Vállalkozásokhoz milyen programok ismerete szükséges?
Tanárként dolgozok egy magánsuliba. Informatikát tanítunk. Megtudjátok mondani, hogy milyen programok ismerete szükséges egy vállalkozónak? Gondolok itt online számlázás, EKR vagy mifene az utóbbi ilyesmi.
Illetve ezeket lehet anélkül is mutogatni, hogy ne indítson el az ember igazi tranzakciót vagy ügyletet?
Megmondom őszintén, hogy főnökasszonyom találta ezt ki, de fingom sincs ilyesmiről. Most ezek az ingyenes tanfolyamok alánkvágtak rendesen, és olyat akarna taníttatni, amiben nincs tapasztalatom, viszont ilyeket ingyenes képzéseken biztos nem tanítanak. Tud valaki valami tanácsot adni?
Lehet ABEV-et is tanítania de szerintem egyrészről közel sem kell majd mindenkinek, másrészről a lurkók lehet nem is értenék mi az ami benne van, amit kattingatnak. (persze nem írtad, hogy milyen idősekről van szó)
Én inkább ezekre voksolnék:
Office. (word, excel, powerpoint, de extraként akár Visio, Access, OneNote)
Esetleg valamilyen CAD program, van ingyenes is.
CMD-ben esetleg ping, traceroute, ipconfig
Normális hálózati alapismeretek WIFIről és otthoni routerekről.
TotalCommander
NO de ez a lista sem feltétlen jó, én ITban dolgozom, ezen a szemüvegen keresztül nézem.
Nem értitek? Válalkozóknak akarunk vagyis akar indítani mert alapoktatást csináltunk, de pl ez az állami ingyenes xar biztos bedönti ezt, bár ez is ingyenes eu álltal finanszírozott amit most is csináltunk.
Azért akar valamilyen speciálisat kitatlálni és mondom vállalkozóknak, nem gyerekeknek. Egy mondjuk élelmiszerboltos mit kezdjen auto cad-del vagy programozással? Meg attól, hogy tanár vagyok, nem vagyok programozó, tehát nem igazán erősségem.
De tisztában vagyok vele, hogy ezek a számlázó stb programok is pénzesek, szóval nem tudom, hogy hogy gondolja főnököm. Annyira nem látja át, hogy online vásárlást is akart velem mutattatni az embereknek, még anno, hogy rendeljen mindenki valamit 500 ft értékben... pfffff 2000 meg a kiszállítás, szóval ő csak ötletelget, és elvárja, hogy ne a problémát lássam, hanem a megoldásst keressem. Ami okés is, csak valamilyen rálátásom van, deha sorolom a gondokat, húzza a száját. Szóval egyéb más ötlet? Én mondtam, a levelezést meg a wordot is, meg excelt, de azt mondta, hogy nem biztos, hogy azért fizetnének az emberek.....
Nem tudom, milyen iskolában dolgozol, de a főnököd egy inkompetens idióta.
Ha lenne egy szemernyi pedagógiai és technikai tudása, akkor tudná, hogy nem az a lényeg, hogy X célszoftver Y verzióját mechanikusan betanulja. Ha pedig az üzleti dolgokhoz sem lenne totálisan idióta, akkor tudná, hogy minden területen más szoftvereket használnak, és a konkrét szoftverismerenél jóval fontosabb készségek, képességek elsajátítása. Főnököd amolyan tipikus tanodás alkat, ahol informatikaoktatásnak hiszik, ha balról jobbra sorrendben benyalathatják az ikonok neveit.
Az Abev-et meg lehet persze mutatni, kezdve onnan, hogy hogyan kell telepíteni. Nem kell konkrét tranzakciót indítani, elég, ha megmutatjátok, hogyan kell űrlapot letölteni és kitölteni, és megmondjátok, hogy "erre a gombra kattintva küldhető el".
Annak abszolúte semmi értelme nincs, hogy egy konkrét számlázó szoftvert megmutattok. Ezernyi létezik belőle, igazából ezek nagy része egyedi célszoftver. Másrészt meg egyiknek sem egy atomfizika a használata. Rendszerint úgy megy, hogy XY vállalkozó megvesz egy számlázó/könyvelő szoftvert (vagy készíttet magának egyet), és ahhoz kap egy szájbarágós használati útmutatót. A használatához alapvető pénzügyi ismereteken kívül a szövegértés, és alapvető intelligencia kell.
Ha versenyképes tudású vállalkozókat kéne kinevelnem, én - az informatikai részében - a találékonyságra, problémamegoldásra és kompetenciára helyezném a hangsúlyt. Ami azt illeti, az informatikát tanult emberek döntő többsége behal, ha interneten valamit meg kell találni. Márpedig ez egy vállalkozónak azért meglehetősen fontos tud lenni. Az oktatási rendszerünk mechanikusan benyalható, statikus tudáson alapul, ellenben az életben találékonyságra, és a folyamatosan változó weben történő tájékozódásra van szükség. Ne legyen betojva az illető, ha valamilyen új információt kell megkeresni. Sőt, tudja eldönteni, hogy mi hiteles, és mi nem.
Az előzőkkel ellentétben én sem a CAD-et, sem a programozást nem tartom jó ötletnek. Félreértés ne essék, izgalmas területekről van szó, és évek óta vezetek ingyenes programozó klubot tehetséges tanulóknak, de programozni megtanulni rengeteg idő, és közvetlen hasznát nem fogja látni, elvégre nem valószínű, hogy olyan szintre jusson, hogy ő maga mondjuk egy készletnyilvántartó progit összedobjon.
Az alapkészségek elmélyítése viszont kiemelten fontos. Különösen a táblázatkezelés. Ha bármit elemezni akar, 99%, hogy táblázatkezelőhöz fog nyúlni. Márpedig egy vállalkozásban - hacsak nem az idehaza divatos "én vagyok a főnök, nem érdekel semmi, ameddig pénzem van" szemléletmódban vállalkozna - kiemelten fontos, hogy a folyamatokat elemezni lehessen. Ha már a programozás szóba került, azt viszont nem tartom hülyeségnek, hogy táblázatkezelőben megismerjék a makrókat. Van jópár feladat, amit a hagyományos eszközökkel 5-10-szer annyi macera (és idő) megoldani, mintsem írni rá egy makrót.
A szoftverjogról szintén nem szabad megfeledkezni. Ismerje meg a lehetőségeit! Tudja, mik a kereskedelmi szoftverek jellemzői, mik a freeware, vagy szabadszoftver ismérvei, előnyei, melyik mire jogosítja fel.
Az is egy fontos dolog, hogy felismerje: mindenre több megoldás van. A hazai oktatási rendszer tövig benyalt a Microsoftnak, így kb. a legális szoftverhasználatról szóló rész a legtöbb iskolában abból áll, hogy "tejelj minél többet a Microsoftnak, mert akkor vagy jókisfiú". Ismerje meg az alternatívákat. Hogy létezik LibreOffice, létezik Linux, és hogy ezekkel százoldalas licencek átrtágása nélkül is lehet legális rendszert építeni. Egy induló vállalkozásnak lehet, hogy nem mindegy, hogy párszázezerrel többet ad-e ki alapszoftverekre.
És végül: legyen tisztában az adatvédelem és adatbiztonság témaköreivel!
#4 "manapság azért úgy 40 év alatt (de inkább 50) az emberek nagy részének megvan az a tudása, hogy egyszerűbb számítógépes programok kezelését egyedül el tudja sajátítani."
Akkor te csak fényképről láttál álagos magyar középkorú embert. ;)
Még azoknál is problémát okoz, ha nem a mechanikusan betanult mozdulatokat kell egy szoftverben elvégezni, akik tanultak informatikát, de egy átlag 40-50 éves jó, ha egy e-mail el tud küldeni segítség nélkül.
"Volt csoportomban olyan negyvenhároméves akinek pl kellett volna a számlázás, de mi nem ezt tanítottuk, neki az alapok sem mentek, nem volt kitartó, egész órán a telefonjait intézte"
Az a baj a felnőttképzéssel, hogy a legtöbben már kizökkentek a tanulásból. A fiatalabb korosztályokban is rengeteg probléma van, de egy felnőtt átlagosan jóval motiválatlanabb és fegyelmezetlenebb. Nem mindenki alkalmas a felnőttkori tanulásra. Ha valaki képtelen egy tanórát végigülni, és odafigyelni, az nem fog tanulni szinte semmit. Akinek alapvető hiányosságai vannak, és még lusta is, az nem fog arra épülő képességeket elsajátítani. Persze, kifogást keresni rendszerint nagyon tud, csak épp azt nem fogja fel ésszel, hogy talán nem "mindenki másban" van a hiba.
"De akinek csepp esze van a titkárnőjére bízza úgyis mármint a főnökök nem?"
Azért egyáltalán nem mindegy, hogy egy több száz alkalmazottat foglalkoztató részvénytársaságról, vagy egy kétszemélyes Bt.-ről van-e szó! Ismerek olyan - egyébként maximálisan megbízható - informatikai vállalkozást, ahol összesen hárman dolgoznak. Nincs külön titkárnő, a főnök kezeli a pénzügyeket. Miért is venne fel azért még egy személyt, ha ő is el tudja végezni? Ez is egy szempont, és mint tudjuk, a vállalkozás legnagyobb kiadása mindig a bérköltség.
"De hogy tanítsak olyat amiről nekem sincs fingom sem."
Erre mondtam, hogy a főnököd alkalmatlan vezetőnek. Ez nem úgy működik, hogy hasára csap, kitalál egy szakterületet, és egyből mindenki képes lesz azt tanítani. Oké, persze, vannak olyan dolgok, amiket alapvető IT-ismeretek, és józan logika segítségével bárki megtanulhat, és nyilván nem a papírtól fog valaki ismerni egy szakterületet; de neki pont az lenne a feladata, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy ezt is képesek legyetek tanítani.
Több mint három éve tanítok felnőtteknek alapszintű informatikát egyébként. Több típusú ember létezik, akik felfrissíteni akar, akit csak barátja, felesége elhúrcolt, aki azt hitte azt fogjuk csinálni ami őt érdekel, van aki odaállított profin és várta a csodát azaz újat nem tudtam neki mondani, hozzáteszem aki nem olvassa el mire iratkozik be, az vessen magára, és van aki időtöltésnek gondolta. Mi oktattunk pluszba wordöt meg excelt is, de ezekre meg sokan haragudtak, pl nyugdíjast nyilván nem érdekelte a dolog.
Sokan azt hiszik, hogy van okostelefonja, tud posztolni facebookra és hú neki nem lehet újat mondani... Odajönnek úgy, hogy se PC jük nincs, se okostelefon, vagy csak az egyik. Nem megy nekik a dolog, mert baxnak gyakorolni, rám húzzák a szájukat, és az utolsó alkalommal amikor a képzést kell pontozniuk páran kivetítik rám és lepontoznak, ami után nekem meg meg kell magyaráznom, a főninek, hogy nah ezt miért kaphattam. Ingyen van, és húzzák a szájukat. Mi tényleg nem csak a pénzt zsebeltük be,én meg is tartottam az órákat. De akinek nincs türelme, és a 35.óra végén is bajos neki egy mappát csinálni, arról nem én tehetek úgy gondolom. Ok, család, főzés, munka, nincs idejük, de akkor minek is iratkozik be? Olyan is volt, hogy lelépett félidőben. 1. Elvette mástól a lehetőséget, 2. nekem egy bizonyos létszám után kevesebb lóvé jár.... Volt pl aki provokált. Befele mutogatott, ilyesmi meg a többiekkel is csipkelődött egy negyven év körüli srác. Persze jó nagydarab is, nehogy le lehessen állítani ha valami baj volna. Szóval nem egyszerű ez a tanárság sem... Sose volt.
Én is azon lennék, hogy legyen alapok, plusz word excel, levelezés.... a többit ha már van kis érzéke hozzá megtanulhatja. Kérjen ismerőseitől segítséget, hogy milyen progit érdemes használni számlázásra, ilyesmi.. de szerintem ezeket gazdaságis sulikban illik tanítani, mert ott vannak kompetens emberek hozzá.
Amúgy elkezdtem az SQL-t tanulni, gondoltam fejlesztem magam ha már elvesztettem a főállásom a vírus miatt, de azt is úgy jó, ha benne vagyok. Most hiába magolom be mi miután jön, nem használom, megkopik, semmi értelme.
Aki esetleg tud Informatikus munkát írhat. De remélem nem törlik emiatt a mondatom miatt a kérdésem.. Nem kell egyből szaladni az Adminhoz....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!