Hogyan érvényesülhet egy dilettáns ember a szakmában?
2013-2016 között eszetlen bővülések voltak a szektorban. Amikor egy projektre kértek mondjuk 3 db 8 fős csapatot, akkor nem lehetett azt mondani, hogy csak 2 csapatot tudunk adni vagy 3 db 6 főset, mert elvitték volna a projektet a lengyelekhez vagy ukránokhoz. Inkább felvettek olyan töltelék embereket is, akik amúgy nem feleltek meg az interjún vagy látszott a személyiségükön, hogy problémásak lesznek, de velük együtt meglett a szükséges X db ember a projektre.
Továbbá, volt egy olyan optimista hozzáállás, hogy majd a gyengébbek ellesik a jobbaktól mit és hogyan kell csinálni és akkor 3 év múlva már lesz az ilyenekből egy mondjuk közepesen jó fejlesztő. Visszanézve ez úgy 50%-ban jött be nálunk. Rengeteg hátramozdító ember beragadt a cégnél és nem lehet kirúgni őket.
A kirúgásnak rossz az üzenete a piac fele, azt sugallná, hogy nem stabil a cég és leépít. Jogilag is nehezen kivitelezhető. Azt szokták csinálni, hogy hagyják elinflálni az embereket, azaz nem kapnak értelmezhető mértékű fizetésemelést hosszútávon sem vagy rossz projektre teszik és majd magától elmegy, de vannak, akiknek ez sem probléma. Egyrészt tudják, hogy máshová nem tudnának bejutni, másrészt jól elvannak ám ők a langyos vízben is, ahogy látom.
Egyrészt az amit a 4-es írt, másrészt meg egész egyszerűen ez arról árulkodik, hogy a cég alsó-középvezetői része értékelhetetlen. Fogalma sincs a vezetőknek, hogy a beosztottjaik mit és milyen hatékonysággal csinálnak.
Az én volt munkahelyemen a kollégáim negyede használhatatlan. És az a szomorú, hogy nem azért volt ilyen rossz az arány, mert sok kezdő kolléga volt, hanem mert nem is volt egyáltalán semmilyen igénye arra sokaknak, hogy ők hasznos munkát végezzenen és beletanuljanak bármibe. Egyszerűen félelmetes, hogy papíron 10-20 év tapasztalattal rendelkező emberek mennyire inkompetensek tudnak lenni.
És egy ilyen ember béréből akár 5-6 kezdő gyakornokot is fel lehetne venni. Ha ezekből csak kettő beválik és 1 év múlva használható ember lesz belőle, már akkor is óriási nyereség egy csapat számára.
"Amikor egy projektre kértek mondjuk 3 db 8 fős csapatot"
Ja és ehhez még annyi: abszolút semmi értelme ezeknek a követelményeknek. A jó ég tudja, hogy hány projekt szerződésében szerepeltem senior fejlesztőként, miközben gyakornok voltam :D
Fura itt meg a kérdés tök ellenkezője mutatkozik kibontakozni. :D
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__munkahely-kollegak__..
#4-es, #5-ös: Nagyon igazuk van!
Amikor én fogalmaztam meg egy hasonló kérdésre a választ, lehet hogy én nem ügyeltem a finomhangolásra, hanem túlságosan is nyersen álltam hozzá, de a lényege ez volt.
Sok helyen (nem csak ebben a szakmában) nem a megfelelő emberek vannak a megfelelő helyeken.
Az ilyen emberekben az a "jó", hogy nincsennek nagy ötleteik, sokszor gondolataik sem, azt csinálják, amit mondanak nekik, persze nem biztos, hogy úgyis tudják, de legalább hallgatnak a szóra (vagy legalábbis meggyőzhetőek).
Tudjátok sok ember él a Földön, és eléggé soknak kár is... :-)
De most a COVID-19, meg a RÁK, meg satöbbi (AIDS), hátha megcsappantja a számukat... :-)
Hozzá tenném az egyébként nagyon értelmes eddigi hozzá szólásokhoz, hogy sok helyen a vezetői attitűd is sokat számít.
Láttam olyan helyet is, ahol az attraktív, agilis, érdeklődő emberek túlvállalták magukat, mert az volt a vezetőségi tapasztalat, hogy addig nyomják neki a melót, amíg bírja, aztán majd kialakul.
Ezek egy idő múlva feladták. Mert 16 óra kevés lett volna hogy utolérjék magukat, semmi sikerélmény, hatalmas frusztráció, rengeteg stressz.
Ebből aztán kialakult egy olyan kollektíva, ahol mindenki csak jól el akart lenni, semmi nem érdekelt senkit, senki nem foglalkozott semmivel. Ha mondott valamit a vezetőség az jó volt úgy, el se gondolkodtak rajta hogy hogyan lehet okosabban. És mindjárt háromszor annyian dolgoztak a cégnél mint előtte ;)
Mert ilyenekből sok kell hogy egy agilisabb, folyamatosan fejlődő munkaerő munkáját ellássák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!