Kezdő horgászként tanácsok?
Régebben horgásztam már, de már arra sem emlékszem hogy működik az orsón a fék, vagy hogy hogy kell bedobni kb.
Mindenképpen fenekezni szeretnék, de rettentően bejön ez a method feederezés is, bár sose próbáltam. Tanácsot szeretnék kérni, milyen horgászszettet vegyek? Heti egyszer szeretnék kijárni egy kis tóra, pontyok, keszegek, kárászok, csukák vannak a tóba.
30-40 ezer forint a keret.
Nagyjából mindenre szükségem lenne, semmim nincs
A walterlandon (írd be) vannak akciós szettek. Ha methodozni akarsz akkor valamilyen feeder szettet válassz ( úgy gondolom hogy kezdőként ne drágább cuccokkal kezdj) ezek elég olcsók , persze fajtától függően.
Én 3,60 vagy 3,90 meteres botot ajánlok ès az orsón mindenképp legyen első fék (methodnál fontos ).. a bot keménységét te válaszd ki attól fuggoen hogy mennyire szeretnél sokáig fárasztani light feeder vsgyis a puhább botok kb. 70-120 ig vannak a medium vagyis a kémény és a lágy között van ez 130-180 ig van kb. A heavy meg extra heavy az e fölött van de azt folyóra ajánlott használni , ezek vannak olyan kemények is mint egy bojlis bot..
A bot ártól függöen más anyagokból van az olcsobb kompozit (egyfajta műanyag ) egy nagyon hajlekony de strapabíró anyag amiben nagyon sok erőtartalék van. Nekem speciel ilyen van.
Van a carbon amit úgy jelölnek hogy m-8 , m-9 m-10 stb itt ahogy növekszik a szam úgy nő a minősége is. Ezek drágábbak de megérik az árukat . ( ha villámlik akkor érdemes vigyazni vele :D )
Azzhiszem a botokról ennyit.
Az orsó mint mondtam legyen első fekes legalabb . Általában van rajtuk nyeletofék is ami hasznos dolog tud lenni.Az orsoban minnel tobb a csapágy annal jobb , röviden tömören.
Zsinorbol ugye van fonott ès monofil (az a műanyag )
Methodnál fontos hogy minnél vékonyabb legyen a zsinor ezért inkább a fonott ajánlott mert ez ugye sokkal többet kibír ès nincs nyúlása ezaltal közvetlen kapcsolatban tudsz maradni a horgoddal. A színe legyen a fenékhez hasonló.
Ha a tavon nem engedik a fonottat (mert van ilyen ) akkor kénytelen leszel monofilt használni. A fonottbol úgy vélem hogy az ideális vastagság az olyan 0.18 mm körül van , ez nem vágja szét a halat mint mindjuk rgy 0,14-es. A monofilnál ha ugyan ilyen vékonyat veszel akkor ovatosabban kell farasztani mert konyebben szakad de én 0,20 - 0,22 mm ig valasztanek.
A horog véletlen sem legyen nagy .
Azt hiszem a felszerelesrol ennyit.
Az etetoanyagot mindig rostáld át szitával a könyebb bontás érdekében.
A methoddal nem fogsz mellé ;).
A felszerelésedhez amit ajánlanék márkák: Nevis -ez egy olcsó márka de nem azt jelenti hogy szar is (tapasztaltam ) ajánlani tudom.
Ha drágábbat szeretnél akkor ott van a haldorado, okuma és meg sok más.
Csaliügyben hallisztes etetőanyagot ajánlok ami lehet hogy nem feltétlenül olcsó ne minden szeme megéri. Bojliban igazából annyi a lényeg hogy ne üssön el túlságosan az etetőanyagtól .én fluo bojlikat szoktam használni.
Itt én a Feedermániát ajánlanám legföképp (nem vagyok lefizetve :D ) esetleg a haldorado csak ne a kék fúziót ne mert az borzalmas. Vannk jó anyagjaik a maros mixnek , timar mix, nováknak is ès még sorolhatnám.
Ja , és a kosár ha methodozol akkor igazából mindegy a márka az a lényeg hogy amikor kiszeded a töltőböl akkor ne essen szét az anyag mert akkor vagy tul vizes vagy száraz.
Kézzel soha ne tölrsd megert ha tul töltöd akkor fejjel lefelé ér a fenékre ès akkor az istenért sem lesz kapásod.
Lehetséges, hogy túlságosan is kifejtettem , ha igen akkor elnézést kérek :D
Remélem segítettem
Ha valamit meg nem mondtam akkor szólj :)
Ja,ès sokat fejlődhetsz ha nézel videókat akár Haldorádó akár feedermánia vagy Erdei Attila .Ezek mind fent vannak Youtubeon
Persze ha idáig nem tudtad
Hú köszi szépen, ilyesmi választ vártam.
Köszönöm!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!