Horgászat! Milyen tanácsokat adtok egy középhaladó pontyhorgásznak?
Most én fenekeznék vagy bojliznék. Én fenekezni szoktam, ketten szoktunk kijárni vagy hárman, faterral meg a haverjával. Nyáron erjesztett kukoricát érdemes készíteni és azt belekeverni az etetőanyagba. Általában nyáron kagylós vagy fűszeres kaját szoktunk bekeverni és ehhez adunk még kukoricadarát meg erjesztett magkeveréket. Kukoricából két szemet szoktam felrakni nyárra, ebből is a büdösebb, erősebb ízűek működtek idáig. Úgy szoktam, hogy egy szem kagylós kukorica meg egy büdös a magkeverékből, vagy csinálok külön büdös csalikukoricát az etetős mellé.
Ősszel szintén a fenekezés működött, ilyenkor összejönnek a halak lassacskán nagyobb csapatokba. Ősszel próbáltam már édes kaját is, bevált. Veszel valami édes anyagot, aztán zsemlemorzsát, darált kekszet, kakaóport, vaníliaport. Nem kell nagyon édesre, de azért érződjön.
Működhet a fűszeres kaja is, vagy sajtos. Csalinak kukorica, méghozzá mézes vagy kagylós ment.
Tavasszal édessel mentem mindig, működött szintén.
Télen nem nagyon szoktam pontyozni, de én valami édesre vagy enyhén fűszeresre voksolnék.
Tavasszal, nyár elején úszózást ajánlok. Matchbottal szép pontyokat lehet fogni. Nyáron amikor reggel-délelőtt tájékán fürdenek a pontyok, akkor úszóval kell rádobni és elvileg rákap. Ilyenkor etetni se kell feltétlen, csak rádobsz az adott helyre, ahol jár a hal.
Dél körül a nagy nyári kánikulában is lehet pontyot fogni, ilyenkor ugyan messzebb vannak a parttól, de feeder vagy bojlis, esetleg sima fenekező bottal rádobsz és egy percen belül berobbanhat a kapás.
Erre akkor jöttem rá, amikor egy forgalmas, rendkívül nagy kiterjedésű, de gyér nővényzetű tavon pecáztam 30 fok feletti melegben a nap közepén. Senki nem fogott semmit, én egyszer rádobtam a pontyugrásra, elmentem a kocsihoz inni, alighogy az első kortyot lenyeltem már tépte le a botot a hal, ugyanis, akkor még nem volt nyeletőfékünk. Ilyenkor se kell feltétlen etetni, szimplán egy ólommal meg kukoricával vagy bojlival is rádobhatsz és elfogja vinni.
Nyáron még a délután eredményes, amikor enyhül a meleg, akkor sötétedésbe nyúlóan lehet fogni a pontyot.
Sok helyen vannak "kezes" pontyok, elsősorban kacsaúsztatókban, természetjárók által látogatott hegyi tavakban, ahol gyakran etetik őket kenyérrel és feljönnek a víz színére. Ilyenkor érdemes vízigolyóval felszínen keresni őket. Akkor is beválik, ha látod, hogy szimplán feljönnek rovarokat, fák virágait csipegetni a víz tükréről. Ilyenkor kenyérbéllel lehet őket etetni. Csalizni a hajával is lehet, mert az jobban megáll a horgon. Ilyenkor könnyű szereléket kell használni, nem színes zsinórt és kis méretű, jól elrejthető horgot. Ha nagyon a part mellett vannak, akkor nehezék se kell. Vízigolyó helyett megteszi 2-3 parafadugó egymásba ragasztva, az aljába ékelt ólommal, hogy legyen súlya.
Csalikról annyit mondanék, hogy két egymástól elütő színűt ne tegyél fel. Tehát ne legyen piros-kék vagy piros-erős citromsárga összeállítás. De egy sárga-narancs inkább elmegy. Ez azért van, mert a természetben a nagyon rikító színek veszélyérzetet keltenek az állatokban.
A horog pedig ne legyen túl nagy, hacsak nem nagy csalival horgászol. Ha csak egy-két szem kukoricát teszel fel, akkor egy 6-os vagy 7-es horog elég. Ha ősszel vagy tavasszal csontot raksz fel, akkor még ez is vastag lehet. És horogból mindig vastaghúsút érdemes használni. Az etetőkosár/ólom ne legyen fixre kötve sose, hogy ha szakadás van, akkor a hal tudjon tőle szabadulni.
Zsinórból én erős 30-35 méretűt használok fenekezéshez, az előke 25-ös. Az úszósnak, főleg tavasszal, ettől sokkal finomabbnak kell lennie.
A helyválasztás is fontos. Az adott tavon érdemes az öregektől érdeklődni törésekről, akadókról, padokról, ahol esetleg bújhat a hal. Ez elsősorban, akkor fontos ha kevés a nád vagy nincs is. Nád mellé mindig érdemes lehet egy botot dobni. Bokrok előtt is jól lehet fogni. A folyóvizet annyira nem ismerem, de ott meg erősen ajánlott, hogy legyen egy ismerős aki keni-vágja a terepet, haltartó helyeket.
Most így ennyi jutott eszembe, majd ha még tudok, akkor írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!