Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Megéri informatikusnak tanulni...

Megéri informatikusnak tanulni 2022-ben? Muszáj a diploma?

Figyelt kérdés
Technikusi képzéssel ér valamit az ember az informatika világában? Lehet megfelelő munkahelyet találni? Esetleg elengedhetetlen a diploma?
2022. jún. 22. 10:08
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
65%
#9: Ez ugyanúgy igaz az egyetemi képzésekről is - egyrészt nem nem "élesben", gyakorlatában történik az oktatás, másrészt kevés idő áll rendelkezésre, harmadrészt mire akkreditálnak egy képzést, kialakítják a tantervet, addigra (bár az alapok ugyanazok, de) egy csomót változik a technológia.
2022. jún. 22. 12:52
 12/22 anonim ***** válasza:
52%
5 nem értek egyet. Semmi más nem számít, csak a munkahely referencia (életutad), hogy mit írsz ki technológiáknak. Ha ehhez tartozik még 2-3 év tapasztalat is, akkor napi szinten kapnod kell megkereséseket EU szinten (nem csak mo szinten). Semmit, ismétlem semmit nem számít a diploma.
2022. jún. 22. 13:19
 13/22 anonim ***** válasza:
65%

10 - az okj bizonyítvány semmi másra nem jó, csak arra, hogy a cv-dben benne legyél, és tudjál munkát vállalni vele külföldön is, ha akarsz (mivel papírod van róla, hogy szakmád van). Ezen kívül semmire nem jó az okj.

Aki nem tud angolul, az tulajdonképpen ne is álmodjon bármilyen fejlesztői munkáról. A legtöbb ilyen munkában még a napi beszélgetések is angolul folynak, hiszen ha csak egy külföldi kollégád van, már mindenki angolra fog váltani.

Elfogadom, hogy kell diploma, ha valaki leírja nekem azt, hogy ilyen és olyan cégnél, architect szintre követelték tőle az iskolát. Akkor elfogadom, de ilyen indokok, hogy "több megkeresést kapok" ez nem indok, mert nem így van.

2022. jún. 22. 13:23
 14/22 A kérdező kommentje:
Igazából én középiskolás vagyok. 5 éves iskola. 4 év alatt érettségi + 1 év egy technikum szintű képzés. Most lesz a 4.-évem. Igazából "műszaki informatikus" a megnevezése ennek a szaknak. Többek közt hálózat ismereteket tanítanak. Azon belül főleg cisco. Inkább a programozásra tér jobban ki ez az egész iskola. (C#, HTML, JAVASCRIPT, MYSQL). Viszont sajnos eddig nem tanítottak túl sokat.:// Azt mondták, hogy ez direkt van így. Az első 4 évben az érettségire koncentrálnak főképp és az utolsó 1 évben indul be az "informatika képzés"
2022. jún. 22. 13:31
 15/22 A kérdező kommentje:
Szóval ez egy szakgimnázium
2022. jún. 22. 13:31
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Én OKJ-s bizonyítvánnyal (9 év tapasztalattal simán találok ma munkát).

Pályakezdőként nem tolongtak értem azért, de volt bőven lehetőségem.

2022. jún. 22. 14:46
 17/22 anonim ***** válasza:
61%
Nem muszáj a diploma ha szakmunkás bért akarsz keresni. De úgy már nem biztos hogy megéri informatikusnak lenni. Diplomával megéri.
2022. jún. 23. 12:59
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
17 mennyi neked a szakmunkás bér, és mennyi a "nem szakmunkás" bér? Csak azért kérdezem, mert szintek vannak tudomásom szerint (junior, medior, senior, architect) és akkor kapod meg a fizetésedet ezekben a körökben, ha megállod a helyed ezen pozíciók bármelyikében. De én csak itt hangosan gondolkodom és tök hülyeségeket beszélek persze.
2022. jún. 23. 14:29
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

"Semmit, ismétlem semmit nem számít a diploma."

-Azért én õszintén szólva kíváncsi vagyok arra, hogy hány OKJ végzettségű / bootcampet végzett / érettségivel rendelkezõ pályakezdõ tud elhelyezkedni mondjuk AI Engineer vagy Data Scientist pozícióban az ottani szektorban elvárható br 800-900k kezdõfizetésért.

-Arra szintén kíváncsi vagyok, hogy jelenleg mennyi Csoport / Chapter / Tribe vezetõ vagy bármilyen Leader pozícióban lévõ "informatikusnak" nincsen diplomája, de õszintén szólva meglepõdnék, ha ez a szám magasabb lenne 1%-nál. :)

Tisztában vagyok vele, hogy el lehet helyezkedni informatikusként diploma nélkül bizonyos területeken, de 1) pályakezdõként sokkal nehezebb dolgod lesz elhelyezkedni és örülhetsz ha találsz munkát egy kis cégnél, ahol szakmailag talán tudsz fejlõdni és nem az lesz a feladatod, hogy a nyomtatót buzeráld a dolgozóknak. A különféle salary guideken feltüntetett béreknek a töredékét kapod és vélhetõen munka mellett neked kell továbbképezni magad, hogy ha lehúztál x évet akkor alkalmazzon egy normálisabb KKV vagy multi, ahol már tényleg tudsz érdemben fejlõdni, de vélhetõen ott sem fogod a csillagokat lekeresni az égrõl az elsõ években. 2) Fölülrõl korlátoltak a lehetõségeid, ugyanis egyik komolyabb cég sem fog vezetõi pozícióba ültetni a diploma hiánya miatt, ez egyszerűen rontaná a cég imidzsét is, ha érettségivel rendelkezõ szakemberek irányítanának.

-Véleményem szerint igen, be lehet futni szép informatikus/programozó karriert diploma nélkül is, de a karriered eleje kifejezetten kihívásokkal teli lesz és igen kitartónak/szorgalmasnak kell lenni ahhoz, hogy a megfelelõ szintre tudd hozni magad és a megfelelõ helyre kerülj normális bérért. Szerintem a könnyebbik út a diploma megszerzése, mely következtében azonnal kinyílnak a lehetõségek elõtted és nem fillérekért kell elmenned dolgozni anyámkínja 5 fõs kisvállalathoz, hanem esetleg a HR-es hölgyeknek is felkelted az érdeklõdését nagyobb cégeknél és nem azonnal a kukába dobják a CV-det (ahogyan azt teszik ha meglátják, hogy érettségi után szuperintenzív 1 hónapos fullstack képzést végeztél).

2022. jún. 25. 04:33
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

19 - lead vagyok 7 év tapasztalattal egy elég nívós cégnél diploma nélkül (nem KKV). A kollégáim negyedének nincs diplomája, akinek meg van, az 90%-ban nem szakirányú.

"AI Engineer vagy Data Scientist pozícióban az ottani szektorban elvárható br 800-900k kezdõfizetésért."

A 800-900k egy erős, közepes fejlesztői fizetés, de semmiképpen nem kezdő, pláne nem gyakornoki fizetés. Több ds kollégám van, nagyjából hasonló bérrel indulnak, és futnak mint a webfejlesztők.

"Szerintem a könnyebbik út a diploma megszerzése, mely következtében azonnal kinyílnak a lehetõségek elõtted"

Még nagyobb hülyeség (már bocs). Míg valaki idézőjelesen elb*sz 4-5 évet az egyetemen, addig a másik 4-5 év munkatapasztaltot szerez, amivel akár senior pozícióba is simán esélyed van interjúzni, másfél milliós fizetésekért. A másik kijön az egyetemről és elmehet taposni magának az utat gyakornokként / juniorként 300 nettós fizetéssel (1-2 éves tapasztalat, azóta lehet már több). A diploma egyáltalán nem számít egy állásra való jelentkezésnél, mert a cég pénzt akar keresni rajtad: ha tapasztalt vagy, és azt látják, hogy meg tudod csinálni a munkát, a bérigényed belefér az ő kereteikbe, akkor téged fognak felvenni, függetlenül attól, hogy van diplomád vagy nincs. Az ügyfélnek prezentálni kell, azt viszont szakértelemből és tapasztalatból lehet összehozni, nem azért, mert diplomád van. Nyilván szép, és figyelemre méltó ha van, de jelenleg, ebben a szakmában semmiféle előnyöd nem származik belőle, ha a festőből átképzett, nem túl hülye kollégád sokkal jobban teljesít nálad, mert amúgy hobbi szinten már 4 éve programozgat otthon (szintén tapasztalat)

2022. jún. 25. 10:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!