Internetes adataimat így jól védem?
Sziasztok, kicsit összetett kérdéssel fordulok hozzátok.
Mint tudható legtöbb nagy felhasználóbázissal rendelkező „szolgáltatások” adatokat gyűjtenek.
Ezzel még nem lenne semmi gond, de a 3-dik félnek nem adnának el információkat.
De inkább az aggaszt, hogy ahogy múlik az idő egyre nagyobb súlya lesz az internetes tevékenységeknek és annak következménye az életünkre. (Kína)
Így szeretnék tudatos és biztonságos internet felhasználó lenni a jövőre nézve.
Előre le szeretném szögezni se proxyt se vpn-t nem érzem, hogy használnom kéne mivel nem „eltűnni" szeretnék, az internetről szimplán azt akarom megakadályozni, hogy személyes információkat, tudhassanak meg rólam.
Szóval, amiket eddig csináltam, amik ezt elősegíthetik?
-Igazi Facebook fiók törlése bár nem tudom, valóban törölnek e mindent (kapcsolat tartás véget csináltam egy faket amibe nem ténykedem semmit csak bejelöltem azokat az embereket, akivel beszélni szoktam) + Ha Androidon használom a Messenger alkalmazást IP címen kívül bármi információt megtudhatnak e rólam? appon belül az engedélyek megvannak vonva.
-Google és annak szolgáltatásai elkerülése. (Google fiókom töröltem)
Google kereső motor helyett Startpage.com
Böngészőnek a Mozillát használom azon belül: Cooike AutoDelete, Decentraleyes, Ghostery, HTTPS Everywhere, Privacy Badget, uBlock Origin kiegészítőkkel megspékelve.
YouTubet böngészőn belül szoktam futtatni. (telefon)
Email-nek a ProtonMailt használom.
Telefonon az összes Google app letiltásra került.
Weblapokra, Forumokra, egyéb oldalakra, amivel, igazi nevemmel regisztráltam azokat is próbálgattam törölgetni, amire emlékeztem.
Google keresőjébe a nevemet vagy email címemet megadva nem ad ki semmi találatot vagy képet rólam.
(Tisztába vagyok azzal, hogy vannak "lábnyomok" amiket a hatóságok ki tudnak deríteni ez nagyon nem is érdekel, mivel bűncselekményt nem szándékozok elkövetni :D )
Ezen kívül még mit tudnátok ajánlani amivel, védhetem személyes adataimat a kíváncsi szemek elől.
Mire kéne még oda figyelnem, ami problémát okozhat?
Előre nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Paranoid vagy, sokkal egyszerűbben is lehet ezt kezelni: nem adsz meg személyes adatot magadról, nem posztolod ki az életed a netre, és ezzel már jobban bevédted magad mint a netezők 90%-a. Minden más csak felesleges kör ami megnehezíti a nethasználatot, miközben nem kapsz érte valódi előnyt másokkal szemben. Nem tárolsz el egyetlen sütit sem, helyette magadat szívatod azzal hogy az összes weboldal beállítás mindig nullázásra kerül és kidobnak.
Azt, meg hogy a robotok milyen profilt alkotnak rólad a netezésed alapján, még nem köthető személyhez, legfeljebb IP-címhez. Nem is jelentkezik az másban, mint a reklámok célzásában, de ha reklámblokkolót használsz még azt sem fogod látni.
Gondolom a fenti lista mellett ugyanúgy Windows-t használsz, tehát adtál az egésznek egy pofont.
Megjegyzem, hogy 'személyes adat kezelése és védelme' témakörében dolgozom napi szinten, és én nem látom ezt ennyire kritikusnak, mint ahogy leírod, meg ahogy néhány bulvárcikk előadja, hogy itt a világ vége. Sokkal fontosabb a hozzáférés védelme és kiberbiztonság témája (ne lopják el az adataidat), mint hogy a Google tudja (vélelmezi), hogy te milyen gabonapelyhet eszel reggelire, mert arra kerestél rá.
Röviden és magánvéleményem: önszopatás amit csinálsz, ami nem hoz akkora várt biztonságot mint aminek te gondolod. Szépen elszeparálod magad a kényelmes és praktikus internethasználattól annak tudatának cseréjébe, hogy így jobban jársz. Közben nem, vagy csak alig.
Hello 2 op rendszer van a gépen.
1.Windows (rajta tracker alkalmazások tiltva) internetre sohase fellépve csak játékokra.
2.Linux munkára és böngészésre.
Mint próbálom elmagyarázni 2004-ben akkor voltam 7 éves (Mikor bekötötték a netet). Igazából semennyire nem törődtem az személyes információm biztonságával utóbbi 2 éven kívül. És próbálom a hülyeségeimet „eltüntetni”. Nyilván ha most állnak neki az internetes életemnek 2x meggondolnám, mit osztok meg magamról, de ezt nem tehetem meg szóval, amit tudok, próbálok helyre tenni.
Nem hiszem magam Paranoid –nak miközben egyre több információt bízunk a netre (sokan úgy hogy le se szarják annak biztonságát) eközben folyamatosan hallani az információ szivárogtatásról.
Hadd ne linkeljek be 100 cikket. (Nem tipikus Magyar bulvárcikkek maradjuk ennyibe)
100% védelem sohase lesz, eközben minden adatunkat lassan kéri minden. Ezzel nem is lenne probléma, ha valóban csak adott cég férne hozzá.
Köszönöm, de nem kérem, hogy egy „aktát” vezessenek rólam, amit majd egyszer felhasználnak.
A Süti pontosan miben segít nekem ami kényelmet nyújt?
- Online vásárlásnál nem várok 3 napot, hogy megjegyezze, adott weblap milyen terméket szeretnék vásárolni.
- Jelszavamat nem kell tárolnia mivel megvan rá a célprogram.
Több negatív tényezőt látok benne, mint jót.
Elfogadom a véleményed, de továbbra is az érdekelne, hogy ezen kívül érdemes e még bármit megtenni az adatok védelmében? Én had döntse mell mit tudjon rólam adott cég :D
Legyen így, még ennyit fűzök hozzá:
"A paranoia vagy üldözési mánia túlzó és irracionális szorongás vagy félelem, ami gyakran az üldözöttség érzésében nyilvánul meg [...] A hétköznapi életben gyakran használják a kifejezést mindenféle túlzott félelemre, például a posztjukért túlzottan aggódó politikusokra vagy az összeesküvés-elméletek hívőire. "
Te egyértelműen paranoiás vagy, de ezt nem sértésként hanem ténymegállapításként használtam, mert irracionálisan viselkedsz és abban a konteóban hiszel, hogy (akár életveszélyes) hátrány fog érni a jövőben a netes személyiségprofilod miatt.
Mire kell figyelned? A világra körülötted. :-)
A Google, vagy hasonló cégek szolgáltatásait igénybe véve valóban alkotnak egyfajta profilt rólad, ami alapvetően kereskedelmi célokat szolgál (pontosabban juttatják el a hirdetők termékeit/szolgáltatásait), és kb. ennyi. Ne ez a para, hanem ami ellen nem tudsz mit tenni. A térfigyelő kamerák (beleértve az itthoni VÉDA rendszert is), a kártya tranzakciók (ne gondold, hogy a pl. Tesco nem tudja, mit vásárolsz általában), a telefonbeszélgetéseid, az egészségügyi adatok, stb. na, ez már profil, és ez már ér valamit (és fogalmad nincs, hogyan és mire használják, és kik férnek hozzá). Na, ez ellen nem vég a startpage.com...
Minden olyan szolgáltatás, aminél az adataiddal nem Te magad, hanem valaki más rendelkezik, az mindig bizalomra épül. Ha ez megvan, akkor oké minden, ha nincs, akkor vagy megteheted, hogy nem használod, vagy kénytelen vagy eltűrni, hogy nem tudod, mi történik.
Amit használsz, ill. nem használsz, az a Te dolgod, ha így is képes vagy a normálisnak és kényelmesnek mondható online "létre", akkor tedd így. De itt is minden a bizalomra épül, és ezzel bizony Te magad is visszaélsz.
Windows-on játszol offline. Mivel? Passziánsszal? A mai játékok általában online DRM-mel védettek, ha lehet is offline tolni, bizonyos időközönként be kell lépni. Vagy csak dobozos, szigorúan offline játékokkal szoktál játszani? Nehéz elképzelni (de persze nem lehetetlen). Azt már feltételezni sem merem, hogy torrentről érkeztek.. ;–)
Szívesen veszed igénybe a Facebook által ingyenesen nyújtott kommunikációs szolgáltatást, azonban elfelejted, hogy ez pontosan azért van ingyen, mert valamivel fizetned kell érte (az adataiddal), és ezt nem teszed meg. Az üzenetváltásod egyébként nem csak nálad van meg, hanem azoknál is, akik veled cseverésznek, és esetenként tojnak az adatvédelemre...
Ugyanez a helyzet a ProtonMail-lel. Hiába használod, ha a levelezőpartnereid nem, minden elküldött és kapott leveled valahol máshol is megvan.
Ezekből az egyirányú információkból ugyanolyan jól össze lehet rakni dolgokat, amennyiben a többiek adataihoz hozzáférek... X, Y, Z és C közös barátja vagy, aki akar, így is követ, és nem az fogja érdekelni, hogy hogy hívnak.
Az, hogy a Youtube-ot böngészőben vagy az alkalmazásban használod egy - vélhetően - androidos telefonon, az is teljesen mindegy, akár belépsz, akár nem.
Azt kellene megértened, hogy ezek a cégek nem azokra a személyes adatokra kíváncsiak, ami elől futsz, azoktól, akiket meg ez érdekel, nem tudsz elrejtőzni.
Mindezek ellenére sok sikert a kísérlethez, esetleg még az RJ45-ös kábelt húzd ki a gépből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!