Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Kezdő horgászati fogalmak,...

Kezdő horgászati fogalmak, kérdések?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kamasz vagyok és szeretnék pecálni. Engem mindig is érdekelt a pecázás, mint hobbi majd idővel sporthobbi.

Viszont családban senki sem pecás, és még körömben is pecás ismerős,haver.barát,rokon stb.

Elhatároztam azt, hogy magam szeretnék a legelesalapoktól megtanulni elsősorban a főbb szereléseket, tudnivalókat, kellékeket.

Nagyjából tudom mi az a bot, horog, etetőkosár stb.

Viszont nagy hiányosságok vannak még nálam, mint pl. ezek.

Mit jelent a feederezés, fenekezés?

Mire használható az ólom? Mért kell súlyozni a damilt? Mi a szerepe, és milyen halakhoz való?

Különböző halakhoz különböző etető anyag és csali szükséges?

Milyen pecabot típusok vannak?

Kezdőnek milyen felszerelést ajánlotok? Mivel kezdjem?

Élő csali milyen halakra jó?

A műanyag hal csalik milyen halakra jó?

Milyen horgász stílusok vannak?

Rengeteg még a kérdés, csak sajnos megfogalmazni nem tudom.

Dunán és Tiszán és egyes fizetett (belépőjegyes) tavakon szeretnék majd pecálni.

Amit szeretnék kifogni, ponty, keszeg, kárász, harcsa, stb.

A kérdéseim lehet hogy érdekesek, de magyarosabban nem tudom leírni. Remélem így is értitek, és lesz olyan segítőkész pecás, aki letudja írni a válaszokat.

Köszönöm szépen.

#horgászat #peca #kezdőpecás
szept. 5. 15:16
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Először is horgáazvizsgát kell tenned anélkül nem horgászhatsz sehol. Aztán ha az meg van akkor éves horgászengedély, egyesületi tagsági és horgászkártya birtokában vehetsz vízterületekre napitól az évesig jegyet aminek birtokában horgászhatsz. Eleinte nem kell túlbonyolítani. Vegyél egy spicc botot(orsó nélküli bot), vegyél hozzá zsebpecát(kész úszós szerelék) aztán veszel valami random keszeges/kárászos etetőanyagot meg egy pár tégely csontit és hajrá. Rengeteg videó van róla mit hogy kell. Utána lehet tovább lépni match botozás irányába. Aztán ha meg vannak az alapok akkor már úgy is képben leszel hogy mi micsoda. Annyit javasolnék hogy eleinte eleve kishalakat célozz hogy legyen sikerélmény. Mert ha nem fogsz semmit azzal semmit nem tanulsz.
szept. 5. 18:03
 2/8 anonim ***** válasza:

Tippre elmúlt 14 éves.

Kezdés:

-Beszélj a helyi Horgász egyesülettel (valami folyót/csatornát kezelővel ők olcsóbbak). Jó ha szülő is megy veled, mert szerintem kell az engedélyük.

-Regisztráljatok a horgaszjegy.hu-n

-Igényelj (és fizess ki) egy horgász kártyát.

-Jelentkezz horgászvizsgára és utána vizsgázz le.

-Na ha ez megvan válthatsz ifjúsági engedélyt, és vehetsz területi jegyet. És 1 bottal felügyelet nélkül horgászhatsz.

szept. 5. 18:12
 3/8 anonim ***** válasza:

Hol laksz? Melyik víz van a legközelebb hozzád, ahol olcsón tudnál rendszeresen horgászni?

Az alapokról szívesen írok privátban, de a módszert ahhoz a vízhez kell igazítani, amin horgászol.

szept. 5. 19:24
 4/8 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek. Jelenleg folyamatban van a horgászvizsgám.

Tanulom szépen a MOHOSZ által könyvben leírtakat.

Dél Alföldön élek, Duna vagy Tisza. Ezek vannak hozzám a legközelebb.

szept. 5. 19:36
 5/8 anonim ***** válasza:

Na akkor már sínen vagy!

A siccbot szerintem sem rossz, pörgős pecákat lehet vele nyomni és egy nagyobb kárász már brutális élmény vele. Egy be folyónál langósabb részen simán jót lehet vele horgászni.

Ha "üldögélni" akarsz egy olcsó teleszkópos bot egy 4-5000res orsóval. Egy szimpatikus fenekező szerelékkel, ez lehet egy sima gubancgátlós kosár vagy egy feeder kosár.

Etetőanyagot nem kell szerintem sem kell túlgondolni.

[link]

[link]

Egy kb ilyen szett nem rossz kezdésnek.

szept. 5. 20:00
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Először is, üdv a peca világában! Én is pontosan ugyanígy kezdtem néhány éve, azóta a barátaimat is sikerült megfertőzni ezzel.

Feederezés és fenekezés:

Feederezés: Ez a legelterjedtebb horgásztechnika, ahol az etetőkosár segítségével etetőanyagot juttatsz a vízbe, és a beépített kapásjelző (rezgő spicc) segítségével érzékeled a halak kapását. Kifejezetten hasznos olyan halakhoz, mint a ponty, keszeg, kárász.

Fenekezés: Itt a csalid a víz fenekére kerül, és gyakran használják ólmot a szerelék súlyozásához. Ez a módszer harcsára, pontyra, és nagyobb halakra is alkalmas, mivel a csali a fenéken marad.

Ólom és a damil súlyozása: Az ólom segít a szereléknek a fenéken maradni, illetve növeli a dobótávolságot. Súlyozással biztosítod, hogy a csali a megfelelő mélységbe jusson. Például fenekezésnél vagy harcsázásnál használják az ólmot, mivel ezek a halak a fenéken keresgélnek élelem után.

Etetőanyag és csalik: Igen, különböző halakhoz más-más etetőanyagok és csalik lehetnek hatékonyak:

Ponty: édesebb etetőanyagokat és csaliként kukorica, bojli vagy giliszta.

Keszeg: könnyebb, aprószemcsés etetőanyag és csaliként csontkukac, giliszta.

Harcsához: inkább nagyobb, húsos csalikat (pl. pióca, haldarabok) használnak.

Pecabot típusok:

Spiccbot: Kisebb halakhoz, finomabb horgászathoz. (Erős sodrású vízhez nem lehet alkalmazni)

Feederbot: Közepes vagy nagyobb halakhoz, etetőkosaras technikához.

Pergetőbot: Műcsalis horgászathoz, ragadozó halakra, mint pl. harcsa, süllő.

Kezdőknek ajánlott felszerelés: Kezdésként egy feederbot ideális lehet, mert sokoldalú és könnyen megtanulható a használata. Ehhez egy 3000-4000-es méretű orsó, és közepes erősségű damil (0,20-0,25 mm) megfelelő lehet.

(Ha esetleg van a közeledben Decathlon, érdemes ott körülnézni, mindenben normálisan segítenek, és kedvezőbb áron be tudsz ott vásárolni.)

Élőcsali használata:

Ponty, kárász, keszeg: Csontkukac, giliszta.

Harcsához: Pióca, nadály, vagy apró élőhal.

Műcsalik használata: A műhalak és egyéb műcsalik általában a ragadozó halakhoz valók, mint pl. süllő, harcsa vagy csuka. Ezekkel pergetős technikával horgászol, ami inkább aktív, mozgó horgászatot igényel.

Horgászstílusok:

Fenék horgászat (fenekezés)

Úszós horgászat (főként keszegre, kárászra)

Pergetés (ragadozó halakra)

Görbüljön a botod, és visítson az orsód!

szept. 12. 09:29
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a teljeskörű információkat!

Ment a zöld lájk.

Viszont kívánom, sok kapást!

szept. 12. 12:05
 8/8 indaboy ***** válasza:

Üdv az Igazi Férfiak világában :)

Megpróbálom én is összeszedni pár szóval, de nem akarom túl bonyolítani, próbálom egyszerűen, hogy jobban meg tudd érteni, mert van aki regényt írt :)

Fenekezés: a csalit egy kosárral, ólommal a meder fenekén kínálod fel.

A hagyományos fenekezésnél újabban elektromos kapásjelzőt használnak.

A feederezés is fenekezés, ahol a bot spicce jelzi a kapást.

Az ólom súlyozásra használható. Fenekezésnél is fontos, mert ez tartja a fenéken a csalit, bojlizásnál pedig segíti az akasztást, de kimondottan az úszós szerelékeknél nagyon fontos az ólmozás elosztása a damilon.

Etetőanyag: eltérő halakhoz eltérő etetőanyag kell. Az ízvilág ezer féle lehet. Mindenki mást mond, hogy mi a jó, próbálj kérdezni horgászás előtt, hogy az adott vízre mivel érdemes menni.

Horgászbot annyi féle, amennyi hal van, és annyi féle, amennyi módszer:

- spiccbot: úszós módszer, kishalas, keszeges, de lehet vele szebb halakat is fogni

- rakósbot: többnyire verseny módszer, drága, és sok idő megtanulni rendesen használni, viszont nagyobb halakhoz is jó

- úszós bot: nevében benne van, úszós módszerhez való, ahova a spiccbot kevés. Lehet matchbot (360-420 bot, kicsi, 40-es orsóval), és bolognai (4-7 méteres bot, 30-40-orsóval). Van a két módszer között eltérés, most erre nem térek ki. De lehet ragadozókra is úszózni, harcsára, csukára, süllőre.

- pergető bot: pergetni ragadozó halakra, műcsalival.

- fenekező bot: a csalit a fenéken kínáljuk fel. Lehet bojlis bot (270-390 bot, 5500-14000 méretű orsóval) és feeder bot( 270-420 bot, 4000-8000/10000 orsóval). A bojlis kimondottan nagyhalas, a feeder változó, a bot erősségétől és módszertől függ, nagyhalas is lehet.

- harcsás bot: nevében benne van, baromi erős botok, brutál erős orsókkal, harcsára.

- spomb botok: etetésre használják, rakétához. Többnyire 360-390-es bot és 6000-10000 orsóval. Van aki spomb bottal harcsázik.

Én kezdésnek, mivel folyóra is és tóra is menni akarsz, valami allround botot ajánlanék. Teleszkópos, 330-360-as egy 6000-es nyeletőfékes orsóval. Párban 30 körül meg tudod venni szettben.

Élő csalik jók mindenre, giliszta/csonti keszegfélékre/pontyra, giliszta/nadály/pióca/kishal: harcsára; élő kishal/halszelet: csukára, süllőre

A műanyag csalik ugyan így, gumikukorica keszegre, pontyra; gumihal pergetve kb minden ragadozóra, harcsa/süllő/csuka

Annyi féle módszer, amennyi féle botot írtam. Ezeken belül van specifikus módszerek és hozzá való felszerelések, ezekről baromi sokat tudsz olvasni és youtube vieókban utána járni.

Ha kérdésed van, írj privátot, és beszéljünk. Én is voltam kezdő horgász, tudom milyen elveszni a sok információ között.

szept. 18. 20:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!