Horgász orsóba való zsír mennyire lágy ?
Jó estét / sziasztok , legyenek/legyetek szívesen segítei.
Illetve szilikonos zsír és olaj melyik jó orsóba ? Ebből legyenek/legyetek szívesek linkeket küldeni..
Illedelmes és értő válaszokat nagyon szépen köszönöm!
Általában amit a gyártók kis tubusokba forgalmaznak orsó zsírként
az Kb. olyan majonézhez hasonló állagú lágyságú.
DE ettől ugyan úgy megfelel kenésre egy nem ennyire lágy Pl. lítiumos zsír
csak úgy ahogy a dobozba van [link]
vagy a szilikonos zsír is az müagyag alkatrészek kenésére is megfelel. [link]
Olaj leginkább csak a csigatengely furatába kell, hogy a dobtengely
kenése megfelelő legyen, egyszerű műszer olaj teljesen jó erre a célra.
Növényi és állati eredetű zsírok nem alkalmasak ilyen célra, az olajoknál pedig kerülni kell az az úgymond agresszív olajokat Pl, fegyverolaj.
Legutóbb hőálló szilikonzsírt tettem az orsókba, de nem jó, mert egy idő után folyékonnyá válik.
A lítiumos zsírok alapból túl sűrűek és hidegebb időben nehezebb tekerni tőle az orsót. Félfolyékony lítiumos zsírt meg csak nagy kiszerelésben lehet kapni az automata zsírzórendszerekhez.
Esetleg egy kevés olaj hozzáadásával be tudod állítani a sűrűségét, de ezt még nem próbáltam.
Nekem eddig legjobban az autókhoz használt féltengelyzsír vált be. Ez a legnagyobb hidegben is lágy marad, olcsó és kis kiszerelésben is kapható az autósboltokban.
Cserébe elég ronda szürkés-fekete lesz tőle az orsó belseje és a következő karbantartáskor csak egy foltbenzines kimosás tudja eltávolítani a maradványait.
Második válaszolónak írnám, szilikonzsír is van már 100 féle, gyanítom egyik másik nem is igazán az még ha az is van a tubusra írva!
Én lítiumos zsírt /kék zsír/ használok régóta, jó a víz és pára kiszorító
képessége, igen kis olaj hozzákeverésével lágyítható is, de enélkül
is jól használható, -30°C és +120°C között meg örzi a kenési tulajdonságát,én nem tapasztaltam hogy hidegebb időbe úgy mond nehezebb lenne az orsót tekerni!
Persze mindenki azt használ a felszereléséhez amit jónak lát.
nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Teflonos szilikon zsírról mi a véleményük?
A szilikon zsírokat elsősorban ipari célokra fejlesztették ki,
tömítések kenésére szigetelésre Stb. De már szinte mindenhova
használják a kerékpár karbantartástól az autó gumitömítések kenegetésén át,a tűzhelyek zománcozott felületére rá égett maradék eltávolításáig.
Behnye János jó pár évvel ezelőtt egyik cikkében ahol jó szokásához híven
egy orsókarbantartásról volt szó, párszóban összefoglalta az orsó kenés
lényegét, miszerint,
"Az orsók kenésének kérdését nem az elmélet, hanem a tapasztalat irányából szoktam megközelíteni. Az orsó - a dolog technikai oldalát nézve - egy lassan forgó, kis terhelésnek kitett szerkezet. A motorral hajtott gépekhez képest nagyon alacsony fordulatszámon dolgozik, nem melegszik, ezért a kenőanyag minőségével szemben nincsenek különösebb igényei"
Tehát nem kell semmi különleges vagy extra, hagyományos ásványi olaj alapú
zsírok teljesen megfelelnek erre a célra, és nincs is szükség többre, mint amit ezek nyújtanak.
Én úgy gondolom hogy Szilikonzsírt inkább csak olyan területen érdemes használni, ahol a hagyományos kenőanyagok csődöt mondanak, vagy gyengébb teljesítményt nyújtanak.
Természetesen mindenki azt használ amit jónak gondol!
#3 "kék zsír"-ból melyik márkát használja ?
#5 nagyon szépen köszönöm , megfogadom a tanácsát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!