Egy zsarolóvírus megtámadta a szerverünket, helyre lehet hozni?
A zsarolónak fizetett a cég és a cég rendszergazdája felesben, mert mindkét fél óriási bakit követett el azzal, hogy nem volt normális védelme a rendszernek. Közben rendőrségi ügy is volt belőle, tehát nem tudom, mennyire volt okos döntés így fizetni.
Hogy tanulni mennyire fognak belőle, azt nem tudom, de azóta sincs semmi változás, legalábbis még mindig ugyanaz a rendszergazda dolgozik a cégnek és nem hallottam semmi komolyabb intézkedésről.
Nem feltétlenül a rendszergazdát kell lecserélni. Ez attól is függ, hogy kinek a sara volt a dolog? Én írtam a #6. választ is. Nálunk sem volt normális biztonsági mentés, de ezt én jeleztem is, csak hát a fenntartó sajnálta rá a pénzt, így nem is lett kiépítve. Igaz, én egy fillért nem fizettem volna, tekintve, hogy nem az én saram volt.
Az viszont gáz, ha semmi előrelépés nincs az adatbiztonságot illetően. Így igazából csak idő kérdése, hogy mikor üt be megint valami gebasz. Akár egy újabb zsaroló, akár egy hardverhiba képében.
Ha a témánál akarunk maradni, akkor nincs egy épkézláb levelezőrendszerünk, a szerverszobát meglátva egy valamire való szakember sírva fakadna. Akármilyen problémánk akad, a netről összeollózott információk alapján próbál valamit sufnituningolni a "rendszergazda". A legtöbb programunk nem jogtisztán van a gépen. Vannak szünetmentes tápjaink, de mint nemrég kiderült, hiába, mert nincsenek rendesen beüzemelve, természetesen ez is egy áramszünet alkalmával derült ki élesben.
Az egyéb problémákat nem írnám le, mert nem vágnak a témába.
Tisztára, mint ha a közoktatási intézmények "infrastruktúráját" írtad volna le. :D
Mondjuk a "netről összeollózott információkkal" önmagában nincs baj, naiv azt gondolni, hogy majd egy rendszergazda, vagy akármilyen informatikus azzal, hogy a végzettségét megszerzi, mindent tudni fog, olyasmiket is, amik akkoriban még nem is léteznek. De nem is lehetne folyamatos tanulás mellett sem mindent folyamatosan szinten tartani. A kérdés inkább az, hogy az információszerzése mennyire hatékony, illetve hogy mennyire képes előrelátóan, és rendszerben gondolkodni? Nem akarok látatlanból pálcát törni a feje felett, mert saját bőrömön tapasztaltam, hogy vannak olyan helyek, ahol nagyon durván meg van kötve az ember keze. De nekem nagyon úgy tűnik, hogy nálatok hiányzik a rendszerből az előrelátás, és az üzembiztosságra való törekedés. Tapasztalat, hogy sok helyen nem is valódi szakembereket keresnek, hanem olyasvalakit, akivel lehet brahizni, vagy esetleg pont, hogy akit lehet csicskáztatni. Vagy olyat alkalmaznak, akinek protekciója van.
Volt szerencsém olyan "rendszergazdához", akinek egy port forward beállítása egy hétig tartott. Egyébként ismertem előtte az illetőt, és egész komoly programozó, de más területeken már kevésbé kompetens. Csak az az (önkormányzati) állás jobban fizetett, ezért inkább váltott...
A legalitásról pedig... sajnos ez sem újdonság. Mondjuk én saját nyugalmam érdekében mindig is azt az elvet követtem, hogy semmiféle illegális dologban nem veszek részt. Már csak azért sem, mert nehezen mondhatnám azt, hogy én aztán nem tudtam róla... És sem a szakmai jó híremet, sem a nyugalmamat nem teszem kockára egy degenerált fenntartó miatt. Végül a legutolsó csepp a pohárban, amikor eljöttem, pont az volt, hogy a főnök kötelezni akart illegális adatgyűjtésre. Én meg azt mondtam, hogy innentől kezdve nekem ez a munkahely már nem vállalható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!