Jártatok már úgy, hogy elkaptak szabálytalankodás miatt, de nem büntettek meg?
Elmentem ma horgászni, de nem volt nálam toll. A telefonomba jegyzeteltem a fogásokat (6 pontyot fogtam összesen).
4 körül jöttek az ellenőrök, mondtam hogy nem írtam be a halakat, csak a telefonomba, mert nem hoztam tollat.
Nem örültek neki, megnézték a szákot, én beleraktam egy aranykárászt, azt se szabadott volna, és három pontyot a kettő helyett (én azt hittem 3-at lehet elvinni). Utána kérte hogy mutassam meg a telefonomon a jegyzetet, időre pontosan feljegyeztem.
Elnézést kértem, nem olvastam el a szabályzatot se, igazából az egyik rendes volt, mondta hogy jöjjek legközelebb nyugodtan most nem írunk jegyzőkönyvet mert kölönben azt kellene. A másik addig kivette a szákomat és mondta hogy amíg visszaérnek pakoljak és menjek el. Igazából olcsón megúsztam a figyelmetlenségemet.
Nem azt mondtam, hogy ne vigyél el halat, de ha nem tudod beírni és nem ismered pontosan a szabályokat, komoly pénzbüntetést és eltiltást rizikózol!
Egyébként a mostani szemlélet szerint, a "jó lesz a macskának" tipikus húshorgász duma, ne nagyon hangoztasd nyilvános fórumokon.
#3 Tulajdonképpen nem nagyon érdekelt volna sem a büntetés, sem az eltiltás, elkobozás, akkor vennék a bolhapiacon két botot a 4 ezer forintos napijegy helyett, és ugyanott vagyok ha elkapnak.
A húshorgásszal pedig fogalomzavarban vagy, én rákerestem hogy mások is úgy értelmezik-e, ahogy én.
"Aki alkalmanként, de nem minden alkalommal hazavisz egy-egy halat, mert szereti a család, semmi képen nem sorolom a húshorgász kategóriába."
Nem tudom hol történt az eset, s nem vagyok meggyőzve róla, hogy valóban halőrök ellenőriztek, ez az eljárás inkább "társadalmi halőrökre" jellemző.
A társadalmi halőröknek joga van ellenőrizni, de nincs intézkedési hatáskörük, illetve az annyiból áll, hogy hívhatja a halőrt, rendőrt, elvacakolnak x időt, amihez esetenként semmi kedvük.
A helyedben azért nem venném ennyire félvállról ezt az esetet, örülj, hogy így megúsztad.
A hivatalos eljárás eredménye lehet horgászattól eltiltás, s mivel már kötelező nyilvántartó lapokat vezetni az egyesületeknek, az eltiltás országosan érvényes, máshol sem válthatsz horgászengedélyt.
A gagyi felszerelés lefoglalása talán nem hat meg különösebben, amit engedéllyel rendelkezőktől le sem foglalnak, ha az szabályosan van szerelve, esetükben az ugyanis nem bűnjel.
Elveszik az Állami Horgászjegyet, s onnantól nem horgászhatsz, hiába van akármilyen felszerelésed, és az sem mellékes, hogy pénzbírságot is kiszabhatnak rád(nem a halőr, hanem a szabálysértési eljárás során), s a 30ezer-300ezer forint közötti bírság már nem biztos, hogy mókás.
Orvhalászatért, akár börtönbüntetést is ki lehet szabni.
Azzal nekem semmi gondom, hogy hazaviszed a halat, de ha horgászni szeretnél, minimum, hogy megtanulod a szabályokat, nem égeted magad a "nem tudtam" kezdetű dumákkal, mert nem lesz mindig ilyen szerencséd.
A hivatásos halőrök ennél sokkal kisebb vétséget sem hagynak szó nélkül, szóbeli figyelmeztetés nem létezik, a Fogási naplóba bejegyzik a kisebb szabálytalanságot is, ami egy másik halőr előtt sem marad így titokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!