Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Kedves horgásztársak! Multi/mu...

Soaringsoul kérdése:

Kedves horgásztársak! Multi/multiplikátor orsónál van olyan, hogy "nyeletőfék"? Lehet valahogy eképpen használni?

Figyelt kérdés

Vannak olyan típusok, amelyek tudnak ilyet? Más típusú horgászatra szeretném használni. Például feederezés, bojlizás, esetleg egy komolyabb multi orsót fenekező harcsázásra.

Köszönöm a válaszokat!

2021. ápr. 20. 12:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Én még nem láttam olyan baitcastert, ahol olyan mágnes vagy egyéb fék van ami teljesen magától működve megakadályozza a gubancot - vagy pusztán a működési elvből kiindulva kizártnak tartom, hogy ilyennel nagyot lehessen dobni.

De mivel nem használok fenekezésre baitcastert csak pergetésre nyilván ezt nem tudom cáfolni.

De akkor azért érdekelne - miért nem használak gyakrlatilag egyáltalán szerinted baitcastert fenekezésre?

2021. ápr. 22. 18:40
 12/15 anonim ***** válasza:
Lehet nem fék magyarul a szakszerű neve oldalt a kar felőli oldalon van a kis tekerő amivel a tengely szabadon futását tudod szabályozni. Az pont arra szolgál, hogy megakadályozd a gubancot. Fogod aztán annyira lazítod fel, hogy amikor belepottyantod a vízbe a csalit, akkor ne legyen gubanc. Ez mondom kis súlynál gond, mert ott ha így csinálod, sokat veszítesz a dobótávolságból, ott jobban fel kell lazítani és az ujjaddal szabályozni. Fenekezni azért nem használják sokan, mert a baitcasterek leginkább Észak-Amerikában népszerűek, ott meg nem igazán horgásznak békés halakra. A műcsalis ,meg az élőcsalis horgászat toronymagasan a legnépszerűbb. De egyébként van olyan ismerős aki feederezik baitcasterrel.
2021. ápr. 22. 18:56
 13/15 anonim ***** válasza:

De, jól mondod, féknek hívják, általában mágneses, de van több fajta is. És pont ez az, hogy a működési elve pont az, hogy fékezi az amúgy teljesen szabadon futó tengelyt, hogy amikor a csali lelassul / megáll vízbe érkezéskor akkor ne tudjon tovább szabadon futni a tengely és brutál gubancot okozni.

Pontosan ezért minél jobban meghúzod annál draszitkusabban csökken a dobható távolság... Épp ezért (súlytól teljesen függetlenül) szokták ezt a lehető legminimálisabban meghúzni, csak annyira amennyire feltétlenül muszáj és ujjal szabályozni a dob forgását, majd lefogni azt amikor meg kell állítani vízbeérkezéskor.

Ha egy nagyot dob az ember akkor a zsinór óhatatlanul fellazul, ez majdhogynem elkerülhetetlen. Tehát megszakad a kontaktus a szerelék és az orsó között. Vagyis amikor a bedobott szereléked vizet ér megszűnik a húzóereje de a dobod forogni fog tovább ha csak nincs csutkára húzva azt ezt megakadályozó fék és kész a gubanc. Ha meg be van húzva akkor kb. 20 méternél nem fogsz nagyobbat dobni. Ezért kétlem, hogy az általad leírt technika tudna működni.

Profi távdobóknál, akik tökéletesen uralják a felszerelésüket és meg tudják kézzel pont jókor állítani a dobot tud működni - de nagyon nem praktikus, hiszen a peremfutó orsónál ez a probléma nem is létezik.

Valóban - de naívság lenne azt hinni, hogy a profi horgászok ne álltak volna rá át a világ többi részén ha lenne értelme az itteni technikákhoz. Pont ahogy euórpában is szinte mindenki aki perget komolyabban baticasterrel teszi.

Amúgy az USA partvidéken nagyon népszerű a surf fishing - ami a legjobban hasonlít az európai békés halas fenekező horgászatra. Partról dobva, nagy súllyal , messszire. 99.99%-ban peremfutó orsóval űzik, nem véletlenül.

2021. ápr. 22. 19:35
 14/15 anonim ***** válasza:

"Amúgy az USA partvidéken nagyon népszerű a surf fishing - ami a legjobban hasonlít az európai békés halas fenekező horgászatra. Partról dobva, nagy súllyal , messzire. 99.99%-ban peremfutó orsóval űzik, nem véletlenül."

Te jártál már valaha az USA-ban? Nem tudom tegnap voltam lent a parton elég 50-50 a megoszlás. Az tény hogy egy spinning orsót könnyebb életben tartani sós környezetben, de így is sokan használnak baitcastert.

2021. ápr. 22. 19:42
 15/15 anonim ***** válasza:
Igen, igazi a keleti parton, Floridában. Sosem láttam még baitcastert fenekezőn (ellentétben a hajókkal, ahol szinte csak az van), de ismétlem, egy állambeli tapasztalat nem reprezentatív. Halál komolyan szeretném megérteni, hogy miként lehet fenekezni baitcasterrel, mert amúgy nagyon szeretem őket, de most így nem állt össze nekem a kép még annyira sem, hogy miként lehetne ezt kivitelezni.
2021. ápr. 22. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!