Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Van egy csomó régi cd-m,...

Van egy csomó régi cd-m, kidobhatom őket?

Figyelt kérdés
Vannak legalább 15 évesek, játékok, programok voltak rajtuk, mit kezdjek velük? Az igaz hogy a régi CD már nem olvasható mert annyira "elette az idő" hogy olvashatatlan lesz? Tehát van egy úgymond lejárati idejük, elavulnak.
2020. aug. 21. 17:06
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha olvashatatlanok, vagy ha nincs szükséged arra, ami rajtuk van, akkor kidobhatod. Ha szükséged van rá, és olvashatók, akkor nem.
2020. aug. 21. 17:19
 2/5 anonim ***** válasza:
58%

Felőlem..

A te családi fotóid vannak rajta, nem az enyémek.

Ha intim dolgok is vannak rajtuk akkor még visszaüthet ez.

Én mindenesetre lementeném őket hdd-re utána olvashatatlanná tenném őket és csak utána kukáznám őket. (Szelektív műanyag kukába NEM tehetők)

2020. aug. 21. 17:28
 3/5 anonim ***** válasza:

"Szelektív műanyag kukába NEM tehetők"

Mibe tehető? A sima kommunálisba sem, mert veszélyes hulladék. A veszélyes hulladék lerakó meg nem veszi át, mert csak 1 cég/helyszín foglalkozik az országban a CD/VHS hulladékkal, ha még él a dolog. Eléggé meg vagy fogva a dologgal, úgyhogy én a szelektívbe dobom őket, mert az legalább műanyag, az optikai lemez 99,...%-a szintén műanyag.

2020. aug. 21. 17:39
 4/5 anonim ***** válasza:
51%

Az egész országban már csak Seregélyesen veszik át legálisan a CD & DVD lemezeket. [link]

Gondolom mindenki oda viszi, kivétel nélkül, minden vásárolt lemez ott köt ki pár évtizeddel a vásárlásuk után.. ;DDD

2020. aug. 21. 19:19
 5/5 anonim ***** válasza:

Én még majdnem napi szinten használok optikai adathordozókat. A 15 éve megírt CD-imnek ha azt mondom, hogy az 5%-uk olvashatatlan, akkor nagyon durván túlzok. Pedig vannak köztük TESCO márkájúak is. :D De még a legelső, 20 éves CD-im kb. 90%-a is olvasható. Csak azzal volt baj, ami vagy tényleg silány minőségű, vagy amiket helytelenül tároltam.

Nem egy divatos adathordozó, de pl. a vállalati szférában még ma is sok helyen használják, hiszen ez az egyetlen mai adathordozó, amiből létezik nem módosítható, tehát archiválásra alkalmas változata. Nem véletlen, hogy az irodai PC-kbe mind a mai napig tesznek optikai meghajtót.

Én is optikai tárra szoktam archiválni. Igaz, nem kommersz CD-re meg DVD-re, hanem M-Discre, vagy MABL Blu-Ray-re.

Akkor lesz bajuk, ha olyan helyen tárolják őket, ami árt az adathordozó felületnek. Mondjuk a vegyszeres szekrény kifejezetten rossz hely nekik. A dohos pince szintén. Az asztalon hagyni, amire naponta 5 órán át rátűz a nap, szintén. Egyébként meglepően stabiul adattárolókról van szó.

Az, hogy veszélyes hulladék lenne, az egy mítosz. Melyik összetevője veszélyes?? A műanyag? Dehogyis! A fémötvözetből, és/vagy szerves festékből álló hordozóréteg, aminek a szerves része vízzel érintkezve hetek-hónapok alatt lebomlik, a fém része pedig a természetben előforduló fémekből áll?

Nem minden veszélyes hulladék, ami informatikai eredetű!

És hogy kidobhatod-e? Én nem tiltom meg. ;)

2020. aug. 22. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!