Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hazánkban mennyire volt...

Hazánkban mennyire volt elterjedt a 90es években a Windows NT család?

Figyelt kérdés
A cégek a Windows 9X szériát használták, vagy az NTt?

#NT 4.0 #NT 3.1
2021. szept. 19. 20:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
67%
DOS -t :-D
2021. szept. 19. 20:21
 2/11 anonim ***** válasza:
Nálunk a Windows NT járta.
2021. szept. 19. 21:27
 3/11 anonim ***** válasza:
Én is win NT 4.0-n kezdtem egy nagy cégnél..
2021. szept. 19. 22:33
 4/11 anonim ***** válasza:

Cége válogatta. Sok helyen az NT terjedt el, mert lényegesen stabilabb volt mint a 9x sorozat. Ott használtak 9x sorozatot ahol nem volt pénz NT-re, mert az NT lényegesen drágább volt.

Ahol én akkoriban jártam szinte csak NT-t használtak 3.51 és 4.0 serveren is és workstation is. Ha jól emlékszem az NT valamennyivel a win95 elött jelent meg. Bár mindkettő szerintem 1995-ben jelent meg. Az első win95-ök borzalmasan szerepeltek, nagyon sok helyen vissza is álltak a windows 3.11-re mert az stabilabb volt. Amíg a programok miatt nem volt rákényszerítve az ember nem nagyon használtuk. Otthoni, és nagyon kis vállalati, egyéni vállakozói világban sok win95 volt, mert sok gépet eleve azzal árultak.

2021. szept. 19. 22:56
 5/11 anonim ***** válasza:
50%
Akkoriban a legolcsóbb új gép is iszonyú drága volt, mai áron kb. 1,5-2 millió Ft, az NT licenc pár százezer, és ehhez tudtommal 32MB-os gépet kellett venni, míg a Win95 kényelmesen elfutott 16MB-on, és gondolhatod, milyen memóriaárak voltak. Szóval szerintem csak nagyobb cégeknél volt.
2021. szept. 20. 13:58
 6/11 anonim ***** válasza:
50%
Ja, és ehhez kellett egy még drágább szerver is.
2021. szept. 20. 13:58
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Mind az NT4 server, mind a Workstation szépen elfutott 16M RAM-on és egy P3-as akármilyen PC-n, nem kellett neki nagy hardver. Persze attól függ, hogy mire használtad, de egy mezei AD controllernek ill. egy Office munkaállomásnak ez bőven elég volt.
2021. szept. 20. 18:42
 8/11 anonim ***** válasza:
50%
OK, akkor 16MB, de a Win95-nek elég volt 8MB is akkor, amikor még 486-osok is voltak bőven. P3 volt a mostani Core i9...
2021. szept. 20. 19:02
 9/11 anonim ***** válasza:
50%

1995-ös árlista. Hasonlítsd össze az akkori fizetésekkel. Én pl. 20 ezer körül kereshettem, ez akkor sem volt sok. Egy cégvezető szerintem 3-szor is meggondolta, milyen gépeket vesz.

[link]

Forrás: [link]

2021. szept. 20. 19:10
 10/11 anonim ***** válasza:
50%

#9 - egy cégvezető lehet, de az NT vonal nem a magyar kisiparosok operációs rendszere volt, és azért a '90-es években éppen hogy megtörtént a rendszerváltás, az árak is baromi gyorsan kezdtek lefelé menni, ha '95-ben még viszonylag drága is volt, '98-2000 körül már sokkal megfizethetőbb volt a technológia :-) A vállalatok és intézmények (iskolák is) ezt simán tudták használni, nem is ezeket az árakat kellett kifizetniük érte, mint ami a hirdetésekben listaáron megjelent. És ahol pl. már akkor is Windows domain-t használtak, ott nem is volt a 9x sorozat opció, hiszen azok nem tudtak NT domain-be, vagy Active Directory-ba belépni. Egy vidéki megyei középiskolában (Alföld, Magyarország...), ahol akkor voltam rendszergazda 2 NT4 server és többszáz Win2000 workstation volt (a '90-es évek végén) rendes licencekkel.

Szóval célcsoport függő. Otthoni, meg kis céges 2-5 gépes környezetben teljesen felesleges volt az NT vonal, a Win95, meg sokszor a DOS/3.11 is bőven elég volt bármire is. Nekem akkortájt egy 5.x-es SuSE volt StarOffice-szal :-)

2021. szept. 20. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!