Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Laptop, vagy a számítógép éri...

Laptop, vagy a számítógép éri meg jobban?

Figyelt kérdés
Volt már korábban számítógépem, csak eladtam, aztán 5-6 éve hogy már nincs. Most viszont kellene gép, és tanakodunk, hogy melyik legyen, laptop vagy számítógép. Nagyjából értek a géphez, az előzőt is én raktam össze, már írtam is egy listát, amin összeírtam a dolgokat, ebből egyértelműen most a videokártya a legdrágább, ami 350 körül lenne. Tehát össz vissz egy fejben össze rakott gép, ami gamer gépnek is menne, most kb 800-850 között jönnék ki végösszegben. Viszont ha laptopot vennénk, akkor szeretnénk normálisat, ami 300-400 között mozog, viszont vannak aggodalmaim, hisz ha a laptopba valami alkatrész tönkremegy, akkor azt csak szervizeléssel tudjuk javítattni ami nem olcsó, és hát egy laptop sem egy örökéletű, sógorom laptopos, de már a franc tudja hányadik laptopját eszi. Egy számítógépnél viszont én magam tudom kicserélni az alkatrészt ha valamelyik tönkremegy, és ha valamit újítani akarok bele, csak azt az egyet kell megvennem, nem egy egész gépet. Most fejben úgy raktam össze egy gépet, tehát teljesítménybe, hogy legalább 4-5 évig nem kell hozzányúlnom. Ezért is vagyok szkeptikus a laptoppal, hisz ha úgy megy tönkre mondjuk 3-4 év múlva, hogy kuka, akkor megint vehetek újat, ami 300-400 ezer, tehát két laptop árából ott lennék egy összerakott számítógépnél. Nektek mi a véleményetek?

2022. márc. 5. 12:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
300-400 kicsit alá van becsülve, inkább 500 körül lesz az. Ettől függetlenül ár érték arányban jelenleg jobban megéri. Javítani laptopot is lehet alkatrészenként, és azért 3-4 év alatt nem lesz totálkáros, hacsak le nem ejted vagy valami.
2022. márc. 5. 12:27
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Hordozni fogod? Laptop.

Nem fogod hordozni? Minden szempontbol jobb az asztali.

2022. márc. 5. 12:31
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Csakis asztali, ha játékról van szó. Lehet hogy van már erős hardverrel felszerelt laptop, de az melegedni is fog, ami sok fejfájást fog okozni. Az asztali gépben a nagyobb hely miatt hatékonyan működik a léghűtés és a tápok is erősebbek, azaz eleve erősebb hardverrel kapod ami nem vesz vissza energiahiány miatt.
2022. márc. 5. 12:35
 4/13 A kérdező kommentje:
Az igaz, de vannak olyan dolgok teljesítménybe, amit egy gépben úgy rakok össze ahogy én gondolom, viszont egy laptop ezt nem feltétlen tudja az igényeket kielégíteni minden téren. Viszont egy laptopba nem mindegy milyen alkatrész kerül bele kicserélés esetén, ha elromlik vagy esetleg nagyobbat, gyorsabbat akarok, ha meg van is az igényeknek megfelelő nem csak hogy drága, hanem pluszba ott a munkadíj, ami szintén egyre drágább. Ha a nagyon drága alkatrész árát és a munkadíj összegéből lehet gépnél tudok olyat venni, ami sokkal jobb, viszont azt én szerelem be. Képernyőbe pedig még mindig tudok nagyobbat, mint a legnagyobb képátlós laptop. Nem szeretem a kicsi képernyőt :/
2022. márc. 5. 12:39
 5/13 anonim ***** válasza:

A laptop is számítógép. A kérdés tehát, hogy laptop vagy desktop? A desktopot már elemezted, valóban némi előnnyel rendelkezik a laptoppal szemben. Mindig a felhasználás módjától függ, hogy melyiket praktikus választani. A laptop komoly előnye: kompakt méret, kis helyigény és fogyasztás, valamint mobilitás. Ha ezekre nincs szükséged, akkor természetesen desktop. A laptop is szinte ugyanúgy szerelhető egyébként, mint a desktop, viszonylag moduláris, és kellő körültekintéssel otthon is megoldható.

Némi hátrány a teljesítmény, és egyszerűen a kompakt méret miatt az éppen csak elégséges hűtés. Persze vannak külön hűtőpadok, de sokszor pont az ellenkezőjét érjük el velük: elfedik a szellőzőket és hiába fújják a(z általában) műanyag alsó burkolatra a levegőt, az nem fog célt érni. De ez egy másik mese. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a laptop megfelelő felhasználással értékállóbb, mint a desktop, azaz X idő elteltével nem veszít annyit az értékéből, különösen, ha szép állapotban marad.

És hát a végére hagytam a dedikált videokártya kérdéskört :D Szóval igen, ha a teljesítmény is fontos, akkor kizárólag olyan laptopban érdemes gondolkodni, ami ilyennel van szerelve, és tájékozódni a vásárlás előtt, hogy az frissíthető (cserélhető)-e a későbbiekben igény szerint.

2022. márc. 5. 12:39
 6/13 A kérdező kommentje:
Nem tartok igényt hordozásra, amit kell intéznem, azt eltudom telefonon is. Hely van bőven, így nem hátrány egy gép helyfoglalása.
2022. márc. 5. 12:44
 7/13 anonim ***** válasza:
Akkor meg asztali.
2022. márc. 5. 12:51
 8/13 anonim ***** válasza:

Csak a hordozhatosag miatt vettem laptopot, suli, otthon, baratnő egy gepet nehezen hordanak magammal.

Amugy ha nem fontos a hordozhatosag akkor mindenkepp asztali

2022. márc. 5. 12:54
 9/13 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

laptopban nagyon keves a 300 foleg ha jatekra is kell vagy munkara hisz 350 ezer vga t emlegetsz

laptopban gyengebbek a cpu k es vga k hiaba azonos a nevuk

alacsonyabb orajelesek, es mas egyeb butitasuk is lehet

azert kell hogy kevesebb fogyasztasuk legyen igy kevesbe melegedjenek

Hutes miatt fokent ha halozatrol hasznalod

akkurol meg uzemido miatt

vagyis lassabb lesz a munka vele mint asztali geppel

jatekba meg kevesebb fps lesz

te viszont vegleteket irtal

800 ezerert laptopok mar vannak jok

ugy 600 korultol indulnak

amikkel teljesitmeny es hutes es tartosag problemad nem lesz

viszont ha minel olcsobb ott vegul mar nem csak teljesitmens gondjaid lehetnek hanem minosegi vagyis tartossagi

ha sporolsz laptopon persze hogy surun kel cserelni

nem tudom ismerosod is soporol e rajta vagy nem tartja karban (szukseg eseten takaritas, pasztazas) illetve nem vigyaz ra...

ha csak gepre 800 korulit raszansz akkor monitorra min 100 korulit nem artana...

vagy akar tobbet

valoszinu asztalival jobban jarsz, persze nem lesz olcso

de mindeg lehet kitalalni dolgokat

pl amit kereted enged osszehozol egy IGP s gepet jo monitorral

es vga t majd kesobb veszel

pl. Vagy ha keretbe belefer hasznaltan veszel

100-150 et hatha sporolhatsz

max regebbi kicsit gyengebb de eleg jot veszel 1080, 2070/80 stb. Vagy ha amd es aruljak hasznaltan akkor 5600/700...

2022. márc. 5. 16:38
 10/13 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
#10 nem semmi hogy olyan olcson csucs vga val vesztegetik :D
2022. márc. 7. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!