Van értelme cukrosan főzni a takarmány kukoricát és búzát?
Azt javaslom sok cukrot ne tegyél a vizbe amibe fözni akarod mert kireped töle a kukorica. A buzát meg inkább áztatni mint fözni.
Talán jobb lenne aromát hozzá adni a mixhez a cukornak önmagában nincs
kölönösebb aromás illata.
1 - megvan rá az esélyed, hogy a cukor miatt oda kozmál, vagy ott állhatsz, és kevergetheted folyamatosan ne égjen oda.
2 - totálisan fölösleges bele a cukor, ugyanis a hő hatására a keményítő cukorrá alakul át, ami érzékelhető is, a nyersen liszt ízű kukorica, búza megfőzve érezhetően édes illat, és íz jelleget kap.
Gyerek koromban, amikor még a kukorica nem a mostanság elérhető, mesterségesen leszárított, egerek, patkányok által össze-mászott, levizelt verzió volt, hanem a száron beérett, késő ősszel letört, "csövesen", egerektől, patkányoktól mentesen tárolt, a főzés után csemegének számított egy-egy marékkal elmajszolni belőle.
Ez ma már nem igazán ajánlom, de a kérdés lényegén nem változtat, a főzés során a magvakban lévő keményítő egy része cukorrá alakul át.
Régebben tettem hozzá cukrot és úgy tapasztaltam, hogy az amurok jobban szeretik mint a sima főttet vagy erjesztettet. A pontyok inkább csak tavasszal, nyár elején ugrottak rá jobban. A lényeg, hogy akkor kell hozzáadni a cukrot, amikor már nem főzöd tovább.
Az a hátránya, hogy hamar elindul benne egy erjedési folyamat ezért sokáig csak fagyasztva tárolható. Ha annyit főzöl amennyit elhasználsz a peca alatt, akkor nincs gond vele. A másik hátránya, hogy törpeharcsás vízen felzabálják a törpék. Ez utóbbi miatt hagytam abba és tértem át a kefires erjesztettre. Na, meg a hosszú eltarthatóság miatt.
Sajnos mostanság már ezt is kezdik fölenni, különösen a nyári kánikulában. Ilyenkor már csak a sima áztatott keménykukorica marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!