Üdv mindenkinek a cél egy olcsó etető bojli lenne de kezdő vagyok még erre a receptre gondoltam.1KG : 50% szitáltkukoricadara 15%búzaliszt 15%rizsliszt 10%tökmagliszt 5%darált madár eledel 5%madár eledel 20gr só 20-30ml olaj 8-10 tojás. Szerintetek?
Ez inkább űző mint etetőbojli...
20 gramm só ,a sónak csak érzetre kell lennie 1 kilóban,20 gramm az 5 nagy evőkanálnyi...
1 púpozott is elég.
Na meg ez így száraz,aránylag olajos (túl olajos is) ,hisz tökmagliszt hiába liszt,fél deci olaj ...madáreledel is csak olajos magv, és liszt liszt hátán..
.Ez igazából kb fűrészpor olajjal és tojással keverve szint...
csak összeállna ,nem óldódna rendesen.
Kukoricadara jó alap,fűrészport kevernék hozzá,mert az szárítás után reál összehúzódik,de ahogy oldódik szívja magát és nyomja szét,tehát gyorsítja.
Kukoricadara alapból édes ,én chillit és borsot tennék hozzá,mert megmarad az édes ízvilág de ez csak továbbfokozza,mert mindkettő kapszaicin-t tartalmaz ,ami oldódik ,és a hal szereti is ...
Tojás ,2 kávéskanál só,olaj,válogatott magvak durváratörve !!!,és tudod mit?ERJESZTETT kukorica levében főzd ki,egyrészt szívják a magvak ,fűrészpor minden magába miközben fől ,utána pár percig hadd ázzon benne,szívja meg magát vele,majd gyors nagy hőmérsékleten szárítsd a külsejét ,hogy ne penészedjen és fagyasztható...Ennyi,olcsó de jobb mint a liszt-liszt tojás olaj-olaj tömény sóban...Az kb tésztalenne,hiszen 50+15+15+10% liszt az alap,csak összeáll,nem oldódik.
Nem 20 deka, hanem 20 gramm (azaz 2 deka) sót írt a Kérdező. Ez egy gyenge evőkanálnyinak felel meg, ami véleményem szerint még kicsit kevés is.
Annyit hozzátennék, hogy szvsz. a 8-10 tojás eleve túl sok, 6-7 db-nál nem valószínű, hogy a massza többet fel tudna venni anélkül, hogy túl puha és nedves legyen.
A másik pedig, mi adja a bojlid ízét? A másik pedig: a tojáson kívül ebben semmi fehérje nincs szinte.
Próbáld ki kérlek az ilyen-olyan lisztek helyett az alapanyagot szitált csirketápból csinálni. Sokkal egyszerűbb dolgod lesz, és a bojlid is jobb összetételű lesz. A csirketápban minden kompletten benne van, ami tápláló. A maroknyi kis naposcsibe is megnő tőle 2 kilósra 3 hónap alatt... Jóformán csak tojás kell hozzá, meg valami kis aroma (amit szeretnél, édes, vagy halas-húsos), meg főzővíz. Fontos ennél is, hogy a nagyobb szemcséket kiszitáld belőle, mert azok könnyen törékennyé tehetik a bojlit.
Mitől bojli a bojli?
Ebben a keverékben beltartalmilag semmi nincs, ami vonzóbbá teszi a halak számára,mint a természetes tápláléka, de megkockáztatom, még a natúr főtt kukoricát is vonzóbbnak találják.
Szia, a csirketápból azt válaszd, amiben kevesebb nagy durva szemcse van, ez alighanem az "indító" táp lesz.
Másrészt viszont félreértettél, én a kukoricadarát is mellőzöm, és 100%-ban csirketápot használok. 3 alkalommal gyártottam ilyen bojlit magamnak, és jó eredményeket hozott.
Úgy tapasztaltam, hogy 6-7 tojás elegendő volt a kilónyi szárazanyaghoz. Egészen pontosan nem tudom azonban megmondani, mert én 8-9 kilónyit készítettem egy-egy alkalommal, ráadásul nem is méregettem a súlyokat, arányokat. ahhoz a mennyiséghez fogyott el 48 tojás. azt a mennyiséget sem egyszerre kevertem bele, hanem először csak 20-at jó sok (vagy 3 fej) fokhagymával és 2-3 kanál sóval leturmixolva, aztán 2-4 darabonként a többit, újra-meg újra átgyúrva, míg az állaga megfelelő lett. A tojásokon kívül öntöttem a masszához kb. 2 dl. étolajat is (mármint az egész 9 kilóhoz), és pluszban kb. 30-40 dekányi hallisztet is, ami nem sok, inkább az "illat" fokozását szolgálta. Én egyszer "tenger gyümölcsei", kétszer pedig "rák" aromát adtam hozzá, azokból sem sokat, az egész masszához kb. 2 decit a félliteres flakonból.
Hú, majdnem elfelejtettem, egyszer édeset is csináltam, abban nem volt hozzáadott halliszt, se büdös aroma, ellenben kilónként két tasak epres pudingpor és kb. 5 deka cukor (kb. 5 kilónyit csináltam, abba ment jó negyed zacskó cukor).
Ha a végén még kicsit ragacsos a massza, akkor
-adj hozzá még egy kevés szárazanyagot, de csak, ha a ragacsosság mellett puha is a massza
-vagy olajozd meg a bojlirollert és a kezed.
Főzni rotyogó vízben kell, és 5 perc elég (addigra mind feljön a főzővíz felszínére), utána még forrón kiteregetni egy (vagy több) tálcára ( én lapos széles kartondobozokat használtam), pár óra elteltével át lehet tenni őket egy zsákba (pl. krumpliháló) és árnyékos, de meleg huzatos helyen felakasztani, 2 nap után szinte kavics keménységű, így lesz jó! Adagonként zacskóba tettem, és lefagyasztottam őket. A fagyasztóból kivéve meg kell nyitni a zacskót, hogy ne párásodjon be túlságosan a kiengedés során.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!