Milyen adatokra van szüksége egy marketplaces csalónak, hogy el tudja lopni a pénzt a számláról?
Mik a körülmények és melyik fél vagy? Ennyi adatból nem tudnak tőled pénzt szerezni. Az viszont már tényleg az általános műveltségbe kellene tartozzon, hogy tisztában vagy a pénzügyi alapokkal. Például hogy ha bankszámlaszámot kérnek, arra csak befizetni tudnak; míg ha bankkártya adatot, akkor azzal fizetni fog a tulajdonosa. Amíg ezt nem tudod, ne intézz pénzügyeket a neten, mert észre sem veszed ha átvernek.
Ha futárszolgálattal vagy csomagautomatába kézbesítenek, ott is fogja kérni az e-mailt és telefonszámot a futár, mert a vevőt ezeken értesíti ki az átvételről.
Nyugi, ezeket nyugodtam megadhatod.
Úgy próbálhatna ezzel esetleg valaki csalni, hogy a hívószámot meghamisítva (Caller ID spoofing), a nevedben felhívná a bankot (az a bankszámlaszámból kideríthető) és úgy próbálna meg tranzakciókat létesíteni.
Csak ehhez szükség lenne egyéb azonosítókra (születési hely, idő, édesanyád neve, ügyfélkapcsolati szám/jelszó,...), amiket nem tud, így az egész dugába dőlne, sikertelenné válna.
A Marketplaces egy fertő. Amennyiben ő a vevő akkor természetesen bankszámlaszám kell neki hogy ki tudja fizetni amit vett.
Ez esetben viszont az emailcím minek neki hisz te adod fel a csomagot.
A telefonszámra rá lehet fogni hogy kapcsolat tartás.
Ezek érzékeny adatok akárkinek nem adnám ki. Az utóbbi időkben elterjedt csalások csak erősítik ezt bennem.
Ahogy írták, a csomagküldők mindig kérnek e-mailt meg telefonszámot, hogy értesíteni tudjanak. Tehát ez önmagában nem gyanús.
Ez itt tényleg átverés volt, lehet, hogy adathalász. És külföldi. Néha észrevehető a fordítógép (pl. egyik mondatban tegez, következőben magáz), de mostanában néha már hibátlan, legfeljebb kicsit furcsa a fogalmazás.
De ha bizonytalan vagy, kérdezz olyat, amit csak magyar ember tudhat, és ráguglizni se egyszerű magyartudás nélkül. Én pl. már kérdeztem, hogy milyen madara volt Petőfi anyjának. Természetesen nem kaptam választ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!