Írható CD, DVD árakkal mi történt?
Csak úgy nézelődtem neten aztán egy webshop kínálatába futottam bele, jó, nagyon régen vásároltam írható CD-t vagy DVD-t, de akkoriban még 100-200Ft volt egy kevésbé márkás, míg 250 és 350 között már márkás lemezeket lehetett kapni.
Most meg 700-tól indulnak felfelé. Philips CD és DVD 1100Ft, Verbatim 1490Ft és akkor még csak a sima lemezeket néztem.
Oké, tudom, hogy már nem nagyon keresett termékek, de elvileg a piac viszont pont fordítva kéne, hogy működjön, ha alacsony a kereslet csökkennie az árnak, ha nagy akkor emelkednie.
Nem tudom, hogy hol nézelődsz, de az árak évek óta stagnálnak. Sőt, blu-ray esetén masszívan csökkentek is.
CD-nél kb. 2000 forint a 10-es csomag, míg DVD-nél 2500-3000. Már ha Magyarországon vásárolod, mert pl. ItMedia-nál (szlovákiai webáruház) 200 forintba a blu-ray darabja kerül. A CD 100 forint alatt van jócskán, a DVD meg 100-150 körül.
Persze, az árakat nagyban befolyásolja a márka és a csomagolás is. A 10 (vagy 25, 50Ö darabos hengeres kivitel jelentősen olcsóbb, mint a hagyományos vastagtokos.
A 700, 1100 és 1490 forintos DVD-k, amit említesz, egy darabra vonatkoznak, vagy egy 5-ös, netán 10-es csomagra? "Sima" írható, vagy újraírható?
Azért még nem kell az optikai tárakat temetni. Sok helyen használatban vannak, részben annak köszönhetően, hogy archiválásra ideálisak, már csak azért is, mert az írható változatuk utólag nem módosítható. Távol van még, hogy leállnának a gyártásukkal.
Az említett üzletben az árak magas "színvonalának" egy oka van: szeretnének minél nagyobb haszonkulcsot bezsebelni. Most direkt megnéztem, és tényleg van náluk 779-ért írható cd. Bár az 50 db-os meg 6690. De ugye ők arra utaznak, hogy időnként odatéved egy-egy gyanútlan vásárló, akinek csak 1-2 db CD kell, és annak alaposan megkérik az árát. Az 1490 forintos Verbatim pedig ahogy nézem, újraírható. Bár így is túl van árazva, a szintén 4 betűs, csak A-val kezdődő áruházban, aminek az az irritáló zöld kisköcsög a kabalája, 2490 Ft. az 5 db-os, ugyanabból a típusú normál tokos újraírható DVD-ből. (!)
Erre szokták mondani, hogy alaposan szét kell nézni, mert egyesek pofátlanul képesek lehúzni az embert.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!