A MAC felhasználók miért ennyire buták?
Egy IT cégnél dolgozok, ahol ticketeket kezelünk és telefonhívásokat kapunk ügyfelektől. A MAC felhasználók kb 95% teljesen buta. De annyira, hogy egy felhasználónév és jelszó beírása kombó is legalább 10 percet vesz igénybe.
Tapasztaltam fura dolgokat windows felhasználóknál, de ott nem volt ekkora nem hozzá értés.
Máshol is ez a helyzet? Vagy az apple a buta MAC felhasználókból él?
Ekkora hozzá nem értés*
Ki is a buta?
Épp munkát keresek, nincs nálatok felvétel? Mac-em van és értek is hozzá, szóval tudnám supportolni a butákat. :)
De egyébként tényleg az lehet, hogy a windowsról áttérők nem tudják hogy mi hol van. Az emberek nagy többsége a @-t sem találja meg. Illetve ott vannak azok a negativ sztereotipiák, hogy a Mac nem jó, nem lehet megtanulni, nehéz kezelni, érteni kell 3 nyelven programozni hozzá. Emiatt már eleve egy görcsben vannak amikor megkapják a céges Macbookot.
Közben meg semmi ilyen nincs, szerintem sokkal könnyebben kezelhető a Mac. Van Windowsos gépem is és a Win 3.0-tól kezdve használok Windowst, nem vagyok buta hozzá, mégis a Mac-et szeretem jobban, azt használom többet.
Windows után egy Mac nagyon más dolog, teljesen máshogy működnek a dolgok rajta, még nekem mint programozó is idő volt mire megszoktam. De miután megszoktam sokkal jobb volt.
Egyébként meg valszeg windows felhasználókból is kb ugyanannyi balfék van aki nem tud kb megcsinálni semmit
Óh, ha te látnád, amit én... :D
Rendszergazdaként dolgozok immár 15 éve. A munkatársak/ügyfelek kb. 95%-a Windowst használ, a fennmaradó 5% Linuxot, illetve Macet. Nem tűnt fel, hogy a Windows felhasználók annyira kvalifikáltabbak lennének. A leggyakoribb kérdés a "mi az én jelszavam?" Aztán a napokban zavarodott meg az egyik kedves kollegina, mert hát mindkét irodai nyomtató elérhető a gépéről, és hogy ez hogy lehet? Akkor hogyan dől el, hogy melyik nyomtató fog nyomtatni? Mondom neki: ha rákattint a nyomtatásra, ki lehet választani, hogy melyik nyomtatót akarja használni. Erre kb. fél percen át csak zavartan nézett maga elé, majd kibökte, hogy "én ezt nem értem".
Másik kedvencem a "beírnád a wifi jelszót? Nekem ez nem megy". Aztán van, aki e-mail küldésekor a szöveget mindig a tárgy helyére írja. Többször riasztottak már, hogy "nem megy a gép, elromlott". Igen. Be kellett volna kapcsolni... Ugyanez a nyomtatóval. "Nem nyomtat." Persze, hogy nem, amikor ki van húzva a konnektorból. :D
Én a különbséget inkább abban látom, hogy a Windows felhasználók inkább helyben kérnek segítséget pl. a többi munkatárstól. Ez persze lehet azért is, mert valószínűbb, hogy az ember a környezetében több Windows felhasználót talál, mint egyebet.
Meg azért azt se felejtsük el, hogy ma a közoktatásban gyakorlatilag egyetlen oprendszert ismertetnek meg. Azért 6 év alatt csak-csak ragad a többségre valami kicsinyke kis tudás. Egy olyan rendszernél, amit nem tanultak, nem ismernek, jobban el van veszve az ember.
Egyébként nem szívlelem az Apple-t (mondjuk a Microsoftot sem), de azért nem kéne egy teljes felhasználói csoportot lehülyézni.
Windowst 1990-es évek óta használunk rendszeresen, ezért rengeteg magyar weboldal indult ahol a különböző windowsos alap dolgok, plusz trükkök le vannak írva. Emellett a youtube, és a tik-tok is tele van mindenféle hosszabb-rövidebb videóval. Érdekes, a tik-tokon Mac-es trükköket bemutató videóval még nem találkoztam. Vajon miért? 2011-ben amikor megvettem az első Mac-emet, még akkor is nagyon korlátozottak voltak az alkalmazások amiket lehetett használni, ezért sokan nem is váltottak Mac-re. Igazából az elmúlt 5 év az amikor felfutott a Mac-ek eladása az egyszeri felhasználók köreiben. Namost azok akiknek már a Windows használata is éppen csak ment, ők el vannak veszve, mert Windowsos logikával, Windowsos gesztusokkal, billentyűkombinációkkal akarják használni a Mac-et. Ráadásul még funkcionális analfabéták is, mert most már a net tele van Mac-es leírásokkal is és az Apple Support oldala is bőven jól használható, mégsem érik meg mit kell csinálni. Ha telefonon mondod el nekik szájbarágósan hogy hova kattintson azt akkor meg tudja csinálni. De hidd el ahogy leteszitek a telefont, el is felejti és 3 perc múlva visszakérdeznéd, már nem tudná megcsinálni megint.
És ez nem is csak Win vagy Mac specifikus dolog, hanem egész egyszerűen az iskolákban funkcionális analfabétákat, szellemileg elmaradott, gondolkodni képtelen idiótákat képeznek és engednek rá a társadalomra. A Szent Péter esernyőjét meg kell tanulni szóról szóra és kitalálni hogy mi a francot akart az író átadni. De azokat a dolgokat amik az élethez alapvetően kellenek ma már, gazdasági alapismeretek (szerintem 10-ből 8 ember nem is tudja mi a különbség a kft és a bt között), kresz ismeretek, számítástechnikai ismeretek. Azért az elég gáz amikor a 3 diplomás ismerősöm sírva hív fel, hogy menjek át gyorsan, mert kiégett az izzó és nem tudja kicserélni. Nem, nem egy olyan lámpa volt amihez két szerszámkészlet és 3 óra kell a szétszedéséhez, hanem egy normáli E27-es foglaltú mennyezeti lámpa. Kiteker, beteker, kész.
#8: Még ha csak a Kft. és Bt. közötti különbséget nem tudnák... igazából ez annak elengedhetetlen információ, aki vállalkozni akar. De alapvető pénzügyi dolgokban is teljesen analfabétákat nevel ki az oktatási rendszer. Aztán felveszik a svájci frank alapú kölcsönt, és csodálkoznak, hogy megszívják.
A számítástechnika/informatika pedig még mindig csak egy "felesleges tölteléktárgy", ami esetleg arra jó, hogy választott érettségitárgyként azt válasszák. (Minimális gyakorlati tudással, a típusfeladatokat benyalva.) Amikor 2020-ban egy egyetemi álmokat dédelgető tanuló arra panaszkodik, hogy mi a francnak neki olyan hülyeség, mint a szövegszerkesztés?? Ezek után miért csodálkozunk?
Ráadásul az informatikaoktatással is komoly problémák vannak. Van pár kiragadott témakör (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció, adatbázis), és ennyi. Elméletileg webszerkesztés is, de az kb. abból áll, hogy banyalják valami vizuális webszerkesztő használati útmutatóját. Ennyiből áll az "informatika". De még ezt sem normálisan oktatják, hanem a gyakorlatban egy adott szoftver használatát nyalatják be. Nem szövegszerkesztést tanítanak, hanem Microsoft Word 2019 terméktanácsadóvá próbálják képezni a diákokat. Aztán jön egy masszívabb verzióváltás, vagy neadjisten egy másik szövegszerkesztő elé kell ülnie az illetőnek, aztán már meg is állt a tudomány.
Mai gyöngyszem: "Telepítsd már fel nekem a Facebookot meg a GMailt!"
Windows felhasználó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!