Vírust kapott a számítógépem vagy feltörték? Esetleg más egyéb gond?
Sziasztok.
Ilyennel még soha nem találkoztam, megpróbálom röviden elmagyarázni mi történt. Játszottam egy játékkal, majd arra lettem figyelmes, hogy a billentyűzetemet nem bírom használni(legalább is a betűk, számok konkrétan semmire nem reagáltak). Megpróbáltam át dugni a kábelt ugyan úgy semmi, majd pár perc múlva megint jó lett. Kis idő elteltével újra eljátszotta ezt. Ez ment egy pár alkalommal amikor is megelégeltem, majd neten utána néztem mi a teendő. Minden létező dolgot megpróbáltam amit neten írtak, de csak az segített ha futtattam a vírusírtót. Kiírta, hogy egy fájlba van valami hiba, azt javítottam, majd megint ment működött minden. Természetesen fél óra - óra múlva ismételten elkezdte ezt a számomra hihetetlen dolgot művelni, megpróbáltam megint le futtatni a vírusírtót ám ekkor kék halált kapott a gép. Ekkor kezdett már gyanús lenni a dolog, hogy itt tényleg nem oké valami, gondoltam majd akkor az avastban előfizetek a prémiumra(próbaidőszakot) és akkor minden megoldódik, de hát nem így lett. Adataim beírása közben(keresztnevemig jutottam) ismét megállt a billentyű. Az egér is elég furcsán kezdett viselkedni, a görgő részével mindent nagyított vagy éppen kicsinyített. Újraindítottam a gépet és ekkor szembesültem azzal, hogy az Avast nincs az asztalon, a lomtárban találtam meg. Próbáltam vissza állítani, de nem tudtam. Ekkor már tényleg bepánikoltam kissé, próbáltam menteni amit lehet, Edgeben cookie-k törlése, előzmények törlése stb. Ismét újraindítottam a gépet, majd azzal szembesültem, hogy az asztalon két parancsikon került létrehozásra: edge profil 1, edge profil 2. Nem nyitottam meg őket, próbáltam valamit okoskodni, ismét megpróbáltam egy víruskeresőt futtatni, de valamiért nem tudtam, cserébe random megváltozott a háttérkép. Neten keresgéltem mi lehet a megoldás: Windows rendszer alaphelyzetbe állítása fájlok törlésével együtt. Oké, megtörtént volna, csak mikor alaphelyzetbe sikerült volna állítanom kérte a Microsoft e-mailemet, amit nem tudtam megadni, mert nem reagál a billentyűzet se számokra, se betűkre(minden egyéb másra igen). Esetleg van valakinek valami ötlete hogyan tovább? Feltörtek vagy “csak” vírus vagy mi ez az egész? Számomra kissé aggasztó volt.
Én azonnal kikapcsoltam volna, és pendrive-ról bebootolva teljes újratelepítést csináltam volna minden fájl törlésével, amint ezt végigolvastam, mert eléggé sanszos, hogy valami férget benyaltál.
Mellesleg a vírusirtó olyan, mint a biztonsági öv a kocsiban. Ha már csattantál, utána már felesleges becsatolni… Azt előtte kellett volna… Egy fertőzött rendszerre már valószínű nem fogod tudni megbízhatóan telepíteni, hiszen ezek a férgek már eleve fel vannak készülve, hogy blokkolják a védelmi eszközöket. :/
Pendrive, másik gépen guglizd ki szépen, hogy tudsz windows telepítőt készíteni, csináld meg, és telepítsd újra nulláról.
Ja, és rögtön legyen a vírusvédelmed aktív, amit kész a rendszer telepítése.
Mondjuk szerintem ma mar a Microsoft Defender is elég megbízható.
Nagyvállalatnál dolgozok, és ha egy globális nagyvállalatnál 60.000 számítógép védelmére alkalmas, akkor otthon is jó kell legyen.
Ráadásul a rendszer része ma már alapból.
Szívesen.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!