Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Linuxosok! Hogy lehet h...

Linuxosok! Hogy lehet h napokig hiányzik kb 100MB a hdd-ről, rendszeres tisztogítás (BleachBit) ellenére, majd hirtelen visszanyerem a 100MB-ot?

Figyelt kérdés

Akkor történt, amikor egy bő egy gigás letöltést félbeszakítottam, utána fél órán belül észleltem a kapacitás hiányát. Tehát nem biztos h avval függ össze, de nem zárom ki eleve.

Többször is tisztítottam a felesleges file-okat az egész rendszerről BleachBit-tel (napokig), de kb kilencven-valahány MB hiány jellemezte a merevlemezt. Majd egyik nap hirtelen visszajött... Miért?

És történhet ilyesmi egy félbeszakított letöltés miatt?

Ha igen, akkor -arra az esetre kérdem, ha a jövőben ilyen megint előfordulna- melyik mappában (LinuxMint) akadnék rá valami letöltési maradékra, ami feleslegesen foglalja a helyet?

2022. júl. 16. 16:26
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%
Az Ext4 fajlrendszer nem használja ki teljesen a rendelkezésre álló helyet, van tartalék terület, amely nem látszik. Viszont ez segít abban hogy ne töredezzen a fajlrendszer. Szerintem ez magyarázza.
2022. júl. 16. 16:30
 2/18 anonim ***** válasza:
79%
Amit első ír. Alapértelmezetten 5% körüli kvótát tart fenn a rendszer, ezzel lehet esetleg összefüggésben.
2022. júl. 16. 16:42
 3/18 A kérdező kommentje:

Köszi. És mennyi lehet a maximum, ami 1-2 hétig is ingadozhat? 100 MB felett akár? Vagy %-ban mérhető inkább?

Az hogy lehetséges, hogy évekig nem tapasztalok ilyen ingadozást, egyszer csak mégis?

Nem lehet, h az 1GB file letöltés megszakításával is összefügg?

Tudok valamit tenni ilyen esetben, ha legközelebb megint bekövetkezne?

2022. júl. 16. 17:04
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálam az 500GB lemezen 0.1GB hiány nem érné el az ingerküszöbömet... :)
2022. júl. 16. 17:21
 5/18 A kérdező kommentje:

És ha sok kicsi sokra megy?

(Nekem igen régi pc-m van, sokal kisebb kapacitással.)

2022. júl. 16. 17:48
 6/18 anonim ***** válasza:
Ha már csak 100Mb szabad hely kell neked, egyébként teljesen tele a meghajtó, az már eleve baj. Amikor 90%-ot közelíti a telítettség, már rendelem a nagyobb tárhelyet vagy egy plusz meghajtót. Nagyon nem tesz jót a megtelített lemez.
2022. júl. 17. 12:47
 7/18 anonim ***** válasza:
Még win98-on is lehet sokszáz Gigás hdd-t használni ha kell új hdd és sata/pata átalakító és meg van oldva, nehogy már 0.1 GB on fennakadj, amit utoljára a múlt évezredben win 3.11 alatt nézegettünk.
2022. júl. 17. 13:00
 8/18 A kérdező kommentje:

"Nagyon nem tesz jót a megtelített lemez."

Miért, szerinted mit okozhat? Tényleg érdekel.

2022. júl. 17. 14:07
 9/18 anonim ***** válasza:
0%

Ha tele az SSD nem tud trimelni, és sokkal hamarabb tönkremegy, ugyanazon biteket fogja felülírni ahelyett hogy lenne mozgástere.

Tele HDD pedig lassítja a gép működését.

Problémákat tud okozni hogyha már cache-elni sem tud. Ha meg fogy a memória és már swap-ra sincs helye, akkor megintcsak belassul (akár lefagy).

Hugyért-szarért kapni SSD és HDD-t, ne ezen spórolj.

2022. júl. 17. 16:30
 10/18 A kérdező kommentje:

SSD és más flash alapúak kapcsán evvel tisztában voltam, viszont köszi az infót, mert HDD esetén ebbe még nem gondoltam bele.

A swap viszont előre le van foglalva tudtommal, linux mint-en.

Hány % szabad hely kell minimálisan, a hdd teljes (hasnzálható) kapacitásához képest ahhoz, hogy az általad említett problémák jellemzően ne jelentkezzenek (vagy csak elhanyagolható mértékben)?

2022. júl. 17. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!