Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Találtam egy laptopot és kéri...

Virasztó Zsolt kérdése:

Találtam egy laptopot és kéri a jelszót és a biosba se enged Hogy lehetne újratelepíteni a windowst?

Figyelt kérdés
2022. jún. 30. 06:34
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Hol lehet laptopot találni csak úgy?
2022. jún. 30. 06:59
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a jogos tulajdonosa tudja a jelszót, ahol találtad ott keress valami helyet a közelben ahol leadhatod: "találtam, a tulajdonosnak kérem juttassák vissza" mondat kíséretében.
2022. jún. 30. 07:13
 3/21 anonim ***** válasza:
100%
Én sem hiszem el, de ha mégis igaz, add le a rendőrségen.
2022. jún. 30. 07:26
 4/21 P.O.C. ***** válasza:
100%

Btk. 378. § Jogtalan elsajátítás

-----------

378. § (1) Aki

a) a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve

b) a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a jogtalan elsajátítást védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra vagy régészeti leletre követik el.

A rendelkezés a jogtalan elsajátítás törvényi tényállását szabályozza. A jogtalan elsajátítás jogi tárgya a tulajdonjog. Az elkövetési tárgy az elkövető számára idegen, értékkel bíró ingó dolog lehet. Az elkövetési tárgy jellemzője, hogy talált, vagy tévedésből, illetve véletlenül került az elkövetőhöz.

Talált dolognak az olyan dolog, amelyet a birtokosa elvesztett, tehát a tulajdonos szándékán kívül került ki a birtokából. Az elveszítésnek oly módon kell történnie, amely kizárja annak a reális lehetőségét, hogy a tulajdonos ismét a dolog birtokába kerülhessen.

Tévedés esetén a dolog tulajdonosa akaratán kívül juttatja az elkövetőhöz a dolgot. Véletlenül kerül az elkövető birtokába a dolog, ha az elkövetőnek a birtokbavétel eredetileg nem állt szándékában.

Az eltulajdonításban megnyilvánuló elkövetési magatartás tevékenységgel, az át nem adás, illetve a vissza nem adás mulasztással valósítható meg.

Az eltulajdonításban testet öltő bűncselekmény az elkövetési magatartás tanúsításával befejezett. Az átadás, visszaadás elmulasztásával elkövethető jogtalan elsajátítás tiszta mulasztásos bűncselekmény.

A bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el. A bűncselekményt tettesként csak az követheti el, aki a dolgot találta, vagy tévedésből, illetve véletlenül jutott a birtokába.

A törvény a kulturális javak közül csak a védett kulturális javak körébe tartozó tárgyakat kívánja fokozott védelemben részesíteni. A törvény minősített esetként szabályozza a régészeti leletre történő elkövetést. A régészeti lelet külön nevesítése azért indokolt, mert a védett kulturális javak fogalomköre a régészeti örökségnek csak a közgyűjteményben elhelyezett elemeire terjed ki. Indokolt azonban a fokozott büntetőjogi védelem megteremtése az olyan régészeti lelet esetében is, amely már nem a régészeti lelőhelyen található és amelyet még nem helyeztek el közgyűjteményben. A védett kulturális javak és a régészeti lelet fogalmával kapcsolatban a háttérjogszabályt a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény képezi.

2022. jún. 30. 07:48
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
Mindennapos történet, én is tucatszámra találok laptopokat, mosógépeket, gázrezsókat, BMW-ket, tengeralattjárókat...
2022. jún. 30. 09:24
 6/21 anonim ***** válasza:

Kérdező: jó lenne ha erkölcsi érzéked se engedné meg, hogy magadnál tartsd.

Add le mielőbb vagy az illetékes rendőrségen vagy ha valami épületben találtad, annak recepció részlegén.

Lehet hogy az illetőnek például a munkája múlik rajta hogy meglegyen.

2022. jún. 30. 10:00
 7/21 P.O.C. ***** válasza:
#5: Mint a ruszki inváziós sereg.. Azok még pár millió tonna gabonát is találtak, csak úgy. :D
2022. jún. 30. 10:07
 8/21 anonim ***** válasza:

Kérdező: ha találtál egy dolgot, az le kell adnod a rendőrségen vagy a helyileg illetékes jegyzőnek (vagy ha közlekedési eszközön találtad, a forgalmi irodánál) - ahogy azt a Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény: [link] ) XVII. fejezete is taglalja:

"5:55. § [A találó kötelezettsége]

(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.

(2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad."

És mint POC is írja a #4-es hozzászólásában: ha ezt nem teszed meg, a Büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény: [link] ) szerint bűncselekményt követsz el.

Arról nem is szólva, hogy a jelszó feltörése is annak számít:

"423. § (1) Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

2022. jún. 30. 10:35
 9/21 anonim ***** válasza:

"Találtam egy laptopot"

Háborús szuvenír Luhanszkból..?

2022. jún. 30. 12:12
 10/21 anonim ***** válasza:
"Találtam..."
2022. jún. 30. 16:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!