérdés volt, mindenesetre egy akkori gép ma is megállja a helyét, bár ajánlott egy dedikált videokártya még böngészéshez is. Tehát sokan szerintem is jelentősen túlbecsülik az igényeiket. Ezt pl. egy i7-6700 procin írom, ami az idő nagy részében kihasználatlan, bőven elég lett volna pl. egy i3-6100 is, de már mindegy.
2022. szept. 22. 10:36
 6/6 A kérdező kommentje:
A túl modern hardvereknél szerintem 4-es kicsit eltúloztad amit mondani akartam. Nem arról beszéltem, hogy vegyen Pentiumot az ember. Arra gondoltam, hogy TALÁN pénztárca ügyileg nem túl előnyös egy frissen kiadott procit megvenni ami annyiba különbözik az előzőtől, hogy legfeljebb 30%-kal erősebb. Ahogy látom a technika fejlődését (az 5-öshöz hasonlóan) szerintem egy mai például i5-8400 simán meg fogja állni a helyét 10 évvel később is. Hogy mondjak konkrétumokat én egy Ryzen 5600X-et ajánlottam volna neki ha egyáltalán eljutunk odáig. Szerintem ez nem lett volna egy rosz proci akár 8-10 éves távlatra sem. (Bár kérdés, hogy ki fog használni egy mai gépet 8-10 évig. Ez az emberek hozzáállása, hogy "fúú csak egyszer kell megvenni és utána majd milyen sokáig jó lesz..." hát ja. Két évig. Utána belassul aztán elmegy megint méregdrága gépet venni a következő betervezett 15 évre [amiből lesz 3 év]).
2022. szept. 22. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!