Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Milyen adatokra van szüksége...

Milyen adatokra van szüksége egy marketplaces csalónak, hogy el tudja lopni a pénzt a számláról?

Figyelt kérdés
Ma az egyik semmi mást nem kért csak bankszámlaszámot, email címet, mobilszámot. Ezekkel is lehet már mit kezdeni? A számlaszámból mondjuk megvan neki melyik banknál vagyok, az email úgy tudom sok banknál belépő, az enyémnél szerencsére nem, egyedi azonosító van. Plusz a mobilszám, esetleg már sms fogadásra is tudnak klónozni? Nem mertem megadni ezeket.
tegnap 16:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Mik a körülmények és melyik fél vagy? Ennyi adatból nem tudnak tőled pénzt szerezni. Az viszont már tényleg az általános műveltségbe kellene tartozzon, hogy tisztában vagy a pénzügyi alapokkal. Például hogy ha bankszámlaszámot kérnek, arra csak befizetni tudnak; míg ha bankkártya adatot, akkor azzal fizetni fog a tulajdonosa. Amíg ezt nem tudod, ne intézz pénzügyeket a neten, mert észre sem veszed ha átvernek.

Ha futárszolgálattal vagy csomagautomatába kézbesítenek, ott is fogja kérni az e-mailt és telefonszámot a futár, mert a vevőt ezeken értesíti ki az átvételről.

tegnap 16:31
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nyugi, ezeket nyugodtam megadhatod.

Úgy próbálhatna ezzel esetleg valaki csalni, hogy a hívószámot meghamisítva (Caller ID spoofing), a nevedben felhívná a bankot (az a bankszámlaszámból kideríthető) és úgy próbálna meg tranzakciókat létesíteni.

Csak ehhez szükség lenne egyéb azonosítókra (születési hely, idő, édesanyád neve, ügyfélkapcsolati szám/jelszó,...), amiket nem tud, így az egész dugába dőlne, sikertelenné válna.

tegnap 16:33
 3/6 anonim ***** válasza:
66%

A Marketplaces egy fertő. Amennyiben ő a vevő akkor természetesen bankszámlaszám kell neki hogy ki tudja fizetni amit vett.

Ez esetben viszont az emailcím minek neki hisz te adod fel a csomagot.

A telefonszámra rá lehet fogni hogy kapcsolat tartás.

Ezek érzékeny adatok akárkinek nem adnám ki. Az utóbbi időkben elterjedt csalások csak erősítik ezt bennem.

tegnap 16:39
 4/6 A kérdező kommentje:
Mert a futárt ő intézi, aki idejön és még be is csomagolja a cuccot, innen tudtam, hogy biztos csaló, a gls nem csomagol semmit. Írtam neki, hogy csak ha előre kapom a pénzt utalva, nem kattintok semmiféle linkre ahhoz, hogy a pénzt megkapjam. Gondoltam erre tiplizik de nem. Kérte a számlaszámom, hogy igen utalja. Meg kell az email és mobilszám. Itt meglepődtem, de mivel tudtam, hogy csaló nem mertem megadni egyiket sem hiába elvileg ennyivel nem tudnak a netbankomba belépni.
tegnap 18:06
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb esetben csak azért kérik el az e-mailt, hogy privátban tudják a mesét folytatni, függetlenül az eladói platformokról (onnan tilthatják őket, és akkor megszakad a csalási kísérlet). A telefonszám sem feltétlenül azért kell, mert fel fognak hívni, hanem mert a csevegős alkalmazásokban ez az azonosítód (pl. Viber, Whatsapp) amivel felvehetnek partnernek.
tegnap 20:14
 6/6 anonim válasza:

Ahogy írták, a csomagküldők mindig kérnek e-mailt meg telefonszámot, hogy értesíteni tudjanak. Tehát ez önmagában nem gyanús.

Ez itt tényleg átverés volt, lehet, hogy adathalász. És külföldi. Néha észrevehető a fordítógép (pl. egyik mondatban tegez, következőben magáz), de mostanában néha már hibátlan, legfeljebb kicsit furcsa a fogalmazás.

De ha bizonytalan vagy, kérdezz olyat, amit csak magyar ember tudhat, és ráguglizni se egyszerű magyartudás nélkül. Én pl. már kérdeztem, hogy milyen madara volt Petőfi anyjának. Természetesen nem kaptam választ...

ma 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!