Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mikor lett a WIN 10 akkor...

Mikor lett a WIN 10 akkor monták nem lesz más, csak frissítések, akkó most miért jön a 11 ?

Figyelt kérdés

2021. nov. 23. 02:51
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
16%

Én kőművesként megmondtam,hogy lesz itt még windóz 13 is, nem csak 11!

Puff!

2021. nov. 23. 09:51
 12/23 anonim ***** válasza:
76%

Egyrészt kezdjük azzal, hogy téynleg úgy volt, hogy a 10 lesz az utolsó, és arra fognak rendszeres frissítések jönni.

Másrészt meg a 11 esetében a TPM-en van a lényeg, azzal a kis aprósággal nagyon de nagyon sok mindent meg lehet csinálni.

Lényegében lesz még egy azonosító, amit MS úgy használ fel ahogy csak szeretne, az olyan apróságoktól kezdve hogy az alapján IP-től független azonosítható lesz a gép ahol szeretnék, de arra is használható, hogy ne tudj tört játékot futtatni,v agy letöltött zenét elindítani, ahogy akár jelentést is lehet ksézíteni vele, hogy megpróbáltak valami illegálisat művelni az adott gépen.

2021. nov. 23. 09:53
 13/23 anonim ***** válasza:
45%

#12 Oké hogy lehetőséget ad erre, de minek? Most őszintén...

A cégvezetők eddig se használtak windowst (nézd meg az összes nagyvállalat igazgatósági tagjai macbookal járnak. igen, a cégen belül is. nekik megoldják, hogy ne csak windows-os tartományba léptetett gép mehessen a hálózaton). Tehát őket megfigyelni nem lehet így.

Akik tört játékot használtak, azok tört windows-t is fognak, tehát ha ilyen korlátozás jönne, akkor megérkezne a windowshoz az illegális patch ami kiiktatja ezt. (most abba ne menjünk bele hogy ennek milyen biztonsági kockázatai vannak, de pistikét úgy sem fogja érdekelni és még nincs is bankszámlája szóval nagy kárt nehéz lenne okozni neki).

Zenét egyre kevesebben töltenek le és még kevesebben hallgatják windows-ról. Aki gépen hallgat zenét: youtube music, spotify, deezer, stb... tehát streamingről hallgatja. Ha valaki torrentről akar beszerezni valami külföldi előadó albumát ami lehet itthon meg sem jelent és szeretné jó minőségben (CD) hallgatni, az pedig nem a kommersz alaplapi hangkártyán fogja, hanem megy flac-ben a házimoziba, ami sz@rik majd a védelemre.

Aki pedig tartott tőle, hogy kémked(het)nek utána és hogy a nagytesó mindent lát, az pedig eddig sem használt windows-t. Van több olyan kiberbisztonsági szakértő (olvastam is interjút az egyikkel) aki konkrétan se windows-t, se osx-et, de még linuxot sem használ. :)

Amúgy ennek a szigorú hardverkövetelménynek meglesz az eredménye. Nem csak itthon, de nemzetközi szinten is brutális költség lecserélni az összes irodai hardvert. (90%-ban sem az oktatásban, sem a közigazgatásban nincsenek olyan eszközök amik kompatibilisek lennének vele). Tehát vagy a win10 kap egy lts-t (mármint a sima pro verzió), vagy a támogatás után is ezt fogja használni mindenki vagy lecserélik valami másra. Németek most megint megpróbálkoznak lecserélni opensource alternatívákra (ezúttal SOKKAL átgondoltabban) és szerintem sikerülni is fog nekik. Mivel még ők is belátták, hogy brutális költsége lenne a teljes hardverparkot lecserélni ezáltal egy rakás ipari hulladékot gyártani. Nem térül meg.

Szóval ezzel nagyon mellé lőtt a MS.

Ha pedig az itthoni helyzetet nézzük: csoda ha fut a win10 ezeken a gépeken. De tudok olyan nagyvállalatot is, ahol kb csak az üzemeltetés és a fejlesztő csapat használ olyan gépet ami win11 ready és ők kb az eszközpart 5%-át teszik ki. Ők sem fogják lecserélni ezeket 3 év múlva. Maximum a fejlesztők levetett laptopjait megkapják a marketingen, így már 10% lesz win11 kompatibilis. :D Mivel általában ez így működik: a hardver tovább öröklődik...

És akkor a közoktatásról és a hivatlokról nem is beszéltünk. Kizárt, hogy mindent cseréljenek.

Szóval kíváncsi leszek erre mit lép az MS. Hagyja, hogy mindenki frissítés nélkül maradjon (ezt nyilván állami szinten nem engedhetik meg maguknak) vagy kapnak külön update-t, külön szerződéssel (ez a legvalószínűbb) vagy kukázzák az egészet mint a németek és megpróbálkoznak a linuxal (ami amúgy nem lenne rossz döntés, sőt, egy sokkal stabilabb rendszer is kialakítható lenne) de ehhez kompetens emberek kellenének, tehát a Mutyi Kft kivitelezésében ez nem fog működni. Főleg, hogy szükséges lenne az embereket továbbképezni, mert a legfőbb gát azaz "ezt szoktam meg" és nem a kompatibilitás. Irodai eszközök (nyomtatók stb) többsége 99%-ban komatibilis, tudom, próbáltam többet is, ahol pedig nem, ott olcsóbb azt az egy eszközt lecserélni vagy megfelelően belenyúlni az illesztőprogramba és saját belső repóból megoldani a problémát fejlesztők segítségével. Persze ehhez az is kell, hogy az elavult sz@r folyamatokat kigyomláljuk, mert azért mind tudjuk, hogy pl az excelt mindenre IS használják, tehát mindenre amire nem való. :D Abban küldenek 50-60 ezer soros állományokat és ha a funkionalitás kevés lenne akkor rommá makrózva összegányolnak valamit, amire amúgy belső fejlesztésként pikk-pakk lehetne kis alkalmazásokat összedobni amik sokkal hatékonyabbak. Szóval lehetséges a váltás csak akarni kell, meg nyilván jó szakember gárdára is szükség van. Ezek hiányában persze nem lenne egy sikertörténet mondjuk.

2021. nov. 23. 10:26
 14/23 anonim ***** válasza:
30%

TPM-re se lehet fogni, nem hogy simán feltörhető, de hivatalos MS support oldal is van rá, hogy hogyan kell kikapcsolni.

[link]

"Other ways to install Windows 11 " szekció.

2021. nov. 23. 10:31
 15/23 anonim válasza:
81%
13: Ne haragudj, nem tudom, milyen cégeknél rohangálsz, de itthon egyelőre iszonyatosan alulreprezentált a Mac, csak divateszköznek tartják, nem gyakorlati megfontolások miatt. A top 10 multi majdnem minden gépe windows, ahogy többek közt az itthoni bázissal rendelkező IT szolgáltatók is.
2021. nov. 23. 10:33
 16/23 anonim ***** válasza:
Nem az a lényeg, hogy használják, hanem hogy a lehetőség adott. Ahogy az is adott, pl hogy egy játék megköveteli, hogy csak TPM-el megy pl online meccs, és akár ha bannolnak valakit akkor azt a TPM-hez is lehet kötni, mondjuk ez egy pozitív dolog.
2021. nov. 23. 10:34
 17/23 anonim ***** válasza:
0%

#15 Ha figyeltél, akkor a felsővezetésről beszéltem (tehát pl igazgatósági tag) :) Tudok ilyen telko céget is, de gyárat is tudok mondani. Nyilvánosan nem írom ide le, de privátban szívesen ha ennyire érdekel. De mint mondtam ez a kiváltság persze nem jár a mezei dolgozónak vagy egy szimpla osztályvezetőnek.

Gyakorlati megfontolás pedig itt nem számít, mert nyilván az irodai szoftvereken kívül ők semmi mást nem használnak (pl nem kell futnia az értékesítési rendszernek) office pedig van natívan osx-re is. Na de nem az a mondandóm lényege, hanem arra próbáltam rávilágítani, hogy a TPM által adott új lehetőségek (mint pl tört játék futtatásának tiltása megkerülhető) tehát ezek az előnyök "elvesznek" a valóságban.

2021. nov. 23. 10:49
 18/23 anonim ***** válasza:
20%

Igen, ezt el tudom képzelni, hogy ilyen megkötést tesznek online játékok esetén.

Bár tegyük hozzá, hogy aki online játszik, az többségében jelenleg is megvásárolta a szoftvert.

2021. nov. 23. 10:50
 19/23 anonim ***** válasza:
20%
13) milyen tört windows?fent van a neten, mindenki letöltheti az eredeti jogtiszta verziót.Alapdolgokkal sem vagy tisztában.
2021. nov. 23. 10:58
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

Szövegértés:

Ki mondta, hogy a windows nem tölthető le eredeti jogtiszta formában?

Volt egy állítás: "ne tudj tört játékot futtatni"

Erre írtam:

"Akik tört játékot használtak, azok tört windows-t is fognak, tehát ha ilyen korlátozás jönne, akkor megérkezne a windowshoz az illegális patch ami kiiktatja ezt."

Tehát akkor mégegyszer: az, aki jelenleg (főleg offline játékra gondolok) tört JÁTÉKOT futtat (akár legális windows esetében) és a jövőben ezt korlátoznák rendszer szintjén, az biztosan nem fog óckodni attól, hogy a windows-ból is egy olyan tört/buherált verziót futasson ahol ezt a korlátozást megkerülik.

2021. nov. 23. 11:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!