Hol tároljam hosszútávon a sok zenéket? Hol tároljam a volt exeim képeit, és a közös képeket biztonságban?
Most még CD-re meg DVD-re írom ki, mert van még egy DVD lemezem. De hamarosan be telik. És nem tudom hogy vegyek inkább 10 db CD-t és 10 db DVD lemezt.
De azt már sokat olvastam hogy már elavult lemezekre menteni már 2018-ban.
Nem szeretném hogy elvesszenek, vagy ki kerüljenek az adatok a netre nyilvánosan.
(Írott) CD/DVD max 15-20 évet él, de az is lehet, hogy addigra már olvasó sem lesz.
Pendrive, memóriakártya tönkremegy. Akár magától is. Akár jó minőségű is.
A különböző driveok (Google, Dropbox, stb) biztonságosak, téged előbb törnek fel a jelszóért, mint azokat :)
"Pendrive, memóriakártya tönkremegy. Akár magától is. Akár jó minőségű is."
SSD is?
Drive jó szerintem erre.
De ha internettől távol akarod tartani akkor egy belső zárt hálózatot is tudsz használni. Egyetemen pont ezzel kisérletezgetünk. Ha évente pár száz forintot szánsz rá a próbaidőszak után,tudok is segíteni 1TB-ig.
HDD vagy HDD/Pendrive v. HDD/HDD páros, adat mennyiségtől függ
A többit felejtsd el.
Ha van pl 500GB adat akkor veszel 1-2db 2TB HDD-t pl külsőt, nem dobálod, nem ütögeted, nem játszasz vele, normálisan használod és tárolod.
10-20 évente lecseréled nagyobbra, függ majd az akkori tek.-től is.
És meg lesz az idők végezetéig.
Van egy !!80MB!! vinyóm, még most is megvan rajta az adat, bár most már ki fogom dobni :) .
Dejavu-érzésem van...
Több topikban kísértetiesen ezek a kérdések hangzanak el ("melyik adathordozó"+"exem képei"+"jajj, feltörik a felhőtárhelyeket"+"jajj, mi lesz a szerzői joggal védett tartalmak felhőtárhelyre általam feltöltött kópiáival ha rálelnek").
Példának okáért:
* https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..
* https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__9..
Többször elmondtuk már:
- az adatokat több példányban, több fizikai helyen, többféle adathordozón tároljuk
- az adathordozók (CD/DVD/BluRay, HDD, SSD/Pendrive) közül jelenleg a merevlemez (HDD = Hard Disk Drive) a legjobb ár-érték arányú, még akkor is, ha egy példányban tükrözötten (RAID1-tömb) használjuk
- időnként ellenőrizni kell az adatok integritását, ha az egyik adathordozó sérülnek az állományok, akkor egy ép meghajtóról át kell másolni egy újra az adatokat
- ha felhőtárhelyen tároljuk az érzékeny adatokat, akkor érdemes titkosítani és anonimizálni. Erre javasoltam már az odrive-ot, a Cryptomatort, de akár egy szimpla 7zip is megfelelő lehet a célra.
"SSD is?"
Igen, ezt is leírtuk már többször, hogy az SSD egy Flash-meghajtó, ugyanúgy, mint a pendrive. Főképp az írást nem szereti, ugyanúgy öregszik, mint minden más. Nincs örökélet, god mode, IDDQD.
Mesélj róluk hogy működnek? Odrive-ot, a Cryptomatort, 7zip.
Érdekel hogy működik a menete, hogy tudja feltölteni a felhőbe, és hogy tudom újra a PC-re letölteni vagy telefonra, és újra tudjam hallgatni őket és a képeket nézni, és meddig tart fel szinkronizálás és a letöltés?
Zenéket ne tárolj felhőben!
Le lett írva, HDD, kész, nincs mit vitázni.
Ha nem érted meg, akkor arra amire akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!