Mennyit számít a felszerelés minősége a horgászatban?
A horgásztóra ahova járok idén tavasszal odaszokott két fiatal ember. A legdrágább felszerelésekkel horgásznak. Bojlizni, matchbotozni és mostanában pergetni szoktak. 100 ezer forintos FOX bojlis botok fejenként 3db, fejenként 3db 80 ezer forintos FOX orsó rajtuk. Preston, Milo, Tubertini match botok. Berkley, Daiwa pergető botok. Szóval tényleg mindenből a legdrágább. Persze nem csak a botok és az orsók azok hanem a felszerelésük minden része. Még csak középkategóriásnak mondható cuccot sem láttam náluk. Rendre mindig ők fogják a legtöbb halat a tónál. De látványosan többet. Ez szerinted mennyiben köszönhető a drágább felszerelésnek? Vagy ennyivel jobb horgászok lennének? Egyszer beszélgettem velük és mondták, hogy 5 éve horgásznak. Sokan itt a tónál 30-40 éve és tized annyi halat nem tudnak fogni mint ők. Szóval nem lehet több tapasztalatuk. Igaz sokat szoktak horgászni nem csak itt hanem máshol is, de akkor is. Tavasszal kezdtek itt horgászni. Azóta az egyikük megdöntötte a legnagyobb kifogott ponty rekordját és az első 5 helyen ők állnak. Az egyikük fogta a legnagyobb amurt a másikuk a 3. legnagyobbat. Kárászból is ők tartják a rekordot. Most meg elkezdtek pergetni félő, hogy megdöntik a csuka és a süllő rekordját is. Az öreg helyi "szakik" meg csak mérgelődnek.
Szóval szerinted a felszerelés teszi vagy tényleg ennyivel jobbak? Minden rossz szándék nélkül érdekel, csak az egészséges rivalizáció miatt:)
Üdv! Véleményem szerint nagyon sokat számít a felszerelés minősége. Legegyszerűbb példa a nagyhalazás;
Manapság a bojli a legnépszerűbb csali, hiszen nagyméretű, ellenáll a kishalak harapdálásainak és akár napokig tartja magában az illatokat, ízeket. Mellesleg lebegtethető, ami szintén nagyon fontos, hogy figyelemfelkeltő legyen. (Ha meglebegtetsz egy kukoricaszemet, az is feltűnő, de a kishalak pár perc alatt szétverik, leverik) Mivel a bojli nem a horogra van tűzve, hanem a horog mellé hajszálelőkére fűzik, sokkal kevésbé érzi meg az óvatosabb nagy hal, amikor felveszi.
Ehhez fonott előke szükséges, mert erősebb, így lehet használni vékonyabbat 15-20-ast. Nem olyan merev, mint a damil, kisebb ellenállással "mozog" a bojli a hajszálelőkén. Amikor a hal veszi be a szájába, nem érzi a horgot, csak akkor, amikor "leesik" a szájában, ekkor kicsit megszúrja, a hal azonnal menekülni kezd...
...A bojlis horgászatban fontos az önakasztás. Ehhez kell 60-80-100 grammos, vagy nagyobb ólom, ez biztosítja a tökéletes akadást. Ehhez pedig speciális bot, amely ellenáll a nagy súlynak, nagyobb távolságra történő dobásnál is. A távdobó bot és orsó is nagyon fontos, hiszen lehet, hogy 100 méternél is messzebbre kell horgászni. Elengedhetetlen a pontos dobás. Viszonylag erős, vastagabb 30-40-es főzsinórból pedig 200-300 métert el kell elbírnia egy orsónak.
Nem beszélve az erőteljes kapásokról, amikor hirtelen több tíz méter zsinór szaladhat le.
Ezek a botok, orsók mindezek mellett nagyon érzékenyek is, nagyon jól dolgoznak, rendkívül finomak.
Az elektromos kapásjelzők is fontosak, hisz a legtöbb nagyhalat, a legtöbb helyen éjjel lehet megfogni. Ha épp kihagy a figyelmünk, alszunk, vagy "ejtős" kapás van, akkor is jelez nekünk.
Hidd el, fontos a technika és a minőség, akkor, ha azt nézzük, mennyi és mekkora halakat akarunk fogni. (Dióhéjban)
Részben igaza van ez előző válaszadónak, másrészt azonban nem értek vele egyet! Nem minden felszerelésnél számít a minőség. Például szerintem a bot és az orsó mindegy hogy milyen. Hallottál már halat panaszkodni arról, hogy egy 15 000 forintos bottal fogták ki, nem pedig egy 100 000 forintossal? Szerintem nem! Viszont a végszerelék alkotóelemeinek ( zsinór, horgok, kapcsok..stb.)és a csali minősége nagyon fontos. Hisz a hal a végszerelékkel találkozik a víz alatt!!
A drága felszereléssel horgászóknak két csoportja van:
1.: Olyan horgászok, akiknek a horgászat az élete. Nem feltétlenül gazdagok, sőt sok "csóróbb" van köztük. Viszont az évek során kemény munkával és kemény spórolással megteremtették maguknak a megfelelő anyagi hátteret, hogy álmaik felszerelését megvegyék! Ezek a horgászok kívülről- belülről fújják a horgászatot és kitűnően ismerik a halakat, vizeket! Általában ebbe a csoportba a jó horgászok tartoznak! Személy szerint magamat is ide sorolom, hisz sokszor inkább éhes maradtam csak azért hogy újabb 1000 forintot megspóroljak álmaim felszerelésére!
2.: Ez a csoport újgazdag hülye gyerekekből áll, akiknek fogalmuk sincs a horgászatról. De mivel apuci nagyon gazdag, megveszik fiuknak a legdrágább cuccokat. Azonban a szerencsétlen gyerek használni nem tudja. Általában csak a parton ül, és menőzik, hogy milyen jó felszerelése van. A többi horgászt meg leszóljál olcsó sz.r felszerelésük miatt. Nagyon jól ismerem ezt a fajtát, ugyanis mostanában a mi tavunkon is feltűntek ilyenek (halat még nem nagyon láttam őket fogni)
A horgászokat további két csoportba tudom osztani:
1.: Aki azt mondja, hogy nem számít a felszerelés ár, minősége! Általában azok mondják ezt, akiknek mindenük megvan. Azonban ők már rájöttek arra, hogy bármilyen jó felszerelésed lehet, ha nem ismered a vizet a halakat a módszereket..stb, akkor nem fogsz halat fogni.
2.: Aki azt mondja, hogy a felszerelés minősége számít! Általában ezek a horgászok nem a legjobb felszerelésekkel rendelkeznek. (Szándékosan nem írom, hogy azért nincs jó felszerelésük mert csórók. Én sem vagyok tehetős, sőt elég csóró vagyok, mégis az idők során meg tudtam teremteni a megfelelő anyagi hátteret. Erre mindenki képes!!)
Az ebbe a csoportba tartozó horgászok gyakran irigyek is a másik csoportra, ez teremti az ellentétet a bojlisok és a hagyományos horgászok között!
Azok a horgászok, akik ebbe a csoportba tartoznak, mindig egy dologra hivatkoznak: " csak azért fogtál több halat min én, mert neked drágább felszerelésed van. ilyen drága felszereléssel könnyű!!" Nem is oly rég egy mellettem ülő öregember gorombán letámadott ezzel a mondattal csak azért, mert már a hetedik vagy nyolcadik pontyomat fogtam, míg ő csak bambán ült a botjai mellett. Az már nem esett le a nagy ho-ho horgásznak, hogy azért nincs kapása, mert a 4-es horogra úgy csalizta a bojlit, hogy felszúrta a horogra, valamint olyan jól megkötötte a felszerelését, hogy az első dobásnál a horogra felszúrt bojli a horogelőkével együtt úgy a kosárba gabalyodott, hogy már csak a bicska segíthetett rajta!
Ennek az embernek is ugyanaz volt a válaszom, amit minden ilyen embernek üzenek: " ember! komolyan azt akarod nekem beadni, hogy azért fogok több halat, mert nem egy 2000, hanem egy 20 000 forintos bottal horgászok?? Ha ennyi a bajod cseréljünk felszerelést! De hidd el, a te olcsó felszereléseddel több halat fogok majd, mint te az én drága cuccaimmal. Mert amíg egy horgot nem tudsz megkötni, ne várj csodát!!"
Nem akartam ennyit rizsázni, de összefoglalásképpen:
NE azt nézd, hogy milyen csillogó villogó botok orsók és rod-podok vannak a parton, mert azok a halfogásban nem játszanak fontos szerepet! A felszerelés azon részét nézd, ami a víz alatt van. Annak igenis számít a minősége! Viszont attól, hogy minőségi, nem kell drágának lennie! Drága pénzért is lehet sz.art venni, és olcsó pénzért is lehet tökéleteset!
Ezek a srácok nem azért fognak annyi halat, mert drága a felszerelésük, hanem azért mert a drága felszereléssel horgászók első csoportjába tartoznak: A horgászat az életük, mindent erre tesznek fel, igazi profik! És hidd el: 5 év alatt több tapasztalatot össze lehet szedni, mint 30-40 év alatt. Hiszen ha 30 évig rosszul horgásztál, akkor rossz tapasztalatokat, következtetéseket fogsz alkotni. Emiatt egyre kevesebb halat fogsz majd! Viszont aki 5 évig figyelmesen horgászott intelligens ember módjára, gondolkozott, tanult, az bizony profivá vállt!! VAlamint még egy ok, amiért több halat fognak: mivel újak a tavon, ezért más módszerrel horgásznak mint a többiek. Általában egy tavon ha kiismerek egy sikeres módszert, akkor mindenki azt fogja erőltetni. Ezt kiismerik a halak. Ám amikor egy új horgász érkezik, mindent máshogy csinál, amit a halak nem feltétlenül ismernek. Ebből következik a jobb fogási eredmény! HA felül akarsz múlni mindenki, egy dolgot ajánlok: tanulj, figyelj és mindig teljesen mást csinálj, mint a többség!!
Remélem nem voltam unalmas!!
Milán! Egyet kell értenem veled! Jól írtad, valóban nem minden esetben számít a bot, orsó minősége!
Én arra gondoltam, ha mondjuk 100 méterre dobunk, 0,30-as főzsinórt használunk, és figyelembe vesszük, hogy a hal adott esetben akár még 100 métert is mehet, akkor ehhez kell 200 méternél több zsinór. A nagy távolság megdobásához nem árt egy matchdobos orsó. Igaz, nem kell 100.000 ft-os. Bár nekem a 10-20 ezer ft-os orsó is minőség, ha így nézzük, én is csóró vagyok, és én is egész évben, ahogy írtad: inkább éhezek, de legyen meg az a felszerelés, amit szeretnék.
És igaz, sokkal inkább a halak agyával kell tudni gondolkodni, mint emberi aggyal, ha sikeresek akarunk lenni!
Nem vagyok profi. Sem kezdő. Horgászgatom. nyomon követem a horgász filmeket. Egy biztos, ahogy a többiek is írták. A vízben , a csali környékén van a lényeg. nem egyszer lehet azt látni hogy szuper szerkó(bot+orsó+zsinór) nem fog semmit. aztán átkötik a szereléket profira. egyből siker van. Sajna a régi elavult szerelések fogóssága egyre inkább csökken. A halak is követik a trendet. Hamarabb vesznek fel kikönnyített csalit, ami természetesen mozog. Mint egy kampóra szúrt nehéz mozgású bármi mást.
A bojlis horgászatot is biztosan lehet régebbi elavult eszközökkel végezni. De ebben azért azt tudni kell, hogy mint minden stílusnak megvan a maga igénye. Ami azért nem két fillér. Ugye nem elég a bot,orsó, zsinór. ott van még a merítő. Van ahol az se mindegy milyen. A matrac. Maga a bojli sem egy konzerv kukorica árában van! Meg még lehetne sorolni. Úgy hogy kell anyagi ráfordítás is. Néha nem is kevés. De persze biztos hogy mindent meglehet oldani olcsón is. Viszont az nem elhanyagolható, hogy szenvedünk e az egész peca alatt. Vagy élvezzük, élvezni tudjuk az egészet. Meg persze kikapcsolódni. Amiről ez az egész szól.
Úgy már igenis számít a minőség,hogy minden jó,amit a horgászboltban lehet kapni.Csak persze fontos,hogy milyen halra horgászunk.
Én most arra gondolok,hogy a "nagypapa" ránk hagyott peca botja,régi orsója lehet,hogy nem fogja bírni mondjuk egy 3 kilós csuka vehemens kapását!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!