A hosszútávfutás alapvetően egészséges, vagy egészségtelen?
Ez egy hülyeség, hol találtad? Habár én nem vagyok hosszútávfutó, de csak gondolj bele, az az immobil beteg, aki a kórházban fekszik, bármilyen okból, könnyen tapasztalja az ízületeinek merevségét. A mozgás hatására termelődik a synoviális folyadék, az a olyadék ami az ízületek környékén van.
Persze túlzásba lehet vinni, de szerintem a hosszútávfutóknak már adaptálódott a szervezete ehhez a megterheléshez, meg aki tudatosan csinálja, szerintem tudja a határait és tudja mikor kell abbahagyni és pihenni. Igazából minden a hozzászoktatáson, időn és az egyéni mértékletességtől függ. :)
Ha nem spórolod ki a jó futócipőt, akkor egészséges. Én nem vagyok hardcore futó, heti max 40-50 km-t futok évek óta, de egyelőre nem érzem a negatív hatásait. Mindig alaposan bemelegítek, és lenyújtok, megfelelőel táplálkozom, sok súlyzós edzést is végzek.
Egyszer volt olyan, hogy a térdem valamiért elkezdtett fajni, akkor szüneteltettem a futást 2 hétig, nem erőltettem. Elmúlt, azóta sincs vele semmi. A vázrendszerre egyébként kifejezetten jó hatással van, ha 25 éves korodig sokat futsz (esetleg kást is csinálsz mellette) és helyesen táplálkozol, az növeli a csúcscsonttömeget. Szerintem erre gondoltál "tömörítés" alatt, ami nem rossz dolog, hiszen az ellenkezője a csontritkulás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!