A süllő telihold idején, vagy fogyó holdnál eszik jobban?
Teóriák vannak...
A süllő akkor eszik amikor sikerül megfogni. :)
Ez egy maszlag. A ragadozó halak kapáskedve abszolúte nincs összefüggésben a hold járásával. Legfeljebb annyiban, hogy telihold idején jobban látnak. De amúgy csak a hőmérséklet, és ezzel az emésztésük gyorsasága szabja meg a kedvüket.
Ez alól némileg kivételt képez a csuka, ami, ha valami nagyon csábosan mozog, akkor is képes kapni, ha tele van, mint a déli busz.
Azért hallottál mindenféle elméleteket a horgászoktól, mert vannak, akik szinte vakon hisznek a szolunáris táblázatban, mások meg kételkednek.
A gyakorlati tapasztalat meg az, hogy ha van is hatása a holdállásnak a halak kapó kedvére, az csak egy tényező a sok közül.
Telihold idején sem biztos, hogy virít a Hold, lehet felhős az ég.
Szeretek teliholdas éjszakákon horgászni, pedig amikor zavartalanul virít a vízre a holdfény, nincs holdárnyék, ritka a kapás, de szép az éjszaka :-)
Kapás általában olyankor van, amikor felhős az ég, vagy már árnyék vetül a vízre... és vannak a kivételek :-)
Sokan mondják, hogy teliholdkor nem esznek annyira az éjszakai ragadozók. Pár éve több estét-éjszakát rászántam (nyáron), kíváncsiságból minden fontosabb körülményt feljegyeztem. Őszintén megmondom, a mintegy 20 alkalomból semmiféle összefüggéseket nem tudtam a végén levonni. Szinte teljesen azonos körülmények is voltak (még abban is, hogy előtte-utána milyen idő volt), mégis erősen változó volt az eredmény. A szolunáris táblázat által írtak viszont arra jók voltak, hogy a kifejezetten rossznak titulált napokon jött a hal, a jónak jelzetten viszont nem :)
Szóval nehéz eldönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!