Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Gépészmérnök diplomával el...

Gépészmérnök diplomával el lehet helyezkedni, mint fejlesztő?

Figyelt kérdés

Most fejeztem be a 2. évemet gépészmérnök hallgatóként. Már egy ideje érdekel a szoftverfejlesztés és itthon képzem magam (html, css, javascript, java, c++). Nem szeretnék már átmenni informatika karra, mert akkor bukom az előző két évem és már nem tanulnék szívesen egyetemen 3,5 évig.

Az lenne a kérdésem, hogy gépészmérnök diplomával el tudnék helyezkedni szoftverfejlesztőként, vagy ugyanannyi eséllyel indulnék, mint egy diploma nélküli?

2022. máj. 11. 21:55
1 2
 11/16 Shaddark ***** válasza:
0%

"a bankoktol kezdve"

Igen, ez érdekes téma.

Az OTP pl. nem reklámozza soha a fejlesztői állományát. (Mondjuk a többi sem). Most nemrég kicserélték az amúgy tökéletesen működő nagyon bevált és teljes funkcionalitást nyújtó androidos appjukat egy teljesen rossz, a használhatatlanság szintjét súroló buta, lassú és rendkívül ocsmány kinézetű fapados szörnyűségre. És nem írják hogy a mérnökeink majd kijavítják. A "marketing" az, hogy "sajnáljuk, ez a funkció még nem elérhető, sajnáljuk, a szakembereink majd megnézik a hiba okát, sajnáljuk, nem tudjuk miért működik rosszul de majd megnézi valaki"...

Tehát banki "fejlesztői" közegben biztosan nem elvárás sem a papír, sem a szaktudás.

A háttér biztosításánál valószínűleg már az, de én olyat még nem láttam hogy azért bankolj mert a weboldalunkat 100 mérnök kezeli. A banki közegben a szakemberek "láthatalanok". Soha egyik sem marketinggel a szakembereik tudásával.

Vannak szolgáltatások amiket reklámoznak, befektetések, kölcsönök.

A hátteret biztosítják a szakemberek, de ezt úgy kommunikálják le a bankok, mintha nem is léteznének.

2022. máj. 12. 09:33
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
#11: Ugye az megvan, hogy az app kinézete és funkcióinak listája nem a fejlesztőktől függ.
2022. máj. 12. 09:38
 13/16 Shaddark ***** válasza:

"Hogy a kiszolgalo cegeknel szamit az egyetemi vegzettseg."

Az informatikai kiszolgáló cégeknél főképp. És a szolgáltatás függvényében.

Nyilván mint írtam, egy bank a banki szolgáltatásokat marketingeli. Senkit nem érdekel hogy papírral vagy a nélkül dolgozik-e a háttérben az informatikus.

- Tárgyalásokra kell egy mérnök akit mutogathatnak és tud beszélni az ügyfelekkel is, de lehet 5 kollégája aki nem jár tárgyalásokra de ért hozzá papír nélkül is és végzi a dolgát.

- Fejlesztő céget inkább a terméket árulják. Oda limitált számban elég a mérnöki végzettségű ember, mert tárgyalásokra az ügyfelekkel azért kell.

- Szerviz szolgáltatást is úgy szoktak csinálni hogy megy egy mérnök és pár kolléga megy ki az ügyfélhez. A mérnök tartja a kapcsolatot, a többiek elvégzik a munkát.

Szóval sok helyre nem kell, szerintem több állás hely van sokkal ahová nem szükséges. De ezeken a helyeken is van fix álláshely, ahová csak mérnöki végzettséggel vesznek fel. Mert ha nem is mindenkitől elvárás, pár feladathoz muszáj. Mert nem vihetnek magukkal tárgyalni egy embert aki ugyan nagyon érti a szakmáját de nincs marketing értéke. Az ügyfél azt gondolná, valami garázs céggel hozta össze a sors... Ilyen helyekre inkább felvesznek egy mérnököt, akit ha nem engednek dolgozni nehogy elrontson valamit, akkor is hasznot hajt.

2022. máj. 12. 09:45
 14/16 Shaddark ***** válasza:

Mert ki tervezi meg szerinted?

A portás a hr-essel közösen?

És akkor a portások a hibások abban is, hogy sz...ul működik?

Mondjuk ha tényleg a porta és a pénzügy tervezi ahogy írod, akkor nem csoda hogy rossz. Mert minden informatikai project későbbi használhatóságát 90%ban már a tervezési fázis dönti el. Egy rosszul tervezett megoldást csak tákolni lehet, sose lesz jó úgy igazán.

2022. máj. 12. 09:55
 15/16 anonim ***** válasza:

Elnézést, hogy beleugatok én csak annyit szeretnék mondani, hogy:

Végeztem egy Szoftvermérnök OKJ-t, nem sikerült vele elhelyezkedni.

Tudjátok mennyi idő volt a Mérnökinfón a 4. félév végén megcsípni egy Junior .NET Developer állást? Csütörtök reggel elküldtem e-mailben az önéletrajzom, délután felhívtak, pénteken bementem és hétfőn már oda mentem munkába.

Szerintem ezt adja a diploma, lehetsz akár milyen király Java alapú webfejlesztő, ha a HR-es azt látja hogy gépészmérnök diplomád van és nincs szakmai tapasztalatod.

2022. máj. 12. 10:28
 16/16 Shaddark ***** válasza:
55%

Annyiban nem értek egyet, hogy a gépész mérnök diploma elég "királynak" számít Magyarországon. Vezetői munkakörbe is simán felvesznek vele, nem egy cégvezetőt / ügyvezetőt ismerek akinek ez van.

Nem ugyanaz, mintha nincs.

A diploma hiánya sok cégnél kizáró ok lehet, míg sok másik cégnél pedig nem számít.

Szerintem nagyban függ ez attól is, hogy ki mit szeretne csinálni. A Multiknál úgy látom hogy számít, még ha nem is a felvételinél de a bérfizetésnél és az értékelésnél mindenképpen. Egy VIR rendszer fejlesztőnél is erősen elvárás lehet a diploma megléte.

Egy program fejlesztő cégnél pedig sok-sok blog és fórum hozzá szólásai alapján nem sokat nyom a latban, vagyis nem kizáró tényező.

És persze aki egyetemre jár az az állás börzéken alapból "elkel" még mielőtt befejezné a sulit, jobbára ő válogat hová szeretne menni nem pedig az alapján helyezkedik el hogy hová hajlandóak felvenni.

De mint sok más dolog az életben, ez is azért szerencse kérdése is.

Persze az évek során ez a felállás a megszerzett szakértelemmel és tapasztalattal ez változik, de abban egyetértünk hogy nagy előny ha van, de ha nincs sem kizáró ok szerintem.

2022. máj. 12. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!