DVD-n a hajszálkarcok normálisak,ha érezni nem lehet
őket? Valamelyik dvd-n olyan is van,hogy a belső
szélétől kifelé haladva nagyjából 2 mm-es
hajszálkarc,de ezt sem érezni.
Figyelt kérdés
Meg ami a legjobban aggaszt,hogy az egyik dvd-n ez a belső szélétől kifelé haladva 2 mm-es karc olyan,hogy 3 van egymás mellett (mint a macskakarmolás,úgy kell elképzelni nagyjából). De nem érzem ezt sem. Nem tudom,ez normális-e,ha hajszálkarcok előfordulnak (akár használt,akár új dvd-n is). Félek,hogy nehogy baja legyen a dvdk-nek. Akár a dobozba való visszahelyezéstől is félek,hogy nehogy attól esetleg még több karc legyen rajtuk. Kezdő vagyok,most kezdtem el használni a dvd-ket.
Amellett,hogy a hajszálkarc normális-e bármilyen formában,ha nem érezni,a kérdés még az is lenne,hogyan kell a dobozba helyesen visszatenni a dvd-t?
A DVD-n és a CD-n is van hibajavító algoritmus, néhány karc még nem okoz neki gondot, mert csupán pár Byte adat lesz hozzáférhetetlen, amit a hibajavító előállít neked, vagy ha kicsit nagyobb a karc és már nem tudja, elfedi úgy, hogy ne, vagy alig vedd észre, a lejátszás nem akad meg. Utóbbi hibánál a lejátszás gond nélkül megy, de ha le akarod másolni, az már hibára fut. Csak akkor fog megakadni a lejátszás, ha annyira súlyos a helyzet, hogy több kByte adat olvashatatlanná vált. Amíg ez nem történik meg, nyugodtan használd a lemezt. Ha elkezd akadozni, de a karc nem annyira mély, hogy elérte az alumínium réteget, elviheted políroztatni. Persze ha a DVD még kapható boltban, néha megérheti inkább újat venni, de több évtizede nem kapható kiadványokat is meg lehet menteni az eljárással, nekem egy, a 4. számtól lejátszhatatlan CD-t mentettek meg, bár nem 100%-osan, de ami hiba maradt azt már el tudja fedni a hibaelfedő algoritmus.
2022. febr. 24. 13:18
24/30 A kérdező kommentje:
Nem akadozik. De tényleg nem szeretném hogy baj legyen,ezért kérdeztem a tokba való helyes visszahelyezés technikáját is. De attól akkor megnyugodtam,hogy jó ha 2 ujjal visszapattintom a dvd belső szélénél.
2022. febr. 24. 13:24
25/30 anonim válasza:
Az alsó részéhez nem szabad nyúlni, bárhol máshol, a szélén, a középső gyűrűben és a tetején is megfoghatod. A karcok főleg azért keletkeznek, mert le van téve a tokján kívül valahova, ha az alja van lent, ahogy felveszed már meg is karcoltad, ha pedig sokáig fejjel lefelé van, poros lesz, ami a lejátszóban a forgástól karcolja meg.
2022. febr. 24. 13:45
26/30 anonim válasza:
Nos, sikerült másolás-beillesztéssel lementeni?
2022. febr. 24. 15:41
27/30 A kérdező kommentje:
Most nem tudom megpróbálni,mert ncoreról szedtem le sok rajzfilmet. Ha megjön az adathordozó,amire át tudom ezeket a letöltött rajzfilmeket tenni és lesz hely a számítógépen,utána tudom megpróbálni.
2022. febr. 24. 17:07
28/30 anonim válasza:
Kérdés mivan azona gyári lemezen, nem biztos hogy cska ugy lehet másolni.
2022. febr. 25. 03:42
29/30 A kérdező kommentje:
Rájuk van írva,hogy másolni tilos. Akkor mégsem próbáljam majd meg? Nehogy baj legyen,azt sem szeretném.
2022. febr. 25. 11:03
30/30 anonim válasza:
Próbád már ki, hogy engedi-e lementeni a HDD-re... Attól nem lesz semmi baj.
Ha nem , akkor DVD Shrink program.
De még azt sem nézetd meg mekkora a tartalma a dvd-nek! Nagyobb 4,5GB-nál vagy nem!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!