Síkfutásnál 1 vagy 2 fals start után zárják ki a versenyzőt?
Láttam régebbi videót, ahol 1 után még nem zárták ki. Most is lehet 1x rosszul startolni vagy rögtön kizárják a versenyzőt?
A másik kérdésem, hogy igaz, hogy hiába indul el az adott versenyző a rajtjel után, de még a reakcióidőn belűl, az fals startnak minősűl.
Lehet rosszul tudom, de nekem úgy rémlik hogy elsőre bárki hibázik akkor visszarendelik a rajtot, nem zárják még ki. Viszont ha másodjára hibázik valaki (bárki, tehát akár egy másik versenyző aki elsőre még szabályosan indult), akkor őt már rögtön kizárják.
De mondom lehet rosszul tudom, régen néztem már atlétikát.
Köszi a választ. Ebben a régebbi videóban a 2. start után valaki más stratolt rosszul, de őt még nem zárták ki elsőre. Ezek szerint változott a szabály úgy, hogy azonnal kizárják a versenyzőt. Régebben volt olyan szabály, amit írsz (2003-2009), mert az angol wikin ezt találtam:
"Currently (2016), if there is a false start, they are signalled by firing the starting gun twice. The race is stopped and the offending athletes are immediately disqualified.[4] Before 2003, an athlete making a false start would be allowed another start and would only be disqualified after a second false start.[5] Between 2003 and 2009 (inclusive), if there was a single false start, then the whole field would be warned, and the original offender would be allowed a second start. If anyone made a false start on the second start, then they would be disqualified (even if they did not false start the first time)."
Az viszont még érdekelne, hogy a reakcióidő beleszámít-e a fals startba.
Végül angolul rátaláltam a válaszra.
"In athletics, a sprinter is disqualified when he or she initiates the start movement within 100 ms after the start signal. This 100 ms limit has led to many discussions, with some individuals believing that this can lead to an incorrect disqualification of fast starters."
Tehát aki 100ms-on belül indul a rajtjelzés után, azt kizárják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!