Lehetséges, hogy online utalás közben ellopják a banki adataimat?
Szűk a látóköröd.
- Ezt úgy hívják, hogy Keylog. Ami a bill. leütéseket figyeli. Alap esetben ez nem vírus, így vírusirtók nem detektálják. Azt nem tudom, hogy ez fel van-e véve a vírusok listájára.
- SSL level 3 kulcsot nézd. Pl.: [link]
Látod az URL mellet a "OTP Bank Nyrt. (HU)"? Nah ez a wildcard jelzi, hogy ez FIX az a bank oldala. Ott költheted a Pénzed.
Ilyen még pl.: [link]
ITT IS: "PayPal, Icn. (US)"
Ahol nem látod ezt, az nem megbízható. Hiába van ott a zöld lakat. Én is tudok HTTPS oldalt létrehozni, de a wildcard-os nem olcsó. Általában az adathalászok nem fizetnek ki wildcard-os SSL-t, meg ugyanolyan nevet se lehet regisztrálni.
- SSL csatornát ne úgy nézd, hogy az oldal is biztonságos!!! CSAK AZ ADAT A-ból B-be lévő téren csak!!
Ezt nézd úgy mint a otthon és a munka/iskola közötti aszfalt biztonságos csak. Attól még a munka/iskola épülete összeomolhat. :)
A wildcard, meg az EV nem ugyanaz.. A wildcard is olcsó, pont úgy ingyen van, mint egy egy hostra szóló tanúsítvány (letsencrypt). A banki oldalak általában ún. EV tanúsítványt használnak, ami azt jelenti, hogy a kiadója alaposan ellenőrizte azt, akinek ezt kiadta (elvileg).
Érdemes az URL-t is megnézni, mert bár az otpbank.hu-ra nem állíthatok ki érvényes tanúsítványt, az optbank.hu-ra igen... :-)
Szóval érdemes odafigyelni, de nagyon ráparázni nem kell, sok éve intézek mindent online, nem volt még eddig semmi problémám (igaz, a Windows-ban nem bíztam soha ennyire, csak Mac-en, Linuxon, vagy mobilon csinálok ilyesmit).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!