Milyen orsót és damilt?
1.
Silstar MX 3211-210 sec:5 Lenght:2.10m Action:A40-60 (4db gyűrű, használt)
2.
Cormoran cormax 300 W.G:80-120g carbon:90% Section:7 3m (6db gyűrű, vadi új)
3.
Shakespeare Alpha Telerod 60 1997H-360 Action:A120-180 Length: 3.60m Carbon composite (7db gyűrű, vadi új)
Ezeket találtam remélem ebből kiderül számotokra valami.
értem. a többire ne is akarj, mert elárulom neked, hogy a 3 közül 1 bottal se mernék nekimenni 5-6 kilósnál nagyobb halaknak :D a telós botokat amúgy is feldugnám a gyártóknak ha tehetném.
kéne neked egy ilyen
A legtöbb bot nem teleszkópos manapság. A teleszkópos botokkal az a baj, hogy nagyon sok részből állnak. Emiatt nincs szabályos parabolaakciója, szabálytalan akció jellemzi. Továbbá minél több részből áll egy bot, annál gyengébb lesz, annál nagyobb az esélye, hogy eltörik!! Manapság ezért inkább két vagy 3 részes botokat gyártanak inkább! Például te írtad, hogy a cormoran bot 6 gyűrűs. Ez azt jelenti, hogy kb. 5-6 részes botról van szó. Mondjuk a cormoran nagyon jó botokat gyárt,szerintem nem lesz vele bajod, ha mindent rendeltetésszerűen használsz! Mondjuk akadós terepre jobban jönne egy 2 részes, 3 vagy 3.5 librás pontyozó bot! Az akadós terepre mindenképpen kell az a 80-120 gramm dobósúly. 50-es 60 as orsót kellene nézned.( ha nagy távokat kell horgásznod, akor távdobó orsó. viszont akkor szükséged lesz a 3.6 méteres botodra, ugyanis a kicsi botokkal sokkal kisebb távolságokat lehet megdobni! )Mindenképpen fémből legyen szinte az egész, ne műanyag szarokat vegyél meg, mert az nem alkalmas halfogásra! Ha orsóról van szó, akkor soha ne az ár szabja meg azt, hogy megveszed-e! Egy drágább, jobb minőségű orsó bírni fogja a terhelést. A gyenge szarok pedig két hét múlva a kukában fogják végezni! Fékje ne legyen letapadós, mert ha egy nagyobb hal esetében a letapadó fék bottörést, zsinórszakadást eredményez!Jó, ha van rajta nyeletőfék is. 3-4 csapágy már bőven elegendő!
Ha nyílt akadómentes területre horgászol, elég egy 0.25-0.27-es zsinór.( én 0.27 -es zsinórokat használok mind nyílt vízi, mind akadós horgászatra. még sohasem volt vele semmi bajom vele) Ha nagy távolságra kell horgásznod, dobnod, akkor a zsinór maximum, de tényleg maximum 0.30 as legyen. Minél vastagabb a zsinór, annál kisebbeket lehet vele dobni! Viszont ha komoly akadók vannak, akkor 0.30-0.35, vagy esetleg egy 0.40-es damil is szóba jöhet. Akadóknál ne használj fonott zsinórt, mert az könnyen belevágja magát az akadóba, könnyebben megsérül! Akadós horgászatnál, ha bokrok, fák között horgászol, akkor szükséged lesz kb.20-30 méter előtétzsinórra, aminek a vastagsága az akadók milyenségétől függ. Komolyabb fák esetén 60-as monofil is lehet. kisebb akadókhoz egy 0.52 vagy 0.55-ös előtétet ajánlok. Mivel bányatóban horgászol, valószínű, hogy van kagyló, ami a sima főzsinórt levágná. Ezért is kell előtét!
Jókat írt Milán.
Ha jól láttam a 3 bot közül az utolsó, a leghosszabb egyben a legerősebb is, ha akadós bányatavon akarsz pontyozni, inkább ehhez vegyél egy 60-as méretű orsót. Olyan orsót sajnos nem tudsz venni, ami harmonizálna mindhárom botoddal. A 30-as főzsinór jó választás volt, a 22-es előkezsinórral azonban kissé mellényúltál. Túl nagy az erőbeli különbség a főzsinórhoz képest, és fársztás közben túl könnyen fog szakadni, ha a szerelésed többi részének (bot, főzsinór) erejét ki akarod használni. Egy lánc csak olyan erős, mint a benne lévő leggyengébb szem!
Egy 28-as előkezsinór (de legalább egy kiváló minőségű 25-ös) jobb választás lett volna!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!