Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A Windows Vistát miért utálták...

A Windows Vistát miért utálták annyira, mikor az elődje és az utódja meg nagyon is népszerű volt?

Figyelt kérdés
Én egyszer kipróbáltam VirtualBoxon, meg ha jól emlékszem, amikor kicsi voltam, akkor volt Vistás gépünk, de én nem jöttem rá, hogy miért nem volt annyira elterjedt, mint az XP és a 7, ugyanis a Vista szerintem ez a 2 közti átmenet, nekem legalábbis úgy tűnt.

2022. jan. 24. 08:42
 1/10 anonim ***** válasza:
79%
Tele volt buggal és hatalmas erőforrást igényelt a futtatása az akkori gépekhez viszonyítva. Főleg az Aero vitt el mindent, de az csak hab a tortán volt.
2022. jan. 24. 08:48
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

Elég nagy technológiai váltás volt az XP után, így semmilyen értelemben nem volt kiforrott. XP-ben és azelőtti rendszerekben még a sima 2D-s, backbufferes dwm (ablakkezelő) volt, Vistában már az új, kompozitoros, és az akkoriban használt átlagos GPU-knak ez még nagy teher volt.

Ezenkívül a driver modell is megváltozott, a memóriakezelésen is csiszoltak, megjelent a Windows Search... a probléma főképp abból adódott, hogy a menetközben elkaszált Longhorn projekt miatt a Vista tesztelésére és optimalizálására kevés volt az idő.

Azóta persze sok hibajavítást és optimalizálást kapott a Vista, a gépek is nagyon sokat gyorsultak, ma már nem okoz problémát még vm-bem Vistát futtatni.

2022. jan. 24. 09:14
 3/10 anonim ***** válasza:
76%
Nem volt az olyan rossz. Én használtam korabeli hardveren (az egyetem ingyen adott licenszet) és túl sok problémát nem tapasztaltam. Egyedül a driver kompatibilitással volt gondom, néhány régi eszközt az Istennek nem akart felismerni. Bár az már egy akkor vadiúj, modern AM2-es gép volt 3 magos procival és DDR2 RAM-al és PCI-Expresses videókarival, a pontos típusát már nem tudom. Egy Athlon 64-et DDR 1-es RAM-al és AGP-s videókarival, ami akkoriban még sokaknak volt, már minden bizonnyal megfogott volna, szóval annyi volt a baja, hogy az akkor megjelenő modern hardverekre tervezték, nem gondoltak bele, hogy sokan nem 2-3 évre vesznek számítógépet. Aztán ahogy megjelent a Win 7, egy hét múlva ahhoz is adott az egyetem licenszet ingyen, így frissítettem. Nem volt sok különbség a kinézeten kívül, ugyan olyan jól ment rajta mint a Vista. Ezt a konfigot 2020 májusában nyugdíjaztam, azaz kb a Win 7 támogatásának megszűnésével, addig az is volt rajta végig (soha nem volt újratelepítve, közben már kikerültem az egyetemről és úgy szólt a szabály, hogy ami fel volt már telepítve szoftver korlátlan ideig használható, de újratelepíteni nem lehet, tartottam is magam hozzá), de nem amiatt, hanem mert elfüstölt az alaplap.
2022. jan. 24. 09:29
 4/10 anonim ***** válasza:
76%

A legfőbb érv ellene az inkompatibilitás volt. Ami tényleg igaz volt, de azért a dolog ennél kicsit nyakatekertebb.

Tapasztalati tény, hogy minden új oprendszer-verziónál előjöhetnek kisebb-nagyobb kompatibilitási problémák. Ezek mennyisége és súlyossága több tényezőn is múlik, például hogy az addig használt technológiákat mennyire támogatja az új rendszer, architekturálisan milyen változtatások történtek, illetve hogy a fejlesztők mekkora hangsúlyt helyeznek a kompatibilitásra. Mondjuk Debian 9-ről átállni 11-re aligha jelent problémát, hiszen nem történt benne olyan változtatás, ami az addig használt szoftvereket használhatatlanná tette, ráadásul a legtöbb szoftver egy központi tárolóból telepíthető, amit szükség esetén már az új rendszerhez igazítottak. De például Win98-ról XP-re váltani már sokkal fájdalmasabb volt, ugyanis a két rendszernek teljesen eltérő a belső felépítése, emiatt jónéhány szoftver (főleg játék) volt, ami XP alatt már nem futott. Vistánál a kompatibilitási probléma kb. közepesnek volt mondható, távolról sem volt olyan vészes, amilyennek anno felfújták. Igazából ez a probléma a Win7 érkezésekor is legalább ugyanolyan mértékben fennállt, csak akkor már az inkompatibilis szoftverek nagy része kikerült a használatból. Ha a Vista megjelenésekor egybő a 7-et adták volna ki, az is hasonló közutálatnak örvendett volna. Ha úgy tetszik, a Vista elvitte a kompatibilitási balhét, hogy aztán a 7-nek már ne legyen ilyen problémája.

Aztán az sem vetett rá jó fényt - főleg szakmai körökben -, hogy egész egyszerűen teljesen más fejlesztési irányról volt szó, mint amit végül is kaptak a felhasználók. Ódákat zengtek a forradalmian új, adatbázis-alapú WinFS fájlrendszerről, amiből aztán semmi nem lett, mint ahogy az alapjaiban .Net-alapú, és ezáltal minden eddiginél stabilabb oprendszer is csak egy mézesmadzag volt. Meg állítólag voltak komoly problémák a fejlesztés során, félúon újrakezdték az egészet, és hogy tartsák az ütemtervet, inkább minden forradalmi(?) újítást kukáztak, így végül amivel promózták kezdetben a Vistát, pont azokból az újításokból nem lett semmi.

A marketing, a menedzsment, és a "divat" sem kedvezett a Vistának. Anno az XP-nek sokkal nagyobb kompatibilitási problémái voltak, de az MS három frissítőcsomaggal kellőképpen kinyújtotta az XP életciklusát annyira, hogy nagyjából az SP2 környékén - amire már megszűnt az addig inkompatibilis szoftverek iránti igény - már a felhasználók teljesen elégedettek voltak a rendszerrel. De a Win10-nél is voltak szép számmal problémák, de egy nagyon agresszív marketing-kampánnyal ezt sikerült elfedni. Igazából mind az XP-re, mind a Win10-re váltás problémásabb volt, mint a Vista megjelenése, csak a Microsoft előbbi két esetben sikeresek kezelte a problémát, a Vista esetében meg piszok rosszul.

Szokták még emlegetni a komoly hardverigényt, mint komoly negatívumot. Ez amellett, hogy igaz volt, bizony majdnem mindegyik Windows-verzióra igaz. Azon a középkategóriás gépen, amin a Win98 remekül ment, az XP csak szenvedett. Azon, amin a Win7 jól futott, a Win10 szabályosan kínlódott. A Win11-ről nem is beszélve, gyakorlatilag a felhasználók felének új gépet kell venni, ha használni akarja, mégis óriási rajongás övezi a rendszert. Miért? Mert most sokkal jobb a MS marketingje, mint amilyen a Vista idejében volt.

2022. jan. 24. 11:33
 5/10 Shaddark ***** válasza:
41%

És akkor a csempékről nem beszéltünk.

A felhasználók megszokták az asztalt, a start menüt.

Miután ez eltűnt, mindenki "okosba" letöltött egy maszek start menüt - amiknek a 99%-*a vírusos volt. Amitől lassultak, rendetlenkedtek ...

Alapból be kellett volna építeni a rendszerbe, és választhatóvá tenni.

2022. jan. 24. 13:38
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

Ez a topik nem az a topik 😃

2022. jan. 24. 14:53
 7/10 anonim ***** válasza:
43%
Első laptopomon (2008) Vista volt. Azon tanultam meg a sz.gép használatot,más op.rendszert nem is ismertem.Én elégedett voltam. Az ismerőseim mind XP-t használtak, és csodálkoztak,hogy milyen esztétikus a Vista.
2022. jan. 25. 17:17
 8/10 anonim ***** válasza:
43%
Nekem semmi bajom nem volt vele, gyors is volt meg minden.
2022. jan. 26. 17:00
 9/10 anonim ***** válasza:

Előnyők:

Annyira nem puding egy rendszer azért még. Még a Grand Theft Auto V-t is viszi rendesen. Háttere és a sáv szerintem szebb mint a 7-é.

Hátrányok:

Alapból Vírusos,hibás,bűvös stb... Lassan tölt. Vírusokat meg egyéb kártevőket már nem lehet kiüzni mert 2017-ben megszünt és lejárt a támogatása, ezzel nem jönnek már frissítések,patchek stb...

2022. ápr. 2. 19:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Gyönyörű már maga a telepítési folyamata is, az xp fapados.

De sajnos hiába esztétikus a megjelenése, ha az xp felismerte az összes pendrive-ot, nos a vista a netre akar menni illesztőprogramért :D röhejes.

Szóval kuka!

2022. júl. 9. 06:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!