Hogyan tudnám a fájlokat, adatokat titkossá tenni?
Szóval, jönnek a DIGI-től új vezetéket csinálni, illetve lesz hozzá egy modem is. Úgy tudom ilyenkor a gépen is kell nekik valamit asszisztálni, illetve Wifit szeretnénk. Én nem leszek itthon, csak anyu.
Csináltam egy vendég fiókot a digi-nek. Így a C meghajtón nem láthatóak a fájljaim, viszont az E és D meghajtón igen. Illetve van egy két program is, ami a vendég fiókban is látható, pl. szövegszerkesztő.
Tudom, hogy biztos nem érdeklik őket a fájljaim, mi található bennünk (fontos levelek, hangfájlok)de azért jó lenne, ha valahogy láthatatlanná tudnám őket tenni.Lementeni őket külső eszközre nem tudom, mert nagyon sok.
"Úgy tudom ilyenkor a gépen is kell nekik valamit asszisztálni"
Nem szükséges.
Ők bekötik a kábelt, rákötik a modemet (ami általában routerrel egybeépített, így a gépen nem kell semmit állítani), a laptopjukkal beállítják és kész. A gépedet nem fogják piszkálni.
Amikor hazaérsz, szimplán bekapcsolod a géped és - kábelesen - automatikusan működik. Vezeték nélkül meg csatlakoznod kell a modemmel egybeépített routerre, és meg kell adnod a berendezésen/a szerződésen található azonosítókat.
Ha neadjisten hozzá kellene férni a gépedhez, nem kell paráznod. Kisebb gondjuk is nagyobb lesz annál, hogy a Te személyes dolgaiddal foglalkozzanak.
Ha annyira félted a magánszférád, akkor meg:a Windowsban (legalábbis a vállalati változataiban) ott Bitlocker, de vannak más, ingyenes, nyílt forrású titkosítási lehetőségek:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
Ha a wifit velük akarod beállíttatni akkor admin jogot kell adj nekik.
Viszont a D és E meghajtót egyszerűen offline módba kapcsolhatod a Lemezkezelőben. Senki nem fogja keresni. Másnap visszakapcsolod.
Dolgoztam szolgáltatónál. Sosem nyúltunk az ügyfél privát gépéhet, telefonjához, vagy okos eszközéhez. Csak ha ő kérte, mert pl. nem értett a néni a telefonhoz.
Honnan veszed, hogy a gépedhez kell nekik hozzáférés?
"Elsőre a felhő tárhelyek jutottak eszembe."
Oda is - pláne egy olyan felhőtárhelyre, ami deklaráltan beleolvas a feltöltött anyagaidba - csak anonimizálva (a fájl nevéből ne lehessen kitalálni a tartalmát) és titkosítva érdemes feltölteni anyagot.
Erre ott van röptében anonimizáló és titkosító célszoftverként a Cryptomator.
Illetőleg vannak olyan nyílt forrású klienseket kiadó felhőtárhelyek, amelyek alapból végponttól-végpontig tartó titkosítást adnak - ilyen például a mega.nz és a pCloud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!