Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogy nyitok meg parancssorból...

Hogy nyitok meg parancssorból programokat?

Figyelt kérdés

Azt tudom,hogy el kell navigálni arra a helyre ,ahol van.

Eddig ez megy is ,sima "cd"-s parannccsal. De ha megvan az adott hely (példaképp az asztal) akkor ott csak a chrome-ot tudom megnyitni (start chrome.exe) mást nem nagyon. Tehát pl "start microsoft edge.exe vagy start microsoft_edge.exe" nem működik. De próbáltam megnyitni a war thunder-t is ,ami nekem át van nevezve "repulooos jatekra" ,de azt sem nyitotta meg "start repulooos_jatek.exe-vel.

Mi a gond?

2019. aug. 20. 15:38
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Azert kell parancssor mert nem ertem a mukodeset es szeretnem megerteni/megtanulni.
2019. aug. 21. 01:43
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Igaz a "mai" parancssornak már nem sok köze van az IGAZI MS-DOS - hoz, de ajánlom olvass a DOS-ról egy keveset

DOS alatt egy programot annak könyvtárából futatunk.

Példa:

Az asztalon van egy GTA5 nevű parancsikon, megy a C:\GAMES\GTA5\GTA5.EXE nevű fájlra mutat, akkor NEM az asztalon lévő GTA5.LNK (ez a parancsikon kiterjesztése) - al indítunk, hanem:

C:\USERS\NONAME\DESKTOP> CD \

C:\> CD GAMES\GTA5

C:\GAMES\GTA5> GTA5.EXE

Nem kell a "START" de futtatható fájloknak a kiterjesztését sem kell beírni (.BAT; .EXE; .COM....)

Néhány fontos parancs:

DIR - Kiírja az aktuális könvtár (mappa) tartalmát

CD [mappanév] - adott (al)mappába lép

CD .. - egy mappával "vissza" lép

CD \ - Az adot meghajtó gyökérkönyvtárába lép

Évekig használtam parancssoros DOS-t ("commander" - ek és egyebek nélkül)

2019. aug. 21. 02:05
 13/14 A kérdező kommentje:

Volt ,hogy képet akartam megnyitni mappából,a kép neve "1" volt és .jpg nélkül nem nyitotta meg.

Amúgy köszi.

2019. aug. 21. 11:22
 14/14 anonim ***** válasza:
A KÉP (JPG) az NEM futtatható állomány. Én a példában a FUTTATHATÓ álományokat írtam (EXE, BAT, st...)
2019. aug. 22. 04:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!