Milyen bottal, szerelékkel lehet 100m felett dobni?
Vettem egy 3,6 os feeder botot, 90g dobósúly, meg egy 3,9-es feedert, 100-150g dobósúllyal.
70-90g-os súlyokkal, plusz feeder kosárral vagy pva zacskóba töltött etetővel, bojlival próbálok épp horgászni, de szerintem max 50-60m-t ha dobhatok, nem megy messzebb.
A felszerelésem gyenge, vagy nálam a hiba?
Próbáltam nagyobb súllyal, de beszakadt sajnos dobás közben.
A sima 45g-os feeder kosár sem megy messzebb.
Ha erősebben rántok a boton, törik a spiccem, egy már kuka, pedig minőségi, hypernova carbon, a hosszabb pedig benzár mix concord.
90 grammos dobósúllyal nem is fogsz de szerintem feeder bottal is nehéz főleg kosárral.
Lehet method botot kellett volna venni.De legalább 180 gr dobósúly fölött.
Az extra hosszú dobásokhoz nem csak a bot fontos, hanem az orsó dobjának mérete, a zsinór vastagsága és a dobótechnika is.
Sokat segít, ha az orsó dob extra méretű, a zsinór pedig minél vékonyabb, az extra erőhatás miatt kell a dobóelőke, a biztonság miatt a bobókesztyű.
A tanulásnak van folyamata is, a tapasztalt távdobó horgászok sem dobáltak azonnal +100 méterre.
Ahogy a 4-es mondja, a dob csak egy eleme a felszerelésnek. Eleve ha 100+ métereket szeretnél dobni akkor az orsó közel olyan fontos, mint a bot, illetve vékonyabb zsinónr sokkal messzebb dobható. Na meg a dobótechnika. Akinek nem jó a technikája az semmilyen bottal nem dob 100 métereket.
Elsődlegesen ha 100 méteres dobás a cél akkor vagy valami durunk 420-as feedert keress min. 150 gr dobósúllyal vagy egy bojlis botot, 3.25-3.5 librásat. Amíg nem igazán jó a technikád addig a bojlis bottal nagyobbat fogsz dobni.
Elsőre amit javaslok gyakorláshoz:
- 420-as feeder bot lehetőleg nagy keverőgyűrűkkel és 150 gr körli dobósúllyal. Ehhez egy 5000-es méretű távdobó orsó, 20-as monofil zsinór dobóelőkével és 60-70 grammos method kosár.
vagy
- 390-es bojlis bot 3.5 lbs min 50-es keverő gyűrűvel, erre mehet akár 8 vagy 10.000-es méretű távdobó orsó is, erre is 20-as monofil dobóelőkével és távdobó ólom (szivar forma).
És így gyakorolj, akár üresen a mezőn. Nem fog elsőre menni de ha eleget gyakorolsz össze fog jönni.
A PVA bag nagyon rosszul repül, ha ólommal vagy method kosárral megdobod a 100 métert, a PVA bag ugyan azzal a cuccal talán 70-et fog menni.
A dobástávolságot sok minden befolyásolja:
- bot hossza
- dobott cucc alakja, tömege
- zsinórvastagság
- orsó dobkerülete és kiképzése
- a te magasságod a víztől számítva, ezt pl sokan alul értékelik de többet számít mint a bot hossza.
- dobási technika
- szélirány
Én simán eldobok 80-90 métert a 3 méteres Zenaq heavy pergető botommal 20 ezres orsóval 0,42-es fonott zsinórral, meg egy 130 grammos stickbaittel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!