Miért van némelyik gépen C; és D; meghajtó is? Láttam már olyat ahol csak C; volt, hogyvan ez?
Ha egy darab háttértárad van (általában HDD vagy SSD) és nincs partíciókra osztva, akkor van csak C meghajtód, azon van a rendszer.
Ha ketté van osztva (lehet akár többfelé is), akkor C és D.
Vagy olyan is lehet, hogy több háttértár van a gépben. Mint most nekem, SSD + HDD + HDD. Nem osztogattam fel őket, C, D és E meghajtóim vannak, mert nyilván külön vannak kezelve.
Hogy még bonyolítsuk, elvileg ezeket a betűket is lehet módosítani, bár ilyennel sosem éltem. :)
Volt régen az A meghajtó, az volt a 3,5 colos floppy lemez, a B meghajtó az 5,25 colos floppy.
Továbbá, ha van optikai (CD/DVD) íród/olvasód, akkor az is egy külön meghajtó. Szerintem általában a fix meghajtóid közül az ABC-ben az utolsó. De igazából ez valószínűleg a beszerelés sorrendjétől függ.
Vannak még ugye a pendrive-ok, egyéb USB-n csatlakoztatott eszközök... azok is kapnak ideiglenesen egy külön betűt.
Bocsi, ha néhol pontatlan, meg kaotikus... ennyi telik most tőlem, így kora reggel. :D
"Továbbá, ha van optikai (CD/DVD) íród/olvasód, akkor az is egy külön meghajtó. Szerintem általában a fix meghajtóid közül az ABC-ben az utolsó."
Windowsnál alapból "D" az optikai meghajtó, de az is módosítható.
Sőt egy partíciónak nem feltétlen kell, hogy legyen betűjele .
Pl: EFI, vagy Recovery.. ezek külön célt szolgálnak
Illetve lehetséges nem saját gépen lévő, azaz hálózati meghajtóhoz is betűjelet rendelni.
Tehát mondjuk N: az nem a saját gépedre "fizikailag" csatlakoztatott eszközt jelöli, hanem egy másik gépen.
#2 "Windowsnál alapból "D" az optikai meghajtó"
Frászt.
A boot-meghajtó a C, a többit meg olyan sorrendben rendeli hozzá, amilyen sorrendben találkozott vele.
"Frászt.
A boot-meghajtó a C, a többit meg olyan sorrendben rendeli hozzá, amilyen sorrendben találkozott vele."
Jópár gépet összeraktam és telepítettem, mindig a az optikai meghajtó /amennyiben volt/ kapta a "D"-t.
Windowsnál a D valóban le vn foglalva optikai meghajtónak.
Bár át lehet írni.
- Témához. Ahogyan előttem páran leírták,
Akkor van több meghajtó ha a gépben több adat tároló eszköz (SSD, HDD) van.
Vagy
Ha aki telepítette átaludt 30 évet, és azt hiszi hogy ha többfelé particionál egy meghajtót, akkor biztonságosabb lesz a rendszere. Ami nem igaz - Windows XP és kisebbek alatt igaz volt, de ma már nincs így. Csak kényelmetlenebb kezelni és hamarabb tönkremegy.
Ha nincs a gépben, akkor nyilván szabad lesz a D jelzés :)
Nekem sincs, ezért nekem is egy HDD van a D-n.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!