Van egy bootolhato ubuntum. hogyan tudok szervert csinalni ugy, hogy elerjem a fajlokat a laptopomrol?
Nincs abban a nyomorult Ubuntuban (Gnome-ban) a fájlkezelő jobb klikkes helyi menüjében a tulajdonságok alatt megosztás?
Telepítsd fel a nautilus-share és a samba csomagokat, és akkor elméletileg lesz ilyen menüd, mint itt a képeken: [link]
de van, addig eljutottam, a mapp8kat meg tudja osytani, de a hdd.t valamiert nem
es windowson meg egyaltalan nem talalja meg, de telefonnon es file explorerben igen
a sambat telepitettem, de nem tudom konfigutalni
/etc/samba/smb.conf
ezutan a parancs utan azt irja permission denied
"/etc/samba/smb.conf
ezutan a parancs utan azt irja permission denied"
Mert ez nem parancs, hanem egy rendszergazdai jogosultsággal szerkeszthető beállítófájl
szerkeszteni szerkesztőprogrammal - vi, nano, mcedit, gedit,... - tudod, rendszergazdai jogosultsággal - például ha parancssorba bepötyögöd:
sudo nano /etc/samba/smb.conf
(a nano szerkesztőprogramnál CTRL+O billentyűkombinációval tudsz menteni, CTRL+X billentyűkombinációval kilépni a szerkesztőprogramból)
"de a hdd.t valamiert nem"
Mert a merevlemezt fel kell csatolnod - Ubuntunál grafikus felületből indítva ez általában ez a /media/ könyvtárba történik (kézzel a mount parancs segítségével oldhatod meg: [link] ) - és a felcsatolt könyvtárt kell megosztanod.
"es windowson meg egyaltalan nem talalja meg"
Próbáld meg az Ubuntu-s gép IP-címén keresztül elérni - szóval a Windowsos fájlkezelő címsorába beírod, hogy:
\\<az Ububuntu-s gép IP-címe>\
(értelem szerűen az "az Ububuntu-s gép IP-címe" helyére beírod a gép IP-címét - például teszem azt 192.168.1.65)
így közvetlenül eléred a gépet.
"nem tudom megyitni a meghajtot"
Meghajtót nem is fogsz látni, a Hálózat-nál vagy a Megoszott mappák-nál keresd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!