Ha a munkahelyemen a laptopok hálózatban vannak, a főnök láthatja valahol a hálózaton, vagy a tárhelyen keresztül hogy milyen weboldalakat nézek meg munkaidőben?
ajjajj. és ilyet szabad csinálni? nem kell hozzá a munkavállaló engedélye?
és erre hol jön rá? a hálózaton keresztül láthatja? most ha én itthon vagyok, akkor is láthatja a képernyőmet, vagy az előzményeimet?
1. A fenti leírás mely szerint ehhez hálózati tűzfal kell nem teljesen pontos: bármilyen úgynevezett promiscous módban lévő hálózati adattovábbító eszköz(switch, hub, router) mellett lehet monitorozni az adatforgalmat.
2. Az úgynevezett adatforgalom-monitorozás belső hálózatban annyit jelent, hogy minden egyes megnézett oldal ip címét rögzíti program(no meg minden egyéb átmenő adatot is, az már a snifferelést(adatforgalom-rögzitést) végző szoftveren múlik, hogy pontosan mit akar menteni. Lehet mindent válogatás nélkül(pl a megnézett oldal teljes fáj-leíróit is menteni mindennel együtt), de lehet csak az oldal ip címét stb. menteni. Ennél jó egy ún. Tor-browser ami meg tudja oldani ezt a dolgot(titkosítja az ip-t és az adatforgalmat is(legalább is két ún. exit-node-n keresztül)
Ha van a gépre telepített ilyen program, akkor meg nincs rá módszer, amig azt a szoftvert valaki fel nem töri(magyarán sikerül elfogadtatni a szoftvernek egy rövid utasítás-sorozatot, ami fogja magát és észrevétlenül más értéket ad vissza az eredeti helyett amit a főnök lekérne( mert az, hogy törlöd ezt a szoftvert über-feltűnő lenne)0, de ehhez egy komoly programozónak(inkább ún. reverse engenneringet használó szakembernek) kellene megnéznie a programot, és néhány hét alatt talán fel tudná törni jó pénzért, ami még egyébként legális, program feltörése nem ugyanaz,mint egy hálózat. gép stb. feltörése, ezt inkább csak érdekességképpen mondom.
Otthonról: csak ennél a figyelőszoftverrel tudna ránézni a gépedre, egyébként nem fér hozzá a géphez
Mivel a tulajdonos a cég ahol dolgozól így joguk van tudni mi folyik a belső hálózatukban. Ennek egyébként részben biztonsági akadályai(ezért én hiába javasoltam a TOr-browsert mint megoldásra, mégse ajánlom, hogy fel tedd, ugyanis így azt fogják feltételezni, hogy van 'takargatnivalód', így okkal ránéznek majd a dolgaidba stb. Ennek főképpen védelmi célja van, nem arra kíváncsiak, hogy te személy szerint mit csinálsz. Bár munkaidőben nem illik mással foglalkozni, munkaidő után meg már azt csinálsz amit szeretnél:) Egyébként a főnöknek mindaddig van joga ezt megtenni, amig pl. jelszót vagy egyéb dolgot nem használ fel ellened. Ekkor már a magyar jogszabályok szerint be lehet perelni.
hát, ha bármilyen bizonytalanságra ad okot egy munkavállaló, akkor az első, hogy megnézik miket és hányszor nézegetsz, hogy még jobban megerősdöjenek az igazságukban, hogy szarul dolgozol.
Ja az a nő meg kis rosszindulatú majom volt, tudta hogy mit kell tenni hogy magát fényezhesse. sok helyen vannak ilyenek. undorítóak.
A Google Chrome inkognitó mód azt igéri, hogy nem látnak semmit a főnökök a használatával. A helyedben kipróbálnám.
Az az undorító majom egyébként többdiplomás sznob volt, tudod, aki lefelé tapos, felfelé meg nyal. És még csalt is a kifizetéseknél, mások kaptak büntetést miatta. Mégis ott van most is, bár kicsire összehúzta már magát, a cég is nehéz helyzetben van.
Az inkognitó mód butaság, hidd el értek hozzá, rendszergazda vagyok egyébként.
Az inkognitó mód teljesen másra való, egyszerűen csak nem net előzményeket és cooki-kat,de az adatforgalom látható ettől..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!