Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Mi kell az uszodába? És...

Mi kell az uszodába? És pesten milyen uszodákat ajánlotok?

Figyelt kérdés

Most szeretnék elkezdeni uszodába járni, de nem tudom mit kell oda vinni vagy hogy pontosan hogy is van ez az egész.

Meg attól is tartok hogy nem úszok valami profin és esetleg néha megkapaszkodnék oldalt, nem röhögnének ki ezért?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2017. dec. 31. 00:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Amit én szoktam vinni;

- törölköző (nem gagyi, hanem frankó uszodai Adidas, de igazából ne kutyáé legyen, hanem valamilyen szalonképes, amúgy mind1)

- tenyérellenállás (ez a tréninghez kell, erősíti a felsőtestet, ezt inkább opcionálisként jelölném meg).

- Fürdőgatya (nálam ez száras Jammer, mindig kettőt viszek, hátha történik valami).

- Papucs (még hogy nem kötelező?! tudod ki akar összeszedni mindenféle vackot, pláne a magyar uszodákban aztán több minden van mint egy nemzetközi virológiai központban... Ebből is olyan aminek az alján lukacsok vannak, hogy ne álljon meg benne a víz)

- Tusfürdő+Sampon+hálós szivacs (mert ha megy az ember valahova, akkor néha kicsit kellemetlen, hogy hypós-vödör szagom van, de az úszás előtti zuhany KÖTELEZŐ, az utána történő meg erősen ajánlott!)

- usziszemüveg (ezt mindenki maga dönti el, aki banyaúszásban nyomja, annak fölös, aki be is teszi a fejét a vízbe, annak csak gratulálni tudok, hogy abban a löttyben nyitja ki a szemét amibe más a retkes gombás, mosdatlan lábát belelógatja. A régi úszómesterem szerint is ez az első és egyben legnyomósabb indok. Az, hogy a szem felületének nem tesz jót a klóros víz, károsítja a nyálkahártyát ez már csak hab a tortán.)

- orrcsipesz (kb 7 éve hordom magammal, minden egyes alkalommal, de még sose használtam. mindig arra terveztem, hogy ha kicsit meg vagyok fázva, nade akkor meg sose megyek...)

- sapka (attól függ, hogy kötelező-e vagy se, mindenki maga dönti el, hogy kell-e avagy sem, opcionális persze az uszodai előírást tekintetében, azaz hogy kötelező-e avagy sem. Nőknél, ha nem kötelező akkor szerintem elég egy úszás előtt jól leöblített esetleg mosott haj és jól összegumizott copf. Persze kb. minden 10. hossz után szedem ki az ujjaim közül hajszálakat, ami nem csak idegesítő, hanem egyben undorító is. Én a füleim miatt használom, mert az állandó víz be- és kifolyás olyan érzéssel tölt el, mintha egy bogár mászkálna a fülemben...brrrrr... )

- ital (általában egy kb literes Powerade-t szoktam vinni, ha sikerül szereznem, ha nem akkor van hogy ízesített ásványvizet viszek, de volt hogy a műanyag tejes dobozban összesékeltem magamnak egy 2db fél literes kakaót, ugyanis az ember ugyanúgy liheg és nem kevés vizet veszt sport közben, szóval keményen kortyolgatok.

Hajszárítót nem szoktam vinni, mert egy picit áttörlöm a fejemet és készen van. Télen van sapkám, szóval nem fagy le a kobakom. Nőknél ez már problémásabb lehet, mert némely uszodában van erre fenntartott dugalj, valahol nincs. Általában szoktak lenni beépített hajszárítók, jobb helyeken állítható magasságú és fokozatúak, de ha úgy jön ki a lépés, akkor előfordulhat, hogy ezekre meg várni kell, szóval ezt az uszodában lévő lehetőségek illetve igények döntik el (ha kopasz vagy, kettőt húzol a törölközővel és máris kész :D )

2018. jan. 4. 03:30
 12/16 anonim ***** válasza:

Utolso jol osszeszedted, de azert 1-2 helyen vannak szerintem olyanok amik nem teljesen vannak igy. En 7 even keresztul szinkronusztam igy sok edzes es uszodaban eltoltott ido van a hatam mogott. Peldaul en meg a wcbe es a zuhanyzoba is mezitlab mentem be, sosem szedtem ossze semmit. Illetve a szemkinyitas, van annyi klor a vizben, hogy ne legyen gusztustalan masok laba vagy mit tudom en mi miatt. Illetve a szemem eddig teljesen jol mukodik, maximum csak irtitalta a viz neha, de egy kicsi mukonny es semmi problema nincs. Amirol meg irnek az orrcsipesz. Nem tudom mire hordanad megfazva, de nyugodtan ki is veheted a cuccodbol, mert megfazva szornyen szoritja ossze az orrod es igyis be van gyulladva vagy irtitalva, kegyetlenul kisebesiti az orrodat belul. De ha mondjuk bukozni szeretnel vagy nem tudom hany eves hagy de bukfencezni, viz alatt uszni jo szolgalatot tesz. Tudoedzesnek nagyon jo orrcsipesszel vizalatt uszni, igy sokkal tovabb kibirod.

Meg talan a fuldugot enlitenem ha hajlamos vagy a fulgyulladasra, meg a szemuveget, ha szemarpara. Es a legjobb a sima viz.

2018. jan. 4. 19:26
 13/16 anonim válasza:

Azt már tök jól összeszedték, hogy mit vigyél vagy ne vigyél, a 6-os válaszoló válaszához lenne pár hozzáfűznivalóm, illetve az uszodákat illetően leírom, hogy nekem mik a tapasztalataim.

Ha nem budapesti vagy, akkor kézenfekvő a legközelebbi városi uszoda. Ha viszont igen, akkor több választási lehetőséged van.

Császár-Komjádi: a 6-ossal ellentétben én kifejezetten ajánlom. Azon kevés helyek egyike, ahol van 50-es medence és nincs tömeg, illetve nincs állandóan lezárva edzések miatt (a BVSC uszoda állítólag ilyen, a sávfoglaltságot elnézve valóban). Én nem 4, hanem -2 fokban is ott úszok, bemelegíteni az épületben is lehet, azt a fél percet az ember kibírja, amíg kimegy a medencéhez, a víz meg úgyis elég meleg. Ha nagyon nem bírod a hideget, ott a 25-ös, az fedett. Még egy nagy előny, hogy hétköznap de. 10 és du. 1 közt 800 forint a beugró, ha tudod így alakítani a munkád vagy a tanulást, érdemes kihasználni. Az öltözőfülkék is nagyok. Nemrég újították fel, jól is néz ki, de sajnos nem tartják karban rendesen, a zuhanyzók pl. elkezdtek penészedni. Ha zavar, hogy nem ér le a lábad, akkor ne ide menj, mert a 25-ös és az 50-es is elég mély. Arra is érdemes még figyelni, ha ragaszkodsz az 50 méteres medencéhez, hogy néha (tapasztalataim szerint leginkább hétköznap délutánonként) edzés miatt a kültéri 50-eset elfelezik, és csak keresztbe lehet úszni 25 méteren.

A 6-os válaszoló kiemelte a Városmajorit. Na azt én nem ajánlom. A négysávos medence egészen estig öt sávra van osztva, ebből háromban oktatás folyik és a maradék két sávban tömörül össze az ott úszó 10-15 ember, ráadásul így olyan keskenyek a sávok, hogy alig lehet elférni. Nemrég újították fel az öltözőt, ami gyakorlatilag abból állt, hogy elfelezték (legalábbis a férfi részt), tehát fele annyi hely maradt az öltözésre. Ráadásul egyszer olyan is volt, hogy olyan zavaros volt a víz, hogy a 25-ös medence végéig nem lehetett ellátni. Előnye, hogy hétköznap este fél 10-ig nyitva van, illetve lehet, hogy neked előny (nekem semmiképpen), hogy tanuszoda, leér a lábad.

Mányoki úti uszoda: fedett, 25 méteres, semmi extra. Fent van az uszodafoglaltság a honlapjukon, érdemes nézegetni. Számomra kissé túl klóros a vize.

Csillaghegyi: itt egy 33 méteres medence van, télen fedett. A medence folyamatosan mélyül, a legmélyebb részen 220 cm. Az öltözőnek kicsit retro jellege van, amúgy szép tiszta. Tágas szauna van. Télen 1900 a belépő, de vannak kedvezményes jegyek. A reggeli úszójegy 8-ig váltható, de csak 2 órára szól, ezt ne lépd túl, különben buktad a letétet (a teljes árú jegyet fizeted). Nyáron olcsóbb a belépő (tavaly ha jól emlékszem, egy ezres volt).

Hajós Alfréd: itt régebben voltam párszor, az öltöző elég szakadt és koszos volt, bár a vizes vébé előtt elvileg felújították, azóta nem voltam.

Rudas: itt egy 20 méteres medence van, főleg idősebb, lassan úszó nénik-bácsik járnak ide. Többet nem tudok írni róla, csak wellnesezni voltam itt egyszer, az úszómedencét kihagytam.

Még amiket érdemes lehet megnézni (ezekről nem tudok érdemben mit írni, mert nem jártam még ezekben): Vituki, Tüske, MOM Sport.

Egyik uszodában sem fognak kiröhögni azért, mert bénán úszol. Mindenki elkezdi valahol. Vannak olyan uszodák, ahol vannak kijelölt lassú/gyors sávok (pl. Csillaghegy, Mányoki, Városmajor), a lassú sáv általában valamelyik szélső. A többi uszodában meg változó, nekem sajnos rossz tapasztalatom, hogy minden sávba betéved egy lassan úszó néni-bácsi, aki feltartja a többieket (nekem a logikus az lenne, ha a szélső sávokban úsznának azok, akik lassan úsznak, a középsőekben a gyorsabban úszók, de ez nem mindenkinek az). Viszont azt vedd figyelembe, hogy a sáv jobb oldalán kell úszni, így értelemszerűen az egyik irányban nem fogsz tudni megkapaszkodni. Érdemes tehát egy olyan uszodát/medencét választani, ahol kevésbé mély a víz és leér a lábad.

Remélem, tudtam segíteni. Ha van kérdés, kérdezz.

2018. jan. 10. 18:43
 14/16 anonim ***** válasza:
13. A Császár-Komjádi nem éppen ideális, csak olyan testnevelőtanároknak, akiknek a ridegállattartás a profiljuk. A kérdező, mivel nem úszik profin, elég jól meglenne olyan medencében, ami fedett és leér a lába. Pont az ilyen ússz kint mínusz két fokban típusú gondolkodással utáltatják meg a testnevelést, sok tanár.
2018. jan. 10. 18:53
 15/16 anonim ***** válasza:
A tüskébe nem tudom mikor és hogyan vannak edzések, de én azt tudnám ajánlani. Van 50es medence, de azt ha jól emlékszem most nem az 50es sávbeosztással hosszában használják, hanem széltében. Van még egy medencéjük, az azt hiszem 25ös, állítható a medence alja. De nem vagyok helyi, nem szoktam oda járni, csak versenyeken voltam ott, az alapján írok. Az újhegyi az egy putri, büdös van, nincs rendes zuhanyzó és öltöző se, nyomasztóan sötét, és viszonylag sokan is voltak mikor én voltam, bár ez nyilván változó. Ne aggódj, hogy nem vagy bajnok úszó, mások se azok. Én sulis úszásnál a tanmedencében is csak deszkával úsztam, mert féltem, hogy ahol nem ér le a lábam megfulladok. Aztán mikor mélyvizesbe jártunk volna előtte elmentem papámmal és anyukámmal uszodába, ott is a tanmedencében voltam amíg leért a lábam. Majd a 2 méteresbe is bementem a falba kapaszkodva. Majd papám fogott és bedobott a pálya közepére, hogy menjek ki vagy ott maradok és megbaratkoztam a mély vízzel, azóta jártam rendszeresen edzésre, de már abbahagytam. Szóval látod, én is béna voltam és féltem, de a drasztikus módszernek hála, mertem úszni a mély vízben is... és nagyon megszerettem az úszást, egy ideig el sem tudtam képzelni edzés nélkül.
2018. jan. 10. 21:25
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

@15:

nálam az volt a drasztikus módszer eredménye, hogy beleharaptam az oktatónő karjába, hogy ki kellett jönnie és elsősegélyben részesítették és állítólag a mai napig látszik a karján a fogaim nyoma, holott volt vagy 25 éve!

Illetve a drasztikus módszer eredménye egy kötelező medence-leengedés volt, mivel telehánytam a tanmedencét! Úgy látszik, hogy nem mindenkinek az az ideális...

2018. jan. 11. 00:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!