Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Ez a bot és orsó párosítás...

Ez a bot és orsó párosítás jó? ( a többi lent )

Figyelt kérdés

orsó: [link] Php? Itemid=25618&zoneid=22

bot: [link] Php? Itemid=16861&zoneid=1

vagy inkább ezzel a bottal lenne jobb? [link] Php? Itemid=22247&zoneid=1

és még egy kérdésem lenne. melyik botot vállaszamm? nem tudom melyik a jobb kb 60-70 méterre szeretnék horgászni akadómentes terepen.

a botok:

[link] php?itemid=22247&zoneid=1

[link] php?itemid=16861&zoneid=1

meylik lenne jó nekem? azt mondják hogy a master carp erődsebb mint a special pellett feeder de mindakettő imt 8 power carbonból van. szerintem mindakettő jó de nem tudom melyik legyen.

CSAK HOZZÁÉRTŐ HORGÁSZOK VÁLASZOLJANAK!!!!!!!

2016. máj. 5. 22:03
1 2 3 4
 31/36 gomzoli ***** válasza:

A nyeletőfékről:

bedobás után átkapcsolod azt a bizonyos kallantyút, ezzel aktiváltad a nyeletőféket. Ennek az erőssége is állítható, akárcsak az orsó fő fékrendszere: tekered óra szerint=szorosabb lesz, ellentétesen pedig lazább. Ez a tekerő a nyeletőfékes orsókon általában hátul van, míg a fő fékrendszer elől a dobon.

A bekapcsolt nyeletőfék két módon kapcsolható ki: vagy lenyomod kézzel a kapcsolóját, vagy egyszerűen tekersz egy felet az orsó hajtókarjával, és lám, magától visszakapcsol a fő fékrendszerre. Egyszerű mint az ágybavizelés.

Nem kell minden esetben bekapcsolni a nyeletőféket feederezésnél. Például ha csontival keszegezel, akkor valószínűtlen, hogy bármi is elrángatja a botodat a helyéről. De pl. fűzött pelletnél, vagy olyan egyéb csalinál, ahol lényegében üres horoggal az önakasztásra spekulálva horgászol, oda nagyon is jó, ha van, mert a kapás pillanatában a hal meg is akasztja saját magát, és már ugrik is. A nyeletőféket sem érdemes túl lágyra állítani, sőt, inkább feszesebb ellenállásra kellene, épp csak, hogy a kritikus pillanat előtt (mielőtt lerántja a botot az ágasról) adjon zsinórt.

2016. máj. 9. 19:29
 32/36 A kérdező kommentje:
válaszodat köszönöm :) még azt elmondanád hogy hogy kell a feeder bot spiccét megfeszíteni vagy csak ugyan olyan egyszerű mint egy sima botnál hogy addig kell tekerni a boton míg a zsinor ki nem feszül? és a feeder botot kicsit oldalasan kell lehelyezni a bottartó villára vagy csak simán egyenesen? az orsó amit alyánlottál jó csak félek tőle hogy túl kicsi a damil befogadó képessége. neked hány méter damil van rajta? ha jól emlékszem 100 métert írt a neten. 0,25-ös damilból mennyi fér rá hány méter?
2016. máj. 9. 20:22
 33/36 A kérdező kommentje:
nem akarok értetlenkedni csak biztosra akarok menni. ahogy a nyeletőféket kikapcsoltam egyből vághatok be igaz? mennyi az esélye hogy elvesztem a halat? vagy jobb az első fékes ebből a szempontból? nem tudom melyik a jobb de így hogy elmagyaráztad sokkal érthetőbbnek és kezelhetőbbnek tartom a nyeletőféket. De az első fék is nagyon egyszerűnek tartom nem tudom melyik a jobb de szerintem a nyeletőset választom mert így egyszerűbbnek tűnik. MELYIK A GYORSABB A NYELETŐFÉK KIKAPCSOLÁSÁNÁL? HA AZ ORSÜVAL RÁTEKEREK VAGY A KALLANTYÚ ÁTKAPCSOLÁSA?
2016. máj. 9. 20:31
 34/36 A kérdező kommentje:
van az orsó alján egy kapcsoló és ha azt bekapcsolod akkor magad fele tekered a hajtókart és ha vissza kapcsolod akkor előre ez miért jó? vagy mi célt szolgál?
2016. máj. 9. 20:51
 35/36 gomzoli ***** válasza:

Akkor sorban:

a feederbotot, miután bedobtad, ferdén oldalra teszed le, vagy ha folyón horgászol, akkor meredeken feltámasztva. Ezután annyit tekersz az orsón, míg a zsinór kifeszül, és a bot spicce enyhén behajlik.

A nyeletőfékes orsó egy ELSŐfékes orsó, csak pluszban van rajta egy második, kapcsolható fékrendszer, ez a nyeletőfék. Ha ez nincs bekapcsolva, akkor ugyanúgy viselkedik, mint egy elsőfékes orsó.

Az említett Okuma Longbow LB50-es orsóra 25-ös zsinórból legalább 300 méternyi fér (35-ösből ír 220 métert! a dobján).

Ha a nyeletőfék nincs bekapcsolva, akkor semmi egyebet nem kell tenned kapás esetén, mint megragadni a botot és bevágni.

Ha be van kapcsolva a nyeletőfék, akkor úgy a leggyorsabb, ha a botot felemelve tekersz az orsón (így automatikusan kikapcsol a nyeletőfék), és egyből utána bevágsz. Kis rutinnal ez fél másodperces késedelemmel kivitelezhető.

Sok sikert!

2016. máj. 10. 07:46
 36/36 gomzoli ***** válasza:

"van az orsó alján egy kapcsoló és ha azt bekapcsolod akkor magad fele tekered a hajtókart és ha vissza kapcsolod akkor előre ez miért jó? vagy mi célt szolgál?"

Az a visszaforgásgátló kapcsolója.

Előre megmondom, hogy arra valószínűleg soha nem lesz szükséged neked se.

ha ki van kapcsolva, akkor előre-hátra tekerhető az orsó, ha be van kapcsolva (és ez a kívánatos állás) akkor csak előre.

Vannak egyes horgászok, akik fárasztás közben az orsó fékje helyett ezt a funkcióját használják az orsónak: ha erősen megindul a hal, akkor saját kézzel visszafelé tekerik az orsót, így adnak zsinórt a halnak. Nehézkes, körülményes és rengeteg gyakorlatot igénylő módszer, szinte senki nem alkalmazza.

Van egy helyzet, amikor azonban praktikus: a felcsalizott szerelékedet be akarod dobni, de a botspicc előtt lelógó "zászlót" túl magasra, rövidre feltekerted. Na ekkor át lehet kapcsolni a visszaforgásgátlót (de közben a hajtókart nem engeded el), és visszafelé tekerve leengedsz annyi zsinórt, amennyi szükséges. Utána újra bekapcsolod a visszaforgásgátlót.

De igazából ez sem egy feltétlenül szükséges módszer, meg lehet oldani a fenti problémát máshogy is.

Igazából szerintem már csak megszokásból építik bele a gyártók, mert a horgászok 95%-a soha nem használja ezt a funkciót.

2016. máj. 10. 08:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!