Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Kell aggódnom adathalászat miatt?

Kell aggódnom adathalászat miatt?

Figyelt kérdés

Regisztráltam egy webshopra, de hál isten időben leesett, hogy gyanús a weblap. Viszont zavar, hogy maga a regisztráció is megtörtént ( név,e-mail,telefon, szállítási cím). Kártyaadatokat, egyebet nem adtam meg. Kell, hogy aggódjak ezen adatok miatt vagy ezekkel az infókkal sokat nem érnek? (E-mailen és ahol ezt a e-mail címet használom jelszót és kétfaktoros ábejelentkezés át/beállítottam)

Köszönöm a válaszokat.

2021. okt. 27. 12:05
 1/8 anonim ***** válasza:
Melyik ez a webshop? Adataikat ellenőrizted?
2021. okt. 27. 13:00
 2/8 anonim ***** válasza:

Maximum egy spam áradatra számíthatsz. Ezen kívül másra nem mennek ezzekkel az adatokkal... Önmagában az email cím ismerete kevés ahhoz, hogy hozzáférjen a levelezésedhez. :)

Esetleg ha azt a jelszót adtad meg az oldalon amit máshol is használsz az gondot okoz(hat)na, de a kétlépcsőt azonosítás miatt ez sem jelent majd problémát.

Régebben volt olyan SIM kártya cserés csalás amihez ez elegendő volt: tehát ha sok infó volt rólad akkor hamis adatokkal bementek a szolgáltatóhoz és kértek új SIM kártyát mondván a régi elllopták. Akkor megvolt már a mobilszámod és a banki jelszó módosítást is el tudták indítani meg (a jelszó ismeretében) hozzáfértek mindenhez a két lépcsős azonosítás ellenére.

Ezért szigorítottak a SIM kártya csere procedúráján.

[link]

2021. okt. 27. 13:02
 3/8 A kérdező kommentje:

[link]

Ez a weblap.

Facebook-on használtam a jelszót, de abban volt nagybetű is, viszont ott is lecseréltem, illetve ment a kétlépcsős bejelentkezés (nem volt ismeretlen bejelentkezés, csak az én készülékeim).

Köszönöm a válaszokat.

2021. okt. 27. 13:56
 4/8 anonim ***** válasza:
Hát, azon kívűl, hogy 125 napja registrált domain [link] nem sok minden derül ki róluk. :( Én biztos nem rendélnek tőlük, nem is regisztrálnék hozzájuk. Egyebekben lásd #2 írását.
2021. okt. 27. 14:09
 5/8 anonim ***** válasza:

Az oldal ebben a formában nem működhetne.

1) GDPR-os süti elutasítás lehetősége hiányzik. De minimum legalább fel kell hívni a figyelmet. (Tudom, én is utálom, de kötelező.)

2) Nincs ÁSZF! Gyakorlatilag semmilyen cégadat nincs megadva, ergó az adatvédelem-nél hiába hivatkozik szolgáltatóra, mert annak nincs valódi neve. Amúgy elég viccesen fest minden a szöveg úgy, hogy minden szót nagy betűvel írnak. Legalább ha összekukáznak egy kamu adatvédelmit, kicsit erőltesség meg magukat. Ez így ciki.

3) Kapcsolati adatoknál sincs semmilyen elérhetőség megadva, nincs telephely, székhely, cégjegyzékszám, de még cégnév sincs.

4) A szerver Svájban van elhelyzeve, vagyis az IP az oda mutat. Magyar oldalnak miért kell pont svájci tárhely? Van rengeteg hazai (alacsonyabb válaszidővel) vagy ha már külföldi, akkor egy AWS-t még el is fogadnék. Ez így önmagában is gyanús.

5) Futárral szállítanak, de nem tudjuk meg melyik céggel.

és még sorolhatnám....

SENKI ne rendeljen innen semmit. Nem az adatlopás a cél szerintem, hanem az előre fizetés! Feltételezem nincs utánvét, előre kell kártyával fizetni (akkor kártyaadat és pénz lopása) vagy előre kell utalni (akkor "csak" a pénzösszeg lopása). Terméket nem fogsz kapni, azt garantálom.

#2-es voltam.

2021. okt. 27. 14:40
 6/8 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
nem jon be az oldal megakartam nezni hogy kulonbozo webcimeket adna e be ha mas orszagra valtunk listakon
2021. okt. 27. 15:06
 7/8 A kérdező kommentje:

Én is úgy gondolom, hogy a pénzre mennek rá inkább... Nincs valóban utánvét, csak előreutalás....

Nem értem, hogy lehettem ilyen hülye, hogy egyáltalán regisztráltam egy ilyen oldalra... Mindig megnézem pedig a webshopokat, most ezt elbénáztam.

Hál Istennek rendelni nem rendeltem, kártyaadatot nem adtam meg.

Valahogy egyébként lehet jelenteni az ilyen webhelyeket? Lehet ezzel bármit kezdeni?

2021. okt. 27. 15:52
 8/8 anonim ***** válasza:

Google-nél:

[link]

A rendőrségnél (szerintem) csak akkor lehet, ha már megkárosítottak. Én úgy látom itthon nincs kapacitás a bűnmegelőzésre, csak a már bekövetkezett káresemények utáni nyomozásra (utóbbi pedig mint tudjuk, ilyen esetekben nem túl sikeres).

[link]

A rendőrség ennyivel letudta.

Erről az utolsó bekezdés is árulkodik:

"Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon."

Arról semmilyen infót nem találtam, hol lehet bejelenteni nekik egy lehetséges csalással foglalkozó weboldalt. Ha valaki talál ilyen lehetőséget, akkor linkelje be ide, mert engem is érdekelne (rendszeresen rábukkanok ilyen weboldalakra).

Esetleg talán a GVH-nál vagy a [link] -n be lehet jelenteni, hogy szabálytalan a weboldal és gondolom akkor ők hivatalból eljárnak....

2021. okt. 27. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!