Van egy csomó régi cd-m, kidobhatom őket?
Felőlem..
A te családi fotóid vannak rajta, nem az enyémek.
Ha intim dolgok is vannak rajtuk akkor még visszaüthet ez.
Én mindenesetre lementeném őket hdd-re utána olvashatatlanná tenném őket és csak utána kukáznám őket. (Szelektív műanyag kukába NEM tehetők)
"Szelektív műanyag kukába NEM tehetők"
Mibe tehető? A sima kommunálisba sem, mert veszélyes hulladék. A veszélyes hulladék lerakó meg nem veszi át, mert csak 1 cég/helyszín foglalkozik az országban a CD/VHS hulladékkal, ha még él a dolog. Eléggé meg vagy fogva a dologgal, úgyhogy én a szelektívbe dobom őket, mert az legalább műanyag, az optikai lemez 99,...%-a szintén műanyag.
Az egész országban már csak Seregélyesen veszik át legálisan a CD & DVD lemezeket. [link]
Gondolom mindenki oda viszi, kivétel nélkül, minden vásárolt lemez ott köt ki pár évtizeddel a vásárlásuk után.. ;DDD
Én még majdnem napi szinten használok optikai adathordozókat. A 15 éve megírt CD-imnek ha azt mondom, hogy az 5%-uk olvashatatlan, akkor nagyon durván túlzok. Pedig vannak köztük TESCO márkájúak is. :D De még a legelső, 20 éves CD-im kb. 90%-a is olvasható. Csak azzal volt baj, ami vagy tényleg silány minőségű, vagy amiket helytelenül tároltam.
Nem egy divatos adathordozó, de pl. a vállalati szférában még ma is sok helyen használják, hiszen ez az egyetlen mai adathordozó, amiből létezik nem módosítható, tehát archiválásra alkalmas változata. Nem véletlen, hogy az irodai PC-kbe mind a mai napig tesznek optikai meghajtót.
Én is optikai tárra szoktam archiválni. Igaz, nem kommersz CD-re meg DVD-re, hanem M-Discre, vagy MABL Blu-Ray-re.
Akkor lesz bajuk, ha olyan helyen tárolják őket, ami árt az adathordozó felületnek. Mondjuk a vegyszeres szekrény kifejezetten rossz hely nekik. A dohos pince szintén. Az asztalon hagyni, amire naponta 5 órán át rátűz a nap, szintén. Egyébként meglepően stabiul adattárolókról van szó.
Az, hogy veszélyes hulladék lenne, az egy mítosz. Melyik összetevője veszélyes?? A műanyag? Dehogyis! A fémötvözetből, és/vagy szerves festékből álló hordozóréteg, aminek a szerves része vízzel érintkezve hetek-hónapok alatt lebomlik, a fém része pedig a természetben előforduló fémekből áll?
Nem minden veszélyes hulladék, ami informatikai eredetű!
És hogy kidobhatod-e? Én nem tiltom meg. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!