Mit jelent a bitcoin bányászat? Kérem, valaki érthetően, köznyelven magyarázza el ezt nekem.
A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, (kriptovaluta).
Lényegében ez is egy internetes pénznem amit legtöbbször átváltanak így haszonsítják.
Nem akarom leírni hogyan is működik mert k..va hosszú lenne,de kicsiben felesleges csinálni,normális keretekhez meg olyan hardverekre van szükség ami nem 1-2 forint...
És nem is valami egyszerű téma,neten megtalálod hogyan is kell de szerintem időpocsékolás.
Ezért:
Korábban ugyanezért lehetett 25 BTC és 50 BTC is kapni, de minden 210000db kibányászott blokk után feleződik a jutalom, ezzel reprodukálva az arany bányászatát (ami eleinte könnyebb, aztán fokozatosan egyre nehezebbé válik). Ezért van az is, hogy bár már kibányásztunk 17971000 darab blokkot, a maradék 3 millió blokk teljes kibányászására valamikor csak 2140 körül kerül sor.
Feltelepítesz a gépre egy bányászprogramot, ami hash-eket generál le (a továbbiakban ezeket nevezzük blokkoknak) és ezért kapsz bitcoint, amit átválthatsz valódi pénzre. Persze csak akkor kapod meg érte a bitcoint, ha a te géped generálja le elsőként a blokkot.
Részletesebben kifejtve mindez az alábbi videóban:
Nagyon köznapi nyelven (és hogy legyünk aktuálisak): elmegyünk inni egy kocsmába.
Hogy ki, mikor, mennyit fogyaszt (ezt nevezik a bitcoinnnál "blokknak"), azt felvezeti egy kockás füzetbe (ez nevezik a bitcoinnál "blokkláncnak"), hogy a későbbiekben el tudjunk számolni.
Az alkoholos italok fogyasztásából adódóan ezen nyilvántartás vezetése problémába ütközik, éppen ezért a társaság antialkoholista/mértékkel ívó (így számolni képes) tagjait megbízzuk, hogy minden egyes italfogyasztási bejegyzést felügyeljenek (ezt a folyamatot hívják a bitcoinnál "bányászásnak"), amiért ők jogosultak egy italra.
Hm, oke, megertettem, hogy mukodik a banyaszat. Amire en nem vagyok kepes gyenge gep miatt.
Viszont igy par dolog nem vilagos:
- mitol olyan csudajo dolog ez, ha az egyszerű mezei ember nem tud banyaszni?
-honnan szerzi meg az emver az első bitcoinjat?
- ha meg kell venni valahol, tobb ezer dollarert, akkor megint oda jutunk, hogy ez egyaltalan nem a mezei parasztnak van kitalalva, vagyis a rendszer feldicserese ("barki kuldhet barkinek penzt közpinti elkenőrzés nélkül") megdől, hiszen nem küldhetsz el ezer forintot btc-ben, mert egy btc több ezer dollarba kerül. Vagy lehet 0,0001 btc-t is kuldeni?
- Ezek szerint ketfele felhasznalotipus letezik: aki a btc-re valtott penzt elkuldi A-bol B-be, es aki a tranzakciot jovahagyva banyassza a maga btc-jet, de nem kuld senkibek semmit, csak a blokkokat rendezi. Vagyis ő jar jól pl egy kozponti bank helyett, mert elvegzi a "papirmunkat".
- Ha nem annyi bitcoinom van, mint amennyit vettem, hanem annyi, ahany tranzakciot lebonyolitottam, akkor nincs mas dolgom, mint osszefogni egy baratimmal, egymasnak kuldozgetjuk ugyanazt a penzt, es a trantakciok uj bitcoinokat hoznak letre a penztarcankva? Vagy hogy a vérbe van ez?
Azt hittem, értem, de kajak nem értem. Hogy tudnék ebből egy kis penzt csinalni magamnak? Nem nagy osszeget, mondjuk egy uj mosógep arat?
> "mitol olyan csudajo dolog ez, ha az egyszerű mezei ember nem tud banyaszni?"
Dehogynem tud, csak amit kitermel a fa PC-je, az nem fedezi az áramszámlát sem.
> "honnan szerzi meg az emver az első bitcoinjat?"
Elindítja a bányászprogramot és vár. Vagy vesz magának bitcoint valódi pénzért.
> "ha meg kell venni valahol, tobb ezer dollarert, akkor megint oda jutunk, hogy..."
Azt hiszem nem érted. Ha valaki bitcoint vesz, akkor azt akkor fogja megtenni, amikor alacsonyan van az árfolyama. És azért veszi meg, mert arra tippel, hogy a jövőben nőni fog az árfolyam, így drágábban el tudja majd adni. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a tőzsdézés, csak itt sokkal hektikusabb a rendszer, mert lehet, hogy sosem fog felmenni az árfolyam, de az is lehet, hogy egyik nap hirtelen milliószorosára nő és akkor meggazdagodik rajta.
> "Ezek szerint ketfele felhasznalotipus letezik: ..."
Csinálható a kettő is egyszerre. Pl. ncore-on lehet fizetni bitcoinnal prémium tagságért. De mellette lehet bányászni is. Sőt, mindeközben lehet valódi pénzért is bitcoint vásárolni.
> "Ha nem annyi bitcoinom van, mint amennyit vettem, hanem annyi, ahany tranzakciot lebonyolitottam..."
Tessék? Ha a barátodnak bitcoint küldesz, akkor kevesebb bitcoinod lesz. Hogyan gondolod, hogy ettől neked több lesz? Valamit nem értesz vagy félreértesz.
"- mitol olyan csudajo dolog ez, ha az egyszerű mezei ember nem tud banyaszni?"
Az anonimitást és a központi banktól való függetlenséget szokták érvként felhozni.
"-honnan szerzi meg az emver az első bitcoinjat?"
Vagy bányászott egy keveset, vagy átváltott, vagy valamilyen munkáért/termékért kapott.
"hiszen nem küldhetsz el ezer forintot btc-ben, mert egy btc több ezer dollarba kerül. Vagy lehet 0,0001 btc-t is kuldeni?"
Lehet hogy régen nem volt limitálva, de most van egy minimum összeg ("dust limit") - ha jól tudom jelenleg ez 546 satoshi (1 satoshi = 1/100000000 bitcoin).
"es aki a tranzakciot jovahagyva banyassza a maga btc-jet, de nem kuld senkibek semmit, csak a blokkokat rendezi"
Van aki bányászik és vesz/elad/munkáért kap/ad Bitcoint is.
"Ha nem annyi bitcoinom van, mint amennyit vettem, hanem annyi, ahany tranzakciot lebonyolitottam"
Önmagától nem lesz bitcoinod, azt valahonnan szerezned kell.
Nem a bitcoin megy most hanem az etherium. Legalábbis azt mondják.
Ha nagyon le akarod egyszerüsíteni, végülis annyi, hogy járatod, terheled a gépet, ami csinál valamit, és ez termel egy kis pénzt.
De egyre növekszik a gépigénye, régebben egy 4gb gamer kártya is elég volt hozzá. Most már min. 8gb kell. De nem 1-2 hanem vagy 10 db...
vagy átállsz a vinyó alapúra
egyébként úgy megy ez, hogy befektetsz pár misit, aztán bányászol
ha szerencsés vagy, jó időben kezdted el pár év alatt 10 milliókat kereshetsz, ha nem, bukhatsz is rajta
egyébként bányászni sem kell, tőzsdézhetsz is vele
jó időben veszel és jó időben adsz el, persze ezt könnyű mondani, de nehéz tényleg megcsinálni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!