Pendrive-ra vagy 8gb-s SSD-re szeretnék tenni egy linuxot, mit ajánlotok?
Vagy akár egy 300GB-s SSD-re. Ez még lemaradt. :D
Én most az UbuntuDDE-t nézegettem, barátságosnak tűnik.

Annyira nyitott, hogy Linuxot használok az otthoni PC-men (Linux Mint 19.2), a közel 10 éves irodai gépemen (LMDE 4), a kétmilliós munkahelyi szerveren (Debian 9), meg a 10 ezer forintos Raspberrymen is. Oké, nem pont ugyanazokat a disztrókat, főleg, mert a Raspberry ARM architektúrájú, de az előtte levők ugyanazon a Debian 9-en alapulnak. Ja, és a hetekben pakoltam fel egy Lubuntut, az Ubuntu LXDE-s változatát egy kegyetlenül gyenge, 14 éves gépre.
Szóval ennyire testreszabható. :) Gyakorlatilag a csúcsgéptől a harmatgyengéig, a személyes PC-től a beágyazott rendszerig mindenhez hozzáidomítható.
Mondjuk a 8 GB szerintem egy kicsit kevés lenne... egy Peppermint, vagy egy Puppy tutira felmenne rá, de azért egy "nagyobb" disztró már kétséges.
Egyébként csak ajénlani tudom programozáshoz is. Alapból van C fordító, meg a legtöbb disztróban C++ is (ha nem, akkor egy paranccsal telepíthető), van Perl, Python, simán telepíthető Free Pascal, Lazarus, Java, MonoDevelop, ami egy .Net környezet, meg még egy halom más dolog.

8gb-s SSD ???
Gondolom még Noé idejében készült... ;D
Egy 64GB ssd-re egy Win to Go is elfér (pl Rufus-al telepítve wtg módban)
Nagyszerű, köszönöm szépen.
Most főleg a bash-t, javascriptet meg a python-t tanulgatom. Mindegyiket más céllal ugye :D Amit sikerült megértenem Linuxal kapcsolatban pl, hogy ha valamit beteszek a bin mappába, és futtathatóvá teszem, akkor az lefut. Így kezdett el érdekelni a dolog. Csak a bash kicsit olyan "réginek" tűnik, ha mondhatok ilyet, a JS meg nem erre van kitalálva de weboldalakhoz nekem kell, szóval plussznak elkezdtem a pythont. :D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!