Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ezeket a 3D-s animációkat...

Ezeket a 3D-s animációkat hogyan hozták létre?

Figyelt kérdés

[link]

A videónál főként az első néhány animációra gondolok, a toy story-ig.

Kèrdésem, hogy hogyan hozták ezeket létre, amikor lényegében operációs rendszer sem volt, amin tudtak volna 3d-s programot futtatni?

2021. márc. 15. 01:29
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Számítógép már volt, programot tudtak írni rá - a videóban szereplő első animációnál például kézzel pötyögték be a kéz koordinátáit:

[link]

de itt egy még korábbi rendszer:

[link]

2021. márc. 15. 02:00
 2/9 A kérdező kommentje:
A második linkben szereplő videó nem semmi :D szinte varázslat abban az időben
2021. márc. 15. 02:05
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

#2: Nem nagy csoda.

Az 1970-es évek végére már megvoltak a 3 dimenziós objektumok megjelenítését létrehozó alapalgoritmusok - beleértve a diffúz és csillogó felületek fényvisszaverődését, a textúrázást létrehozókat (lásd az alábbi prezentáció: [link] - 8. oldalán felsoroltakat) is.

2021. márc. 15. 02:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
70-es 80-as évek végére már volt 3d megjelenítés, igaz nagyon sok idő és munka volt vele, erről volt egy dokumentum film az animációs filmekről szólt, de lehet törölték youtube-ról, hogy a kézzel készített rajzfilmeket is gyorsabb volt létrehozni több ezer képből és a gyurma figurákkal is egyszerűbb volt mint a 3d.
2021. márc. 15. 07:42
 5/9 Alex Fly ***** válasza:
100%

Egy 3D animáció tulajdonképpen csak matematikai számítások eredménye (konkrétabban koordinátageometria) és az eredmény megjelenítése. Ilyen számításokat pedig bármilyen géppel el lehet végezni, csak idő kérdése.

Az operációs rendszer pedig már megvolt a hatvanas évektől: a Unix...

Az itt látható aminációkat átlalában szerverfarmok renderelték - aztán a '80-as-'90-es évekre jutott el odáig a technika, hogy egy jobb háztartási géppel is elő lehetett állítani ilyeneket (pl. Amiga) értelmes idő alatt (egy állóképet általában fél-egy nap alatt lerenderelt) az erre a célra írt programmal (pl. Imagine).

És persze realtime-ról ekkor még nem beszélhetünk: a linkelt videóban látható pár másodperces jelenetek előállítása nagy valószínűséggel egy egész nagygépes hálózat több hónapos munkájának eredménye...

2021. márc. 15. 08:49
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ritkák itt az ilyen hasznos válaszok. Tisztelet érte a hozzászólóknak! 🙌
2021. márc. 15. 10:13
 7/9 A kérdező kommentje:

Azért nekem akkor is varázslatnak számít, bár nem tudom milyen lehetet, nem éltem a 60-70-es években :D Meg nálam az op rendszer a dos-win95-től kezdődik(mert ezek már használhatóak átlag emberként, ha néhány commandot tud).

És most nemrég láttam egy videót, amiben 1988-ban olyan monitoron rajzoltak, amit tollal lehet írányítani, mint az érintőtoll. Ha megtalálom újra, belinkelem.

2021. márc. 15. 12:30
 8/9 Alex Fly ***** válasza:
100%
@7: fényceruzára gondolsz? Valójában egy egyszerű, filléres szerkezet és szinte az összes mikroszámítógép ismerte... Csak éppen nem terjedt el.
2021. márc. 15. 18:26
 9/9 A kérdező kommentje:

@8

Biztos, nem tudom. Közben kiderült, hogy az első válaszoló által linkelt 2. linkben van az a videó, ahol tollal raajzolnak

2021. márc. 15. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!