Hogyan jövök ki olcsóbban? Ha veszek kész etetőanyagot, vagy ha itthon csinálok tejből, darált kekszből, vaníliás cukorból+ csontiból?
Az első mondatot eltoltam, íme a kijavított változat:
Te egy tipikus irigy ember vagy, aki megpróbálja mások eredményeit vagy tapasztalatit leszólni csak azért, mert te nem mutathatsz fel olyanokat.... gratulálok.
Sziasztok,
gyerekek, ne bántsátok egymást...
mindkét félnek lehet igaza, ez csupán mentalitásbeli különbségekben mutatkozik meg. Van aki abszolút komolyan veszi, és sikerorientált, és próbál a tökéletességre törekedni. Így is jó!
Van, aki kevésbé mélyül bele, és nem a tökéletes nyerni akarás vezérli, csak akar egy kellemes napot a vízparton, ha lehet, élményekkel gazdagodva. Így is jó!
Szerintem mindkettőtöknek igaza van, mert ha Milán (akit egyébként látatlanban is kedvelek) hozzáállása szerint a lehető legjobbra törekedsz, akkor tényleg nem úszhatod meg olcsón az etetőanyag előállítását otthon, vagy a beszerzését boltilag.
A másik srácnak nem tudom a nevét, de az ő szemszögéből neki is igaza van, ha a befektetett pénz- és az elvárható (remélhető) több-kevesebb siker ár-érték arányát nézzük. Meg aztán, ha még a zsebpénzből gazdálkodók (vagy már a családfenntartók...) korosztályába tartozik, akkor igazán megbocsátható, ha próbálja a létező legolcsóbb, de mégis valamennyire hatékony módját megtalálni az etetőanyag előteremtésének. Még ha ez a fogási élmények némi csorbulását is jelenti is egyben.
Azt én is aláírom, hogy a jó minőségű (nem a 400 ft/kg cuccra gondolok, hanem aminek kilója már az ezreshez közeli árkategória) bolti mixekkel vetekedő tartalmú anyagot házilag nem lehet olcsóbban előállítani, ugyanakkor házilag, kevés pénzből is lehet viszonylag jól működő, sikeres anyagot készíteni, ami ugyan messze nem tökéletes, de bizonyos (nem túl kedvezőtlen) körülmények között versenyképes lehet. Számos alkalommal készítettem én is saját magam az etetőanyagomat, volt, mikor csalódtam, volt, mikor nem! Volt már pár évem a kísérletezésre (30 éve horgászok), és volt az életemben olyan szakasz, amikor én is a tökéletességre törekedtem, időm, pénzem, és sok alkalmam volt. Mégis mindig próbáltam magam is kotyvasztani, nem zsugoriságból, hanem büszkeségből.
Ma már alig van időm horgászni menni, és ha megyek, legtöbbször a két kicsi gyerekemet is vinnem kell, így már lehetetlen komolyan venni a "pecázást", ha 9-kor indulok sok csomaggal, és 5-kor délután haza kell menni... Úgyhogy megveszem a zacskós bolti cuccot, esetleg keverek hozzá még ezt-azt, és várom a halakat, míg közben egyik szemem a gyerekeken van... Az ember megalkuvó :-)
Hogy a kérdésre is válaszoljak (kérdezzek):
Kedves Kérdező, mibe kerül egy kiló csirketáp?
Tudtad, hogy jó etetőanyagnak is?
Forró vízzel kell bekeverni a jó tapadás érdekében, mert hideg vízzel keverve szétesős marad. Ízesíthető is például pudingporral, málnaszörppel, fokhagyma-granulátummal, korianderrel, curryvel, fahéjjal, vagy amivel csak akarod. A tápértékét gondolom nem kell részleteznem, a csirke 2 hónap alatt kilósra nő tőle.
Amúros etetésnek pedig ott van a pellet formájú nyúltáp...
Köszönjük az értelmes és sok információt tartalmazó hozzászólást!!!!
Amuros etetésnek tényleg nagyon jó a nyúltáp, én is szívesen használom és a csirketápos dolognak is van értelme! Sokkal szívesebben használnám, mint az egyszerű kukoricadara és vanília aroma keverékét.
És nem utolsó szempont az sem, hogy a csirketáp még bojli összetevőnek is tökéletes a magas tápértéke miatt!
"ha ismernél, akkor tudnád, hogy anyagilag egyáltalán nem vagyok jó helyzetben, ezt már sok válaszomban leírtam. Minden egyes éjszaka dolgozom azért, hogy ki tudjam fizetni az albérletemet és hogy egyetemre tudjak járni. és sokszor túlórázok azért, hogy legyen pénzem a pecára is. nagyon keveset jutok ki a partra, ezért mindent megteszek azért, hogy a lehető legsikeresebb legyek."
Ne haragudj nem ismertem az anyagi helyzeted, nem akartalak megbántani. Abból a mondatodból, ami még a második válaszodban volt, hogy te 2x 3x ilyen drágával pecázol az jött le, hogy egy gazdag köcsög vagy. Nem tudtam, hogy 15 év tapasztalattal rendelkezel ezért azt hittem, hogy nem értesz a pecához csak bemész a boltba és megveszed mindenből a legdrágábbat, mert csak így tudsz sikeres lenni.
Írtam is, hogy ha keveset jársz horgászni akkor megértem a drága etetőket. Nekem a rendszeresség majdnem minden hétvégét jelent ( nyáron hetente akár 3x is megyek) ebben az esetben NEKEM olcsóbb a házi és én nem csak azért járok, hogy sok halat fogjak, hanem csupán a csendért és a friss levegőért.
"Te egy tipikus irigy ember vagy, aki megpróbálja mások eredményeit vagy tapasztalatit leszólni csak azért, mert te nem mutathatsz fel olyanokat.... gratulálok."
Nem vagyok irigy rád, ha drága etetővel pecázol megérdemled az eredményességet. Tisztába vagyok vele, hogy addig nem lehetek igazán eredményes míg erre nem helyezek hangsúlyt, de egyenlőre (mivel még fiatal vagyok és remélem sokàig élek még) megelégszek ennyivel.
Nem akarok, akartam senkit se demotiválni, ha megteheti tegye is, hogy drágát vesz.
"Meg attól nem lesz senki jobb horgász, hogy drága etetőkkel pecázik, csak megkönnyíti a dolgát."
Ezzel azt akartam mondani, hogy van a tipikus kőgazdag balf.asz, aki bemegy a horgászboltba és azt mondja- a legdrágább etetőt és csalit kérem. Kijön a tópartra (személyes tapasztalat) 100 ezer ft-os bot szintén ilyen orsó. Dobni nem tud, lebegő bojlival etet be gondolván, hogy az a vízfenéktől majd kb10 cm-re szépen lebeg. Nem fog semmit és csak zsörtölődik, hogy hát ő ilyen meg olyan drága cuccot használ. Vagyis a mondatommal azt akartam mondani,hogy a jó horgász szar etetővel is tud pezázni.
Bocs ez lemaradt
Kedves Milán remélem így egy kicsit jobban érted a szemléletemet, ahogy Gomzoli is írta én csupán azért járok horgászni, hogy egy jót szórakozzak. Nem akarom már most kifogni életem legnagyobb halát, hiszen ezután mi lenne már a célom?
Igen Milán, a csirketáp jó bojlialapnak is, csak ki kell szitálni belőle a nagyobb szemcséket, mert törékennyé, repedezővé válik tőle a bojli. Már több alkalommal készítettem, és mondhatom, aromákon és tojáson kívül nem muszály semmi mást belekeverni, mégis fog halat! Csináltam belőle még apró 12 mm-es bojlit is, egy hét alatt 6 dévér (2,5-4,5 kiló között!!!) és pár kisebb ponty volt az áldozata.
A másik olcsó csali, ami a drága bolti bojlikat helyettesíteni képes fogósság terén, az a marhahúsos Frolic kutyatáp, melyet itt Németországban átlag 2,5 Euro körüli kilóáron lehet kapni, otthon nyilván valamivel drágább, de mégis féláron van még egy olcsóbb bojlihoz képest is. Pár maréknyit kiveszek, és hagyom kőkeményre száradni pár nap alatt a levegőn, ezeket használom csalizásra. A zacskóból frissen kivéve, hajszálelőkére hurkolva( nem felszúrva) átlag 1,5 órát bír ki feloldódásig, kiszárítva ennek bő két- háromszorosát. Nem alkalmas arra, hogy egész éjjel bennhagyhassa az ember a szereléket, sajnos ez a hátránya megvan. De fogós, a pontyok és a nagy dévérek is szeretik (sajnos?).
Van egy komoly probléma: törpeharcsával fertőzött vízen el lehet felejteni... De folyón márnázni viszont megintcsak tökéletes!
Apropó folyó.
Apáink idejéből volt még a tipp: hagymás- vagy krumplis zsákot megtölteni száraz kenyérdarabokkal és kővel, majd kötélre kötve behajítani a folyóba, és ott mellette, alatta horgászni. Hát, én nem is tudom, magamnak nem tudom ezt így elképzelni, azonban kitaláltam pár éve egy dolgot, ami viszont működik, még erős sodrású vízen is! Anyóséknál ültem a retyón, és ott unalmamban olvasnivalót kerestem. Jó lett volna még egy sprayflakon is, még azt is elolvastam volna jobb híján, de csak egy macskaalmos zacskóra bukkantam. DM, vagy Rossmann, 100% natúr bentonitagyag granulátum, illatosítók, vagy egyéb kemikáliák nélkül. Ha a macska ráhugyozik, egyből összeáll egy csomóba. AHA. Kértem belőle egy kilót, és mivel ők a Duna közelében laknak, másnap hajnalban horgászni mentem, és a kilónyi macskaalmot hozzákevertem 3 kiló etetőanyagomhoz, majd ezután bevizeztem. Tátva maradt a szám... Olyan gombócokat csináltam, hogy tekézni lehetett volna velük, és jó súlyosak voltak. Pont, ahogyan a nagy mély húzós sodrásban szeretjük... Kosárba nem való, de alapozó etetésre jobb bárminél, mint amit a horgászboltos ezresekért a kezedbe adhat!
Még gondolkodok rajta, hogy eladjam az ötletemet súlyos pénzekért a Döme Gábornak... :-)
Ez is nagyon jó ötlet!! Viszont lehet, hogy Döme kémjei rábukkanak majd itt a gyakori kérdéseken erre a megoldásra, és jövőre ezt fogják világújdonságként eladni :D !
Ez a példa is mutatja, hogy a legnagyszerűbb dolgok a legegyszerűbbek. És józan paraszti ésszel olyan dolgokat ki lehet találni, ami sikerhez is vezet és nem kell több tízezret rákölteni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!