Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Linux kedvelők, nektek mi az,...

Linux kedvelők, nektek mi az, ami bosszantó a Linux disztrókban vagy programokban?

Figyelt kérdés

Én is Linux disztrót használok és szeretem, szóval nem provokációnak szántam a kérdést.

Az előnyei melletti apró hibák érdekelnek, hogy kinek mi a legzavaróbb. Jöhetnek az op.rendszer vagy a programok hibái is, vagy csak bosszantó megoldások, hiányosságok.

2020. jún. 22. 02:53
1 2
 1/12 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
72%
Ubuntut használok. Adott app ablakait automatikusan összevonja, így kettőt kell klikkelnem, ha ablakot akarok váltani, míg a Windows-ban minden ablaknak külön ikonja van.
2020. jún. 22. 05:53
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Egy olyan operációs rendszernél, ahol az utolsó csavarog úgy legózol össze és állítasz be mindent, ahogy neked tetszik, nehéz a platform lényegéből fakadó hibát vagy hiányosságot mondani, ha csak azt nem, hogy haladó szinten nagyon meredek tud lenni a tanulási görbe.

Kezdő szinten nincs gond, állítom, hogy a Windows felhasználók 75-80%-a úgy át tudna állni, hogy egy néhány napos megszokási fázis után semmi gondot nem jelent az OS kezelése.

Profi szinten a forráskód szintjén hozzáférsz mindenhez, így a hibaelhárítás talán még könnyebb is, mint Windowson.

Haladó szinten viszont rengeteg tanulni és tapasztalnivaló van, mert minden rendszer más még disztrón velül is, viszont csak a ritka esetben vannak azonnal alkalmazható kész válaszok.

2020. jún. 22. 07:48
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a legbosszantóbb az ami igazából nem is a linux hibája:

MS Office és Adobe teljes hiánya. OSX támogatott mindkét program(csomag) esetén, tehát nem a technikai oka van, mert linuxra is kiadható lenne. Szimplán üzleti oka van neki.

Pedig mindkettőt hajlandó lennék megvenni, ha végre megjelenne...

2020. jún. 22. 07:54
 4/12 anonim ***** válasza:
69%

#1: Az ablakok összevonása ki- és bekapcsolható, ugyanúgy, mint Windowsban!

#3: Helyettük ott van a LibreOffice/Openoffice és a Gimp/Krita, amik sok esetben még jobbak is. De ha nagyon akarod, Photoshop és MsOffice is fut Wine alatt.

Én most Kubuntut használok és amit nem szeretek benne, az a Snap erőltetése. Eddig nekem csak bajom volt a Snap csomagokkal.

2020. jún. 22. 09:04
 5/12 anonim ***** válasza:
87%

Nincs hibátlan rendszer, ez tény. Mint ahogy olyan sem, amelyik mindenkinek 100%-ig a kedvében tudna járni. Bár tény, hogy ilyen tekintetben a Linux sokkal jobban teljesít a redmondi kreálmánynál.

Ami nekem nem tetszik, az az, hogy macerás offline telepíteni. Alapesetben nincs bajom a csomagkezelőkkel, de jobban preferálom, ha megvan a telepítő offline. Igaz, a letöltött csomagokat el lehet menteni, de ha ezekből a csomagfájlokból telepítek, akkor gyakran futok bele függőségi problémákba. (Vagy én vagyok még tapasztalatlan ilyen téren.) Az egész repót tükrözni meg kicsit nagy falat. :)

De mást nem tudok felróni neki, és ez is egy elhanyagolható semmiség. (Főleg, hogy alapesetben kifejezetten előnyös, hogy mindent azonnal, két kattintással telepíthet az ember.)

A rendszer felettébb stabil, erőforráshatékony, és megbízható.

Én #2 és #3 válaszolókkal nem tudok maradéktalanul egyetérteni, szerintem az "alapszint" fölött a Windowst sem egyszerű kitanulni. Sokaknak nem tetszik, hogy magasabb szinten a Linuxon sokat kell parancssorozni. Ez egyrészt csak részben igaz, mert azért jópár dolog grafikus felületen is beállítható (csak parancssorban könnyebb és gyorsabb), Windows alatt pedig a finomabb beállításokhoz a registryt kell buherálni, ami cseppet sem könnyebb dolog.

Az egyes disztrók tényleg el tudnak térni akár bosszantó mértékben is, de általában csak egy-egy területen mutatkoznak komolyabb eltérések. Pl. ha tűzfalat konfigurálok, akkor lehet szívni, ha ismeretlen kiadás előtt ülök. Az egyiken iptables az alap, a másikon az ufw, a harmadikon firewalld... de a legtöbb dolog minden Linuxon ugyanolyan, vagy legalábbis hasonló. Mondjuk az fstab mindenhol ugyanolyan. NTP-szervert ugyanúgy kell konfigolni szinte mindenütt. Az Apache minden disztrón ugyanaz. stb...

Az való igaz, hogy MS Office nincs Linuxon. De én úgy érzem, hogy a LibreOffice teljesen ki tudja váltani a funkcionalitását, sőt!... nem véletlen, hogy ameddig Windowst használtam, akkor is Open/LibreOffice volt rajta. Persze, akadhatnak kompatibilitási gondok (zárójeles megjegyzés: még az MS Office egyes verziói között is...), de ugyanez visszafelé is igaz, a MS Officenak is lehetnek problémái a Libre-dokumentumokkal. Csak ezt nem divat felemlegetni. :)

2020. jún. 22. 09:51
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

#4 "De ha nagyon akarod, Photoshop és MsOffice is fut Wine alatt."

Én azért ezzel tudnék vitatkozni. No, nem a Wine hibája; a MS sara, hogy a saját termékeik nem képesek szabályos módon használni a saját rendszerüket.

De ha minden kötél szakad: ott a Virtualbox. ;)

2020. jún. 22. 09:53
 7/12 anonim ***** válasza:
69%

#4 LibreOffice/Openoffice

Nem alternatíva. Eleve még az excel tábla sem úgy jelenik meg és a word dokumentumok is elcsúsznak (pedig az ms core fonts fent van), szóval nem amiatt. Nekem jó megtekintésre, de ha rá kell mentenem valamelyik xlsx-re akkor a túloldalon már anyáznak.

Wine-al csak a 2010-es ment fel és ott is vannak gondok. Pl excel esetében nem tudok több dokumentumot egyszerre megnyitni. Worddel nincs gond.

Gimp/Krita

Azért a Gimp nem alternatívája egy photoshopnak. Alap dolgokra jó, de messze nincs az a funkcionalitás. Bár nem is lehet tőle elvárni. Tehát jó a gimp, de nekem kevés.

Azontúl a premier pro és indesign-nak sincs igazi alternatívája. Vagyis van, de szintén hatalmas kompromisszumokkal csak. Eleve az az átjárhatóság ami az adobe termékei között megvan, azt bukod. Olyan mintha az Audition-t le akarnád váltani egy audacity-vel.

Hidd el, szinte minden alternatívát végigpróbáltam (sőt még fizetősök próbaverzióit is). Nincs olyan ami érdemben felvenné velük a versenyt. Még a darktable sem olyan jól kezelhető mint pl a lightroom. (pedig ingyenes programhoz képest meglepően jó), de kb 50x lassabban lehet vele haladni.

Office-hoz visszatérve: próbáltam a FreeOffice-t is. Közel áll a MS-hez de a probléma ugyanez. Ha rámentettem az xlsx-re akkor a formázás "elromlott" a MS office alatt mikor megnyitották.

Tehát bármennyire is szeretem a linuxot és napi szinten használom (ezen dolgozom), de teljesen nem tudom leváltani a windows-t. Esetleg még az osx lehetne kiút ebből a zsákutcából.

2020. jún. 22. 10:05
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
A minimalizáló gombra jobb click effektet még nem tudtam írni, hogy ha jobb egér gommbal kattintok rá akkor az óra mellé rakja a programot, ne a tálcára. :-D
2020. jún. 22. 15:21
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha a "Dash to panel" kiegészítőt feltelepíted és a beállításai közt bekapcsolod az "Alkalmazások csoportosításának felbontása" pontot, akkor nem vonja össze az alkalmazásokat.

--

Amit nem szeretek a Linuxban ill. a Linuxos ökoszisztémában:

- néhány program nem oda logol, ahova várná az ember, vagy egyáltalán nem is logol

- nagyon egyenletlen a fejlesztések kidolgozottsága - van olyan program, amin látszik, hogy sok ezer munkaórát öltek bele, míg más programok épp csak funkciónálnak

- sok azonos funkciójú program létezik többféle implementációban, pl. van saját naptára a Gnome-nak, a KDE-nek, a Pantheonnak, stb.

- néha triviális dolgok nincsenek megvalósítva, vagy csak félkészen

2020. jún. 22. 20:33
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm, mindenki zöld pipa.

Én alapszintű Linux Mint használó vagyok, és ami engem zavarni szokott pl:

- Kikapcsolás helyett néha (ritkán) csak kijelentkezik,

- a gyári menü szerkesztő évek óta nehézkesen megy, és nem nagyon van alternatíva, ami stabilan kezelné a Gnome típusú menürendszert,

- a mime típusokhoz rendelt alkalmazásokkal a mai napig hadilábon állok, konkrétan volt, hogy valamilyen progival megnyitott egy fájlt, és vagy 3-4 rendszerfájlt végignéztem, de nem találtam, hogy honnan veszi,

- Mate környezetben nem sikerül beállítani a képernyővédőt és a monitor kikapcsolását. Most úgy működik, hogy a képernyővédőt a Mate intézi, a kikapcsolás időzítést az Xorg réteg, csak így volt hajlandó mindkettő működni. Jó az a "mateconfig", csak mintha néhány beállítást felülírnának az alacsonyabb rétegbeli megoldások, vagy nem jól működnek együtt.

Mondjuk ez Mint 18 Mate, talán egy frissítés után majd javulnak ezek is, és én is biztos fejlődök. Amúgy szeretem, nem tervezem lecserélni, még a kis furcsaságai ellenére sem. :)

2020. jún. 23. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!